hirdetés

Ezekkel az óvintézkedésekkel védd a kutyádat tüzelés idején

Szénási Szimonetta

2024. február 21 - Képek: Getty Images Hungary

Az ivarzás nemtől függetlenül hatással van az állatok viselkedésére. Sok bajt okozhat, ha nem készülsz fel rá!

hirdetés
A köznyelvben tüzelés néven emlegetett időszak alatt az állatok ivarzási idejét értjük, tehát amikor termékenyek. Ilyenkor olyan problémák is jelentkezhetnek, amelyek veszélyt jelentenek mind a négylábúakra, de akár az emberekre is. Ezeket vesszük most sorra, megoldási javaslatokkal.

1.) Szökés

A hormonoktól hajtva sok kutya indul ilyenkor portyára. Ez pedig több veszélyt rejt: elveszhetnek vagy baleset érheti őket.
Ellenőrizd a kerítéseteket kapunyitáskor, illetve séták alkalmával fokozottan figyelj kedvencedre. Ellenőrizd a nyakörv vagy hám, illetve a póráz állapotát, nehogy az izgatott eb el tudja szakítani azokat. Szabadon pedig semmiképpen se engedd, ilyenkor lehetőleg még ott se, vagy fokozott körültekintéssel, ahol lehet. Azt pedig nemcsak tanácsoljuk, de a törvény is előírja, hogy legyen benne mikrochip.

A tüzelés időszakában meglehet, hogy átmenetileg szükség lesz az udvaron tartott kutyád elzárására is, megfelelő méretű és biztonságú kennelben.

2.) Sérülések

Ha két kósza kan összetalálkozik, abból könnyen verekedés lehet. A súlyos sérülések mellett a fertőzések kivédésére is gondolni kell a védőoltások révén.

Harcig fajulhatnak az indulatok

3.) Bejáró kutyák

Nemcsak a csatangoló, de a hozzád bejáró jószágok is problémásak. Nem csupán a te kutyádat vagy egyéb háziállatodat bánthatják, de akár téged vagy családtagjaidat is.
A kerítés itt is megoldást nyújthat, még ha nem is a te kötelességed távol tartani a kóborló ebeket, hanem a gazdájuké.
Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Senki nem örül a váratlan és hívatlan vendégeknek

4.) Ivartalanítás

Ha nem tenyésztő vagy, akkor a legjobb, ha mihamarabb ivartalanítod kedvencedet. Egyrészt ettől csillapodni fog a kedélye, másrészt még véletlenül sem ér váratlan meglepetés egy alom kiskutya képében. Ráadásul a vizsgálatok szerint a beavatkozással számos súlyos betegség, például a rosszindulatú emlő- vagy heredaganat is megelőzhető.
Ha szeretnél még többet megtudni a műtét előnyeiről, ebből a cikkünkből tájékozódhatsz.
agresszív kutya ivartalanítás ivarzás kerítés szökés szökős kutya tüzelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink