hirdetés

Ilyen egy jól nevelt kutya az Amerikai Kennel Klub szerint: a tiéd átmenne a vizsgán?

Buzgó Csilla

2021. július 9

Itthon is elkelne egy ilyen ötletes program, mely biztosítaná az eb környezetét arról, hogy a négylábú mintaszerű oktatást kapott.

hirdetés

Sajnos sokak szerint a kutya szóhoz szorosan kapcsolódnak a hamis és a kiszámíthatatlan melléknevek. Tény és való, hogy egy idegen ebhez mindig kellő óvatossággal és megfelelő módon illik közelíteni.

Az Amerikai Kennel Klub munkatársai felismerték, hogy egyesek nehezen bíznak meg az ismeretlen kutyákban. Immár több mint harminc éve létrehoztak egy képzési, értékelési rendszert, illetve az ahhoz tartozó tanúsítványt. A Canine Good Citizen, azaz a Jól Nevelt Kutyapolgár titulus büszke tulajdonosai kijelenthetik, hogy társadalmunk mintaszerűen viselkedő, képzett négylábú tagjai, akiktől senkinek nem kell tartania.

Miért ajánlják a vizsga letételét gazdik és kutyusok számára?

A vizsga során nem csak az eb tesz tanúbizonyságot rátermettségéről. Együtt oldják meg a feladatokat a gazdival, akinek a felmérés előtt alá kell írnia egy fogadalmat. Ebben az áll, hogy mindig a lehető legjobb tudása szerint, jó szívvel fog gondoskodni védencéről.

Amellett, hogy a gazdi büszkén villoghat ismerősei előtt briliáns kedvencével, a mindennapi életüket is megkönnyíti a Jól Nevelt Kutyapolgár cím. Tulajdonosát esetenként olyan helyekre is beengedhetik, ahová hivatalosan nem lehet ebeket bevinni. A legnagyobb különbségek azonban az ingatlanpiacon tapasztalhatóak. Bármely bérbeadó jóval bizakodóbb egy olyan ebbel szemben, akinek papírja van arról, hogy rendesen tud viselkedni. A bizonyítvány mellé az eb ráadásul kap egy különleges bilétát is, melynek látványa helyből bizalomgerjesztő.

Hogyan zajlik és milyen feladatokból áll a teszt?

A megmérettetésre természetesen fel kell készülni, és az Amerikai Kennel Klub segítséget is nyújt ebben. Ha ez megvan, keresni kell egy helyi vizsgabiztost, aki kiértékeli a páros teljesítményét. A kutyának tíz viszonylag egyszerű feladat során kell helytállnia.

Egy barátságos idegen elfogadása

A vizsgabiztos úgy tesz, mintha a gazdi ismerőse lenne, és közel lépve kézfogással üdvözli őt. Eközben az állatnak nyugodtan kell várakoznia.

A simogatás engedélyezése

A vizsgáztató a gazdi mellett ülő kutyus fejét és testét simogatja, akinek ezt egy helyben maradva, ellenkezés nélkül kell tűrnie. Közben a tulajdonos természetesen beszélhet az ebhez és dicsérheti őt.

Az ápolás és a vizsgálatok elviselése

Itt először is az állat megjelenését értékelik, azaz, hogy típusának megfelelően, az ő igényeit előtérbe helyezve ápolják-e, testsúlya, egészségi állapota és általános hozzáállása ideális-e.

Ezután a vizsgáztató a gazdi által biztosított kefével vagy fésűvel simogatja végig az állat testét, megvizsgálja füleit, illetve egyenként felemeli mellső mancsait.

A séta művészete

A kutyusnak tanúbizonyságot kell tennie arról, hogy képes séta közben figyelemmel kísérni gazdija utasításait, illetve igazodik irányváltásaihoz, valamint megáll, ha a gazdi is ezt teszi.

Séta a tömegben

Ez a feladat az emberekkel teli környezetben kivitelezett békés, nyugodt sétára irányuló készséget teszteli. Az ebnek több személy társaságában sem szabad izgalomba jönnie, félnie vagy kifejeznie esetleges nemtetszését. Mutathat egészséges érdeklődést a körülötte haladók felé, viszont a felugrálásért és a kéretlen üdvözlési kísérletekért pontlevonás jár.

Az “Ül!”, a “Fekszik!” és a “Marad!” vezényszavak ismerete

A gazdinak le kell ültetnie, majd fektetnie a kutyát pusztán vezényszó használatával – enyhe rásegítés kézzel megengedett. Ezután meg kell kérnie, hogy a választott pozícióban maradjon, majd, miután elsétált néhány méterre, vissza kell térnie kedvencéhez. Az ebnek csak akkor szabad feloldania a parancsot, ha erre a gazdi engedélyt ad.

Behívás

A tulajdonos nagyjából öt méterről, szemből hívja be a kutyát, akinek értelemszerűen oda kell mennie hozzá. A behívás történhet csak szóval, de alkalmazhat a gazdi más bátorító gesztusokat is, például térdcsapkodást, tapsolást.

Társasági illemtan

Eme feladat során a kutya azt bizonyítja, hogy képes kiegyensúlyozottan viselkedni más ebek társaságában. A gazdi, a vizsgázó kutyus és egy másik felvezető a kutyájával egymás felé sétálnak. Megállnak beszélgetni, eközben pedig az ebnek nyugodtan, tulajdonosa mellett maradva kell kivárnia, amíg a találkozó véget nem ér. Természetesen kimutathatja érdeklődését a másik állat iránt, de nem szabad túlságosan izgalomba jönnie.

Zavaró ingerekre adott válasz

A vizsgabiztos egy általa választott, nyugalom megzavarására alkalmas jelenséget prezentál a kutyának. Ez lehet például egy tárgy elejtése, egy szék felborítása, kerekes teherhordó kézikocsi elhúzása, vagy egy szabadtéri sportoló hirtelen megjelenése.

A kutya reagálhat fokozott érdeklődéssel, és az sem baj, ha egy picit megriad, de nem szabad elfutnia, pánikba esnie vagy ugatnia, agresszívvá válnia.

Felügyelt szeparáció

A gazdinak három percre ott kell hagynia a vizsgabiztosnál a kedvencét úgy, hogy ne is lássa őt. A kutyusnak ezalatt nem szabad ugatnia, nyüszítenie, és idegesen fel-alá járkálnia. Ha csak enyhe nyugtalanság látszik rajta, az még elfogadható.

(Képek: Getty Images Hungary)

Amerikai Kennel Klub behívás engedelmesség jól nevelt kutya kutya teszt kutya vizsga kutyanevelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink