hirdetés

Ezt feltétlenül meg kell tenned, ha jó gazdi akarsz lenni

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 29 - Képek: Az Én Kutyám

Elengedhetetlen, hogy a kedvenced megtanuljon pórázon közlekedni, de az is nagyon fontos, hogy az néha lekerüljön róla.

hirdetés

Számtalanszor beszéltünk már a póráz használatának fontosságáról. Itt az ideje, hogy a póráz nélküli aktivitásról is megemlékezzünk. Egészen pontosan arról fogunk beszélni, hogy milyen előnyökkel jár az, ha engeded a kedvencednek, hogy szabadon rohangáljon. Mielőtt azonban belemerülnénk a póráz nélküli szaladgálás pozitív hatásaiba, le kell szögeznünk, hogy ezt csak olyan kutyák esetében javasolt megtenni, akik részesültek a megfelelő képzésben, és reagálnak a behívásra. Egy viselkedésproblémákkal küzdő, esetleg reaktív, félelemagresszív ebet eszedbe se jusson szabadjára engedni mindaddig, amíg az állat meg nem tanulta a helyes viselkedést. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy kizárólag olyan helyen szabad elengedni a kutyát, ahol ez engedélyezett. Most pedig, hogy ezt tisztáztuk, lássuk, hogyan profitál a kutya a póráz nélküli szaladgálás örömeiből.

Mindegy a testméret, minden kutya profitál a szabad rohangálásból /Fotó: Az Én Kutyám

Testmozgás és fizikai jóllét

Még az alacsony energiaszintű kutyák esetében is fontos a napi rendszeres testmozgás, ami lehetőség szerint nem kizárólag a pórázon történő, fegyelmezett sétát jelenti. Ha a kutyáról lekerül a póráz, lehetősége van arra, hogy a saját tempójában szaladgáljon, és ott és akkor álljon meg, ahol és amikor akar. Manőverezhet, szabadon választhatja ki az irányt, és kedve szerint fedezheti fel a környezetét. Ezen tevékenységek során olyan energiát tud elégetni, amit egy vezetett séta során nem. Ez segíthet megelőzni az elhízást, valamint a szívbetegséges és más egészségügyi problémák kialakulását.

Mentális stimuláció

A póráz nélküli szaladgálás nemcsak fizikai, hanem mentális hatásokkal is bír. A kutyák természetükből fakadóan kíváncsi állatok, és a környezet felfedezésének lehetősége nagyban hozzájárulhat mentális jóllétükhöz. Szaglászhatnak, áshatnak, üldözhetnek – oly módon léphetnek interakcióba a környezetükkel, ami pórázon nem lehetséges. Ez a típusú mentális stimuláció élesíti az elméjüket, és csökkenti a kognitív funkciók romlásának kockázatát.

Póráz nélkül sokkal természetesebben zajlanak az ebek közötti interakciók /Fotó: Az Én Kutyám

Természetes szocializáció

A kutyafuttatók, ahol póráz nélkül bolondozhatnak az ebek, tele vannak más kedvencekkel. Ez lehetőséget ad négylábú barátainknak a szocializációra, ami nélkülözhetetlen a viselkedésük fejlődéséhez. Az, hogy nem a gazdi határozza meg, mit és hogyan csináljon, segíti az állatot társai testbeszédének olvasásában és jobb megértésében, miközben arra is lehetőséget ad, hogy a kutya maga is természetesebben viselkedjen.

Boldogság és szabadság

Végül, de nem utolsósorban, tény, hogy a kutyák végtelenül boldogok, amikor póráz nélkül szaladgálhatnak. A korlátlan mozgás szabadsága igazi adrenalinbombaként hat, amire minden kutyának óriási szüksége van.

Elengednéd a kutyát, de még nem sikerült elsajátítania a behívás művészetét? Ide kattintva hasznos tanácsokat találsz, hogyan taníthatod meg neki.

póráz póráz nélküli kutyasétáltatás póráz nélküli szabályok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!