hirdetés

5 dolog, amit minden kutyának tudnia kell: így tanítsd meg kedvencednek az alapokat

Szénási Szimonetta

2022. október 17 - Képek: Getty Images Hungary

Hogy kutyáddal problémamentes és biztonságos legyen az együttélés, muszáj megtanítanod neki legalább az alapvető vezényszavakat. Az alábbi módszerrel ez gyorsan fog menni!

hirdetés

A kutya tanítása bonyolultnak tűnhet, pláne, ha most először tartasz házi kedvencet, vagy idősebb, esetleg mentett jószág került hozzád. Pedig jó technikával nem lesz nehéz dolgod, hiszen szőrös társad hihetetlenül okos teremtmény! Az alábbiakban a legalapvetőbb parancsokat vesszük sorra lépésről-lépésre.

Milyen módszert válassz?

Megoszlanak a vélemények a kutyák helyes képzési technikáját illetően. Vannak trénerek, akik a dicsérő szavakban hisznek, míg mások jutalmazással érik el a kívánt eredményt. Egyes esetekben – például a vadászkutyáknál – célszerűbb csak szóban elismerni az eb munkáját, de a jutalomfalatokkal vagy a kutyus kedvenc játékával is szép eredményt érhetsz el. Mi az alábbiakban az utóbbi módszert vesszük alapul.

Ami fontos, hogy sose büntess, se hanggal, se tettekkel! A kiabálás vagy a póráz rángatása nem vezet sehova, csak félelmet kelt az állatban, aki ráadásul könnyen össze is zavarodhat a feladatát illetően.

Türelem, türelem, türelem

A kutya tanítása során lehet, hogy sok-sok türelemre lesz szükséged. Azonban ez ne szegje kedvedet! Ha megakadtok egy feladatnál, gondolj arra, hogyan bánnál hasonló helyzetben egy totyogóval – ugyanis az eddigi vizsgálatok szerint a kutyák körülbelül egy két éves gyerek szintjén fogják fel a dolgokat. Épp emiatt légy megértő, és ne várj el túl sokat kedvencedtől. Hidd el, a tanítás során fokozottan igaz a mondás, miszerint „lassan járj, tovább érsz!”

Mikor kezdődjön az első lecke?

Sokan bizonytalanok, hogy mikor kezdődjön a kutya tanítása, gondolván, a hozzájuk kerül kölyök még túl pici. Pedig az ebek már 8 hetes koruktól remekül képezhetők. Arra azonban ügyelj, hogy ne legyenek túl hosszúak a leckék. Alkalmanként 5-10 perc bőven elegendő, ami azonban fontos, hogy minden óra pozitív végkicsengésű legyen, és kiskutyád boldog emlékként raktározza el a közös foglalkozást.

A jó zárás akkor is fontos, ha a jószágnak éppen nem sikerült teljesítenie az új feladatot. Ilyenkor az óra végén kérj tőle olyat, amit biztosan tud, majd dicsérd meg érte. Ezzel megelőzöd, hogy rossz élmény legyen számára a tanulás.

Nézzük az alapvető feladatokat!

1.) Behívás

Az egyik legalapvetőbb dolog, hogy kutyád kérésre visszajöjjön hozzád. Ennek megtanítását zárt, csendes helyen kezd el.

 1. Ülj le a jószággal szemben, mondd ki a nevét, és tedd hozzá a hívószót: „gyere”!
 2. Minden alkalommal, mikor kimondod a hívószót, adj jutalomfalatot az ebnek. Ekkor még neki nem is kell semmit csinálni, a lényeg, hogy összekapcsolja a parancsot a finomsággal.
 3. Ezúttal dobj egy falatot a földre, majd hagyd, hogy kutyád megegye. Mikor befejezte, ismét mondd ki a nevét és a parancsot, majd adj neki még egy jutalmat.
 4. Fokozatosan egyre messzebb dobd a jutalomfalatot, hogy aztán minél nagyobb távról kelljen odamennie hozzád a második csemegéért. Természetesen minden alkalommal hívd is, hogy rögzüljön a feladat.
 5. Ha ez már megy, akkor elkezdhetsz mozogni is. Dobd el a finomságot, tegyél egy-két futólépést, és várd meg, hogy kedvenced utánad eredjen. Mivel a kutyák imádnak fogócskázni, ezt valószínűleg nagyon fogja élvezni.
 6. Amikor bent már ügyesen teljesíti a kérést, jöhet a kinti gyakorlás. Először érdemes pórázon, megelőzve ezzel, hogy a kis eb elszaladjon.
 7. Utolsó lépésként a póráz is lekerülhet négylábúdról. Gyakoroljátok egészen addig a feladatot, míg száz százalékosan megbízhatsz abban, hogy kutyusod a neve és a hívószó hallatán azonnal ott terem a lábadnál.

Fontos tudnivaló, hogy egyes kutyák számára riasztó lehet, ha hirtelen feléjük nyúlsz vagy megragadod őket, ezért behíváskor se tedd! Inkább guggolj le mellé. Ugyanígy sose kövesd el azt a hibát, hogy azért hívod magadhoz az állatot, hogy megbüntesd! Ezzel tönkreteheted a tanításba fektetett munkát. Ha az állat szót fogad, akkor nem szabad megróni, még akkor sem, ha előtte valamilyen tiltott dolgot követett

2.) Séta laza pórázon

A legtöbb gazdi vágya, hogy kutyájával kényelmesen, lazára engedett pórázzal sétálhasson, és ne kelljen állandóan rendszabályoznia az ebet, ha csak leszáll mellettük egy kósza falevél. Nos, van egy jó hírünk: ez csak tanítás kérdése!

A „nulladik lépés”, hogy megfelelő nyakörvet/hámot és pórázt választasz kedvencednek. Az alkalmatosság ne legyen se túl szoros, se laza. Ha ez megvan, akkor kezdetét veheti a gyakorlás.

 1. Már a póráz felcsatolásánál jutalmazd meg kedvencedet. Ezt követően állj mellé úgy, hogy a szíj lazán lógjon köztetek, majd ismét adj egy kis finomságot az ebnek.
 2. Ezt követően tegyél néhány lépést, és bíztasd jószágodat, hogy kövessen. Ha utolér, adj neki ismét jutalomfalatot, és állítsd meg magad mellett a kutyát.
 3. Újra indulj el, és közben szintén bíztasd falatkákkal a kutyát, de ne engedd, hogy megelőzzön téged!
 4. Ha mégis eléd vágna, egyszerűen fordulj meg, indulj el ellentétesen, és hívd magaddal őt is.
 5. Fokozatosan egyre ritkábban jutalmazd meg a kutyát, hogy minél nagyobb szakaszokat tegyen meg önállóan. Végül azt veszed majd észre, hogy békésen sétálgattok a park fele.

A nyugodt és kellemes séta feltétele nemcsak a helyes vezetési technika, de az is, hogy elegendő időt hagysz kedvencednek a szimatolásra. Ő így térképezi fel a környezetet, ráadásul ahol te egyáltalán nem érzel semmit, őt ezer meg ezer finom vagy ép szokatlan illat bombázza kifinomult orrán keresztül.

3.) Ülés

Ahogy a kutya tanítása során minden egyes készségre számos módszer létezik, úgy az ülésre is többféleképpen taníthatod meg. Nézzünk most kétféle metódust!

Az első módszer lényege, hogy az állatot „rögzíted” az adott helyre.

 1. Állj a kiskutya elé, és nyújt neki egy jutalomfalatot. Várd meg, míg leül, majd dicsérd meg, és add neki a finomságot.
 2. Most lépj arrébb, majd ha ő is feláll a helyéről, ismét elővehetsz egy falatkát. Ha kutyád ismét leül, elnyeri tőled az áhított csemegét. Ezt párszor ismételd meg vele.
 3. Következő lépésként elkezdheted használni az „ülj” vezényszót. Így össze tudja kapcsolni a két lépést.

A másik módszer a „csalizás”.

 1. Ebben az esetben is szembe kell állnod az ebbel, majd az orra elé tartanod a jutalmat. Ha észrevette, lassan kezd el emelni a falatot. Ahogy az állat a fejével követi az étel útját, automatikusan le fog ülni. Ekkor megkaphatja a jutalmát.
 2. Ezt követően lépj arrébb, majd ismételd meg az előbbit egyszer-kétszer.
 3. Ezt követően már csak a kezedet emeld a levegőbe, de ha a kutya leül, jutalmazd meg érte! Így a kézjelet fogja megtanulni, és annak láttán ül majd le.
 4. Ha a kézjellel már jól működik az ültetés, bevezethedet a parancsszót is: mielőtt mozdulna a kezed, mondd neki, hogy „ül”.

Nem jó taktika fizikai kényszerrel, tehát a fenekét a földre nyomva, vagy kézzel ülő helyzetbe igazítva próbálkozni, ez ugyanis frusztrálhatja a kutyát!

4.) Fekszik

A „fekszik” vezényszó megtanítása nagyon hasonlít a kutya leültetéséhez. Ezúttal is két utat ajánlunk az okításra.

 1. Az elsőnél várd meg, míg a jószág magától lefekszik. Ekkor menj oda hozzá, és adj neki jutalomfalatot. Majd állítsd fel vezényszóval, és várd meg, míg újra leheveredik. Ekkor ismét jár a finomság.
 2. Ha a kutya megértette a két tevékenység közti kapcsolatot, és elkezd automatikusan feküdni a jutalom elfogyasztása után, előzd még, és mielőtt elnyúlna, mondd ki a varázsszót: „fekszik!”

A másik módszer szintén „csalogatós”:

 1. Dugj egy falat ínyencséget kedvenced orra alá, majd vezesd vele a padló felé. Ha már a kutya könyöke is leér a földre, add neki a jutalmat.
 2. Néhány ismétlés után üres kézzel csináld ugyanezt, és csak akkor kapjon finomságot, ha elfeküdt.
 3. Ha már magabiztosan követi a kézjelet, kapcsold hozzá a parancsot, ami már a mozdulat előtt hangozzon el.
 4. Ahogy az ültetésnél, itt sem szabad erővel a földre nyomni az állatot.

5.) Így tanítsd meg maradni

Hogy kutyád vezényszóra egy helyben tudjon maradni (tehát addig ne mozduljon, míg az úgynevezett feloldó parancs el nem hangzik), mind a saját, mind mások védelmében nagyon fontos. Éppen ezért már az első leckék között kezdd el megtanítani rá!

 1. Elsőként a feloldó szót kell megtanítanod, ami lehet például a „mehetsz”. Ehhez dobj egy jutalomfalatot a földre, és ahogy a kutyád elindul érte, mondd ki a parancsot.
 2. Pár alkalom után előbb hangozzon el a vezényszó, és csak utána ejtsd le a finom falatot.
 3. Ha kedvenced megértette, hogy a lábainak mozdulnia kell a csemegéért, tehát összekapcsolta a jutalmat a mozgással, jöhet a helyben maradás megtanítása. Ültesd vagy fektesd le az ebet (ekkor már ismernie kell ezeket a parancsokat is), majd adj neki jutalmat. Várj egy kicsit, majd kapjon még egy kis finomságot.
 4. Fokozatosan egyre több ideig tartson az egy helyben maradás, amit úgy érhetsz el, ha növeled az időt a két jutalomfalat adása között.
 5. Ha már ez jól megy, két falat között tegyél egy, majd több lépést, így távolodva kutyádtól. Ezáltal megtanulj, hogy parancsszóra akkor is helyben kell maradnia, ha te elmész.
 6. Amikor már ez is jól megy négylábú barátodnak, akkor elkezdheted összekapcsolni a „maradj” és a „mehetsz” vezényszavakat.

Ezúttal is lényeges, hogy ne siettesd kedvencedet a tanulás útján! Lehet, hogy egyes lépések megértéséhez több időre lesz szüksége, de hidd el, megéri az oktatásba fektetett energia, hiszen hosszú távon bőségesen megtérül. Fogd fel úgy, hogy a kutya tanítása egy izgalmas és hasznos közös időtöltés!

jutalomfalat képzés kölyökkutya kölyökkutya tanítása kutya tanítása kutyakiképzés otthon kutyasétáltatás pozitív megerősítés kutya séta sétáltatás tanítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!