hirdetés

Hogyan taníthatod meg kutyádnak, hogy helyesen üdvözölje fajtársait? Így válik illedelmessé kedvenced

László Enikő

2022. március 24 - Képek: Getty Images Hungary

Milyen elegáns lenne, ha az ebek udvariasan üdvözölnék egymást, mancsukat rázva és kedvenc illataikról mesélve. A valóságban azonban a fajtársak közötti üdvözlés ritkán ilyen zökkenőmentes. Az ebek lehetnek ingerlékenyek vagy óvatosak, amikor egymás jeleit, testbeszédét megpróbálják értelmezni.

hirdetés

A pozitív üdvözlő magatartás számos tényezőtől függ, beleértve a társasági készségeket, a múltbeli tapasztalatokat és a személyes interakció iránti vágyat. A legjobb módja annak biztosítására, hogy kutyád magabiztos üdvözlő legyen, ha jó szociális alapot adsz neki, valamint pozitív üdvözlési élményeket más, jól nevelt kutyákkal.

Miért fontos, hogy kutyád illedelmes legyen másokkal?

Minden kutya számára nagyon fontos megtanulni, hogyan kell szépen üdvözölni más ebeket. Ha kedvenced tudja, hogyan köszöntse fajtársait, az nemcsak neked, hanem neki is hasznos lehet, hiszen ezáltal számos konfliktus elkerülhető. Legyél türelmes kedvenceddel, miközben ezt tanítod neki. Egyes kutyáknál, általában a nyugodtabb személyiségűeknél, ez viszonylag könnyen megtanulható viselkedés. De másoknak, mint például az izgatottabb egyedeknek, nagyon nehéz elsajátítani ezt a viselkedést, és ez több időbe telik. A cél az, hogy megtanítsd kutyádat, hogy nyugodtan közeledjen egy másik állathoz, és udvariasan és röviden kommunikáljon a másik kutyával. Ez minden korosztály számára előnyös, és minél korábban kezded a kiképzését, annál hamarabb élvezheted kedvenced illedelmes viselkedését.

Kültéri üdvözlés

Azok az ebek, akik pórázon más kutyák mellett rángatnak, nyüszítenek vagy ugatnak, általában két kategóriába sorolhatók: szorongók vagy frusztráltak, és túl izgatottak. Ez kihívást jelenthet a szabadban séta közben, különösen, ha küzdened kell a kutyád visszatartásáért. A következő tippek segítenek rendet teremteni.

Ha a pórázon való üdvözlést gyakoroljátok, a póráz legyen laza, a testbeszéded pedig nyugodt. Bármilyen feszültség vagy idegesség, amit érzel, érződni fog a póráz másik végén. Ha kutyád elkezd ugatni,  húzni, a másik ebhez rohanni, vagy túlságosan izgatott lesz, menjetek egy lépéssel távolabb a másik állattól. Várd meg, amíg kedvenced megnyugszik, és udvariasan viselkedik, mielőtt ismét közelednétek a másik felé.

Hagyd, hogy a kutyák egy pillanatra összeérintsék az orrukat és szagolják egymás fenekét, majd vigyétek el őket egymás mellé sétálni, vagy hagyjátok, hogy egy ideig az egyik eb kövesse a másikat. Ez jó módja annak, hogy a kutyák pihenjenek egymás mellett anélkül, hogy egymás terében kellene lenniük.

Egy jó technika a kültéri üdvözlések konfliktusmentes megőrzésére az automatikus szemkontaktus tanítása. Tanítsd meg kutyádat, hogy nézzen a közeledő kutyára, majd nézzen vissza rád dicséretért és megnyugtatásért.

Ha úgy érzed, hogy egy közeledő kutya potenciális veszélyt jelenthet rád vagy kedvencedre, ne hagyd, hogy üdvözölje. Még akkor is, ha a másik eb gazdája arról biztosít, hogy „a kutyám barátságos”, mindig bízz az ösztöneidben.

Azok a kutyák, akik idegesek vagy túlságosan izgatottak pórázon, jobban járhatnak, ha biztonságos, semleges környezetben üdvözölhetik a póráz nélküli kutyákat.

Beltéri üdvözlés

Ha egy másik kutyát szeretnél bevinni a lakásba, hagyd, hogy az első üdvözlés először a szabadban, semleges terepen történjen, ha lehetséges. Ha nem, ezek a technikák minimálisra csökkenthetik a negatív reakciók esélyét. Távolíts el minden olyan tárgyat, amelyet kedvenced őrizhet (például játékok, étel), amikor egy másik kutya érkezik az otthonodba.

Kezdésnek mindkét eb legyen pórázon. Ha pozitív viselkedés tanúsítanak, elhagyható a póráz. De legyen kéznél, hátha biztonságosan szét kell őket választani. Addig ne legyenek lecsatolva a pórázról, amíg nem viselkednek nyugodtan. Ügyelj a feszültség jeleire, például a test vagy a farok merevségére a kutyák között. Dicsérd a nyugodt, laza és magabiztos viselkedést.

Amennyiben kedvenced agresszív más kutyákkal szemben, mindenképp kérd szakember segítségét.

illemtan jól nevelt kutya képzés kutya ismerkedés kutya üdvözlése kutya viselkedése kutyák találkozása kutyával ismerkedés nevelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!