hirdetés

Progeszteronszint mérése kutyáknál: mikor használják és miben segít?

Jóvári Krisztina

2021. április 27

A progeszteronszint mérése első hallásra furcsának tűnhet, azonban tenyésztők körében gyakran alkalmazzák ez a procedúrát a szuka fedeztetése előtt. Hogyan zajlik ez a folyamat?

hirdetés

Mielőtt még a tenyésztők megkezdik a progeszteronszint mérését, megelőzi az egész folyamatot az alomtervezés. Egy jó párosítás előtt megnézik a felmenőket, az egészségügyi szűréseket, valamint a korábbi utódokat – amennyiben már vannak. Miután ez megtörtént, következik a várakozás a szuka tüzelésére.

Fotó: Jacks and Bears

Mi a progeszteron feladata?

Általánosságban elmondható, hogy a szukák évente kétszer tüzelnek, tehát nagyjából 6 hónaponként. Ettől kisebb-nagyobb eltérések előfordulhatnak: bizonyos esetekben akár 12-18 hónap is lehet ez az időszak, míg másik esetben 4 hónap. A tüzelés körülbelül 3 hétig, azaz 21 napig tart. Mindezekben egyedenként eltérés lehet, ami teljesen normális jelenség.

A progeszteron az egyik legfontosabb női nemi hormon, amely többek között a méhnyálkahártya felépítésének befejezéséért felelős, felkészítve azt a vemhességre. Ezen kívül segíti a megtermékenyülést az immunrendszer gyengítésével, valamint a méhszáj záródását.

Miért mérik a progeszteronszintet?

Röviden összegezve, a progeszteronszint segítségével megállapítható az optimális fedeztetési idő. De mit is jelent mindez? A progeszteron hormont az ovulációt követően, a kilökődő tüszők helyén képződő sárgatestek termelik. Egyedenként eltérő lehet, de a lezajlott ovulációt a 4-8 nanogramm/mililiter progeszteronszint érték mutatja. Ez a mértékegység sűrűséget jelez, vagyis a hormon koncentrációját mutatja a vérben.

A vizsgálat módja egyszerű: vért vesznek a szuka kutyától, majd a labor meghatározza ennek a mintának a progeszteron szintjét. Az érett petesejtek körülbelül 7-9 napig életképesek, azonban a méhszáj záródását követően csak műtéti úton lehetséges a megtermékenyítés. Ehhez a progeszteron szintjének többszöri mérése ad segítséget, amit jellemzően a tüzelés 4-5. napjától kezdenek el és 2-3 naponta végzik el az ellenőrzést.

Hogyan befolyásolja a fedeztetési időt a progeszteron szintje?

A progeszteronszint mérése tehát az ovuláció bekövetkezését és valószínűsíthető időpontját, valamint azt követően a progeszteron hormon koncentrációjának növekedését igyekszik meghatározni. Ez az információ a fedeztetésnél rendkívül hasznos, ugyanis természetes úton történő fedeztetés az ovuláció utáni 0-5 nap között célszerű, míg a mesterséges megtermékenyítés az ovulációt követő 2-3. napon.

Kissé kivételt képez az az eset, amikor fagyasztott spermával történik a szuka megtermékenyítése: ehhez optimális időpont az ovuláció utáni 3-5. nap. Emellett még több vizsgálati lehetőség is rendelkezésre áll a megfelelő fedeztetési idő meghatározásához, azonban a legelterjedtebb módszer manapság a progeszteronszint mérésén alapszik.

(Képek: Getty Images Hungary, Jacks and Bears)

kutya fedeztetés kutya terhesség progeszteron hormon progeszteron mérés progeszteronszint tenyésztő tüzelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!