hirdetés

Nemi betegség kutyáknál: őket sem kíméli a herpesz

Buzgó Csilla

2021. július 13

Nem csak fertőző betegségek veszélye leselkedhet rájuk, esetenként a szaporítószerveik általános működésébe is hiba csúszhat.

hirdetés

Sokan azt hiszik, hogy egy ivartalanított kutyának nem kell tartania a szexuális úton terjedő betegségektől, hiszen nem is alakul ki benne a párzási ösztön. Ez nagy tévedés! Mind a kanok, mind a szukák képesek „romantikus hangulatba” kerülni a sterilizációt követően is, miközben szaporodni nyilvánvalóan nem.

Mint sok, embereket érintő nemi betegség esetében, a kutyáknál is létező jelenség az anyaméhben való megfertőződés. Tehát hiába élt az eb szeplőtelen életet születésétől kezdve, sajnos ettől függetlenül hordozóvá válhat.

Elöljáróban érdemes leszögezni, hogy fajtatiszta kutyák tenyésztése során ilyesmi a legtöbb esetben kizárható. A tenyészkant és a szukát is rendszeresen rendkívül gondos szűrővizsgálatoknak vetik alá, betegen nem szaporodhatnak.

Sajnos előfordul, hogy hiába a legnagyobb odafigyelés, a vemhes szuka megfertőződik valamilyen kórokozóval, és azt átadja utódainak. A kutyák az alábbi nemi betegségeket kaphatják el ily módon vagy másképpen.

Brucellózis

Ugyan Magyarországon nem fordul elő túl gyakran ez a betegség, importkutyák által lehetségessé válhat a behozatala. A Brucella canis nevű Gram-negatív baktérium zárt kennelekben tud leginkább elterjedni. A tünetek a két ivarnál különböznek, bár egyezések is akadnak, mint például a nyirokcsomók megnagyobbodása. A kanok mellékhere- és/vagy prosztatagyulladással, illetve terméketlenséggel reagálnak a fertőzésre. A szukáknál a méhet támadja meg a baktérium, és szintén meddőséget, vemhesség esetén pedig vetélést okozhat.

Ugyan a brucellózis kezelhető antibiotikumokkal, a kórokozó teljes kiirtása rendszerint sikertelen, ezért az egyszer már megfertőződött állatokat ki kell zárni a tenyésztésből.

Kutya herpeszvírus-fertőzés

Az ebek herpeszvírusa nem azonos az emberével, ránk nem is jelent veszélyt. A kiskutyák azonban belehalhatnak, amennyiben a lappangási időn túl, a tünetek megjelenésekor kapnak csak segítséget. Általában az alábbi panaszok jelentkeznek ilyenkor a kölyöknél:

  • nehézlégzés
  • sűrű orrfolyás
  • sárgás hasmenés
  • sírás
  • rohamok

A kutyák herpeszvírusa szexuális úton, szájon át cseppfertőzéssel, fertőzött tárgyakkal való vagy közvetlen kontaktussal, például nyalogatással, szagolgatással terjed.

Leginkább a fiatal szukákra veszélyes, továbbá azokra a vemhes kutyákra, akiknek az immunrendszere valamilyen háttérben álló rendellenesség miatt le van gyengülve. Így a benne fejlődő magzatok is megfertőződnek, és ha a születést követően 6-7 napon belül nem kapnak ellátást, sajnos rövid időn belül elpusztulnak. Szerencsére Európában létezik vakcina a kutyák herpeszvírusa ellen. A védőoltás leginkább tenyésztők kutyái számára ajánlott, hiszen, ha a fertőzés bekerül egy tenyészetbe, igen gyorsan elterjed. Általában tüzelés során vagy párzás után néhány nappal, illetve ellés előtt egy-két héttel oltják a szuka kutyákat a vírus ellen.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei herpesz kutya betegségei kutya herpeszvírus kutya nemi betegségek nemi betegségek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink