hirdetés

Négy vizsgálat, amit a tenyésztőnek el kell végeztetnie a kutya fedeztetése előtt

Jóvári Krisztina

2021. június 12

A kutyáknál előfordul több olyan betegség, amely nehezíti a vemhesülést, és vetélést vagy az utódok elhullását okozza. Emiatt fontos elvégeztetni vizsgálatokat, amelyekkel kimutatható a kutya fertőzöttsége.

hirdetés

A tenyésztőknél egy-egy alom megszületése sokrétű és gondos tervezést igényel, valamint alapos előkészületeket. Amikor már kiválasztották a megfelelő tenyészpárt, érdemes a várható tüzelés előtt különféle vizsgálatokat elvégeztetni. De mik ezek a szűrések és miért hasznosak?

Mycoplasma

A mycoplasmák és az ureaplasmák a legkisebb, önálló életre képes mikroorganizmusok – kisebbek, mint egy baktérium és a felépítésük is egyszerűbb. Előfordulásuk a kutyák légzőszerveinek és nemi szerveinek nyálkahártyáján jellemző.

Milyen problémákat okozhat?

Számos esetben a termékenységi zavarok, korai alomelhullások egyik oka a mycoplasma fertőzés lehet. A kölykök a szülőcsatornában fertőződhetnek meg (amennyiben az anyaállat is fertőzött), majd pár napos – egy hetes korban ez végzetes kimenetelű lehet.

Hogyan lehet megelőzni/kezelni a mycoplasmát?

Mivel a légzőszervek nyálkahártyáján is megtalálható, így nemcsak nemi úton (fedeztetéskor) terjedhet, hanem akár kutyaiskolában, futtatóban, panzióban, kiállításon is, ahol közvetlenül érintkezhetnek egymással a kutyák. Célszerű emiatt a várható tüzelés előtt hüvelykenetből kivizsgáltatni, fennáll-e a fertőzöttség a szuka kutyánál. Amennyiben igen, még a fedeztetés előtt lehetséges 7-10 napos antibiotikum kúrával kezelni.

Herpeszvírus (CHV)

A Canine Herpes Virus (CHV) kizárólag kutyafélékben fordul elő, a fertőzés a mycoplasmához hasonlóan közvetlen kontaktus útján, testnedvekkel történhet.

Milyen problémákat okozhat?

Felnőtt egyedekben légúti tüneteket, kötőhártya-gyulladást produkálhat a vírus. Szukák esetében a hüvely nyálkahártyájának gyulladása is előfordulhat, azonban akár teljesen tünetmentesek is lehetnek a felnőtt, fertőzött egyedek. A herpeszvírus nehezítheti a vemhesülést, illetve vetélést is okozhat. Újszülött kiskutyák esetében a fertőzés sajnos halálos kimenetelű, 3-4 hetes kor alatt pedig – túlélés esetén is – idegrendszeri károsodáshoz vezet.

Hogyan lehet megelőzni/kezelni a herpeszvírust?

A vírus közvetlen kontaktus útján fertőzi meg az egyedeket, így megelőzni nagyon nehéz. Érdemes a mycoplasmához hasonlóan kivizsgáltatni, fennáll-e a fertőzöttség a kutyánál a fedeztetés előtt. Amennyiben fertőzött, létezik már herpesz-vakcina, amit a vemhesség 7-10. napján, illetve a várható ellés előtt 1-2 héttel adnak be az anyaállatnak. Az oltások a kölykök passzív immunitását biztosítják, aminek a kialakulásához szükséges a kolosztrum felvétele a születést követő 12-36 órában.

Bakteriológiai vizsgálat

A bakteriológiai vizsgálat során a szuka kutyáknál szintén hüvelykenetből vizsgálják a különböző baktériumtörzsek jelenlétét. Ezek között vannak, amelyeknek a jelenléte bizonyos mértékig hasznos, ám olyanok is, amelyeknek nem. A vizsgálat azonban ki tudja mutatni, pontosan mely baktériumok szaporodtak el az állat szervezetében.

Milyen problémákat okozhat?

A felborult bakteriológia állapot egyrészt nem előnyös a kutyának, másrészt a vemhesülést akadályozza vagy vetélést okozhat. A különböző baktériumoknak más-más hatásuk van, némelyiknél jelentkeznek tünetek a felnőtt egyedeken fertőződéskor, de van teljesen tünetmentes is.

Hogyan lehet megelőzni/kezelni?

A bakteriológiai vizsgálat kimutatja, ha valamely baktérium elszaporodott a kellő mennyiségtől magasabb szinten. Erre az állatorvos különböző antibiotikum alapú készítményt alkalmazhat, amelyhez célszerű tudni, mely baktériumok rezisztensek a szerrel szemben.

Pajzsmirigy megfelelő működése

A pajzsmirigy megfelelő működését többek között a vérkép TSH és T4 értékei mutatják meg. Amennyiben az értékek nem a határon belül vannak, az állatorvos az eltéréstől függően más-más készítményt tud ajánlani. A pajzsmirigy elégtelenség nem csak túlsúlyt, szőrhullást, idegrendszeri és mozgásszervi tüneteket produkálhat, de befolyásolja a vemhesülést is. Emiatt különösen ajánlott alomtervezés és fedeztetés előtt a tenyészkutyáknál megvizsgálni a pajzsmirigy értékeket is.

(Képek: Getty Images Hungary, Jacks and Bears)

állatorvos vizsgálat alomtervezés herpesz kiskutya kutya fedeztetés kutya herpeszvírus kutyatenyésztés kutyatenyésztő mycoplasma pajzsmirigy

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink