hirdetés

Ezekre nagyon kell figyelni, ha póráz nélkül sétáltatnád kedvenced

Molnár Enikő

2024. február 5 - Képek: Az én kutyám

Vannak olyan helyzetek, amikor kedvencünket nem tudjuk egy póráz segítségével irányítani, de kutyánkat ezekre is fel kell készíteni.

hirdetés

Magyarországon alapvetően eléggé limitálva van, hogy hol lehet póráz nélkül sétáltatni egy kutyát. Például a lakott területeken (illetve általában a”belterületi közterületeken”) és az erdőkben csak pórázon sétálhat kedvencünk, de vannak olyan területek, amik egyfajta szürke zónába tartoznak. Ezeken a helyeken nincs kimondottan korlátozva az eb szabadsága. Kicsit más kategóriába tartoznak ugyan a kutyafuttatók , de ezekben is póráz nélkül lehet az eb. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy meg kell tanítani arra, hogy hogyan viselkedjen az ilyen helyzetekben, illetve mindig mérlegelni kell a szituációkat és ismernünk kell kutyánkat. De mik is tartoznak a póráznélküliség etikettjéhez?

Nagy felelősséggel jár kedvencünk elengedése.

Kutyánk és mások biztonsága

Az, hogy megbizonyosodtunk róla, hogy az adott területen biztonságosan és legálisan el lehet engedni kedvencünket még nem jelenti azt, hogy el is kell engedni. A szabadság szabályokkal jár, bármilyen paradox is a kijelentés. Ha kedvencünk még nem tanulta meg ezeket, akkor a környezetnek és a kutyának is biztonságosabb, ha maradunk a hosszú póráznál. Lehet, hogy a hosszú póráz nem ad akkora szabadságot, mint a pórázmentesség (bár a rövidebb pórázoknál nagyobb mozgásteret ad, így jó köztes megoldás), cserébe viszont biztonsági hálóként szolgál. Sok-sok gyakorlás és alapozás megy abba, hogy megbízhatóan el lehessen engedni egy kutyát, és még így is lehetnek meglepetések. Azt is észben kell tartani, hogy egy kutyának is lehet jobb és rosszabb napja és ez alapján is érdemes mérlegelni, hogy lekerüljön-e a póráz.

A szabadság etikettje

Sokan csak a pozitívumait nézik a póráz nélküli sétának, és nem gondolnak bele a kockázataiba. Az biztos, hogy nagy mozgástere van ilyenkor a kutyának és kifutkározhatja magát, de pont a megnövekedett szabadság az, ami veszélyeztetheti kedvencünket és másokat. Annak érdekében, hogy ezeket a kockázatokat csökkentsük, meg kell tanítanunk kedvencünket a szabadság művészetére. Egy nagy porciója a biztonságos póráznélküliségnek az engedelmesség és az ösztönkezeltség. Érdemes felkeresni egy megbízható a kutyaiskolát vagy trénert, aki biztonságos keretek között, mondhatni kontrollált környezetben segít a gazdinak és a kutyának megtanulni mindazt, ami az alapját adja a póráz nélküli sétának.

Ne felejtsük el, hogy kedvencünk szélsebesen tud futni.

Mik azok a szabályok, amiket a kutyának és a gazdinak be kell tartania, amikor az ebről lekerül a póráz?

Egy kutyának a következőket kell tudnia, követnie:

Ha behívja a gazdi, akkor rögtön válaszol rá, tehát elindul és otthagyja, amit éppen csinált. Ennél fontosabb pont talán kevés van. Az egész elengedés alapja az erős behívás, amire kérdés nélkül, automatikusan visszamegy a gazdihoz a kutya. Megbízható visszahívhatóság nélkül csak veszélybe sodorjuk a kutyánkat és a környezetet. Lehet, hogy fáj az önérzetünknek, hogy kedvencünk még nem áll készen a póráznélküliségre, de a kutyaoktatás fontos része, hogy tisztában legyünk a saját és kedvencünk képességeivel. Nem szégyen, ha még nem kiváló a behívás, csak annyit jelent, hogy gyakorolni kell (lehetőleg ne éles helyzetben, hanem egy kontrollált környezetben).

Érdemes egy biztonságos távolságban „megegyezni” kedvencünkkel. Tehát még akkor is, ha póráz nélkül van, lehetőleg ne kerüljön ki a látótávolságunkból, és ne menjen előre túl messzire.

Kérdés nélkül ne menjen oda más emberekhez, kutyákhoz. Lehet, hogy a mi kutyánk a legbarátságosabb és a légynek sem ártana, de fontos, hogy tiszteljük annyira a környezetünket, hogy nem hozunk senkit kellemetlen, potenciálisan pedig veszélyes helyzetbe. A másik kutyája lehet, hogy nem barátságos. Az adott személy lehet, hogy retteg a kutyáktól. Számos okot fel lehetne sorolni, hogy miért nem jó ötlet odaengedni kedvencünket ismeretlenekhez. Ehhez egyfajta semlegességet kell megtanulnia az ebnek, ami még pórázon sétáltatásánál is nehéz és időigényes munka lehet.

Póráz nélkül sétáltatni kedvencünket nem egyszerű, sok figyelmet igényel mindkét fél részéről.

Ne legyen agresszív más kutyákkal, emberekkel. Ha kedvencünk agressziót mutat, akkor keressünk fel egy szakembert és dolgozzunk rajta. Addig viszont inkább hosszú pórázon vigyük, kevésbé frekventált területeken.

Ha odamehetett egy kutyához, de láthatóan a másik ebnek elege lett a játékból, vagy nem szeretne játszani, akkor kedvencünk tudja ezeket a jeleket értelmezni, és hagyja békén az ebet. Ehhez mi is hozzájárulhatunk elhívással, hiszen mi olyat is észrevehetünk külső megfigyelőként, amit lehet, hogy kedvencünk az izgalom vagy a játék közepette nem interpretált megfelelően. Ezzel egy kicsit át is vezetnénk a gazdi felelősségére a szót.

Ha valaki póráz nélkül sétáltatja a kedvencét, akkor a következőkre mindenképpen figyelnie kell:

  • Talán a legfontosabb, hogy fejben is legyünk ott a sétán. Ne telefonozzunk és mindig figyeljünk arra, hogy éppen mit csinál kedvencünk és arra is, hogy mi történik a környezetünkben.
  • Mindig legyen nálunk póráz, még akkor is, ha éppen nem használjuk. Nem lehet tudni, hogy mikor kellhet. (Például, ha szembe jön velünk egy kutya pórázon, akkor illik magunk mellé rendelni kedvencünket, esetleg arra a néhány percre, amíg elmegyünk egymás mellett, rárakni a pórázt.)
  • Ismerjük meg kutyánkat és tudjuk pontosan értelmezni a testbeszédét, mielőtt elhagyjuk a védelmi hálót. Ez nagyon fontos, nem csak a póráz nélküli sétákon, bár ilyenkor még nagyobb súlya van.

Legyünk felelősségteljes gazdik. Megértjük, hogy imponáló póráz nélkül sétáltatni kedvencünket, de ezt semmiképpen ne olyan területen tegyük, ahol szabálytalan, vagy potenciálisan veszélyes. Ha pedig van olyan pont, aminek még nem tesz eleget kutyusunk, akkor inkább maradjunk a biztonságnál. Fontos, hogy meglegyenek kedvencünk oldásai és a chipje, illetve az sem árt, ha van rajta biléta. Ezek jelentősége pedig megsokszorozódik, ha szabadon van engedve a kutyánk.

Nincs abban semmi szégyen, ha a biztonságot választjuk. Ha kedvencedet szeretnéd lemozgatni, akkor érdemes lehet megkeresni a környékbeli kutyafuttatót. (Ha még nem járt ilyen helyen négylábú barátunk, akkor egy kevésbé frekventált időpontban, esetleg olyankor, amikor nincs bent senki.) A futtatók helyes használatára is vonatkoznak általánosan elfogadott szabályok, amikről ebben a cikkünkben írtunk. 

biztonság póráz póráz nélküli kutyasétáltatás póráz nélküli szabályok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!