hirdetés

Csodakutya: több mint 1000 szót ismert Chaser, a border collie

Buzgó Csilla

2020. október 26

A border collie-król tudjuk, mennyire okosak, intelligensek. Chaser azonban valami olyat tanult meg, amit csak kevesen: a legkiterjedtebb memorizált szókinccsel rendelkezett, amit valaha állat magáévá tett.

hirdetés

A világ legokosabb ebe két hónaposan, születésnapi ajándékként került gazdájához, a nyugdíjazott pszichológus professzorhoz, John W. Pilleyhez. Igaz, a dél-karolinai expedagógus nem akart több kutyát, miután előző kedvence és egyben munkatársa, Yasha nevű border collie-ja elvesztése rendkívül fájdalmasan érintette őt.

Chaser életrevaló személyisége azonban felébresztette Pilleyben a remény sugarát, s arra inspirálta a pszichológust, hogy újra belekezdjen kutatómunkájába.

Chaser csodás elméjének titkai

Mire betöltötte a 15-öt, a briliáns border collie képes volt megkülönböztetni 1022 játék nevét. Megértette a mondaton belül elhelyezkedő főneveket, igéket, viszony- és határozószókat, valamint kizárásos alapon ismert fel új tárgyakat, ha azok nevét más objektumokkal egy kontextusban említették neki első alkalommal.

Pilley egy rendkívül egyszerű módszerrel kezdte az oktatást: felmutatott egy tárgyat, s addig ismételgette a nevét a keresési gyakorlatok alatt, amíg Chaser meg nem tanulta azt. Később a kutya rájött, hogy az “Ez itt a/az…” kezdetű mondatok folytatása mindig egy adott objektum megnevezése lesz, tehát gyakran már első alkalommal képes volt memorizálni a kifejezést.

Nem robotikus mozdulatsorokat magolt be, hanem koncepciókkal került tisztába, és következtetésekre alapozta a tanulási folyamatot, akár az embergyerekek.

Fantasztikus produkcióiról készült videókon látható, ahogy Chaser különbséget tesz pl. a kicsi labda, a rózsaszín labda, a nagy, fekete gumilabda és rengetegféle plüssfigura között, s mindet parancsra viszi gazdájához.

Erre bármelyik kutya képes lehet

John W. Pilley azt állítja, hogy csupán a türelem, a sok gyakorlás, a rendszeres játék és a pozitív megerősítések hatására jutott el Chaser ilyen magas képzettségi szintre.

– Soha nem kényszerítette semmire, és alapvetően nem is volt egy kifejezetten engedelmes kutya. Néhány fontos vezényszót persze megtanítottunk neki a saját biztonsága érdekében, de a nyelvtanulást mindig kedvtelésből űzte. Édesapám szívből vallotta, hogy ő sokkal többet tanult Chasertől, mint amennyit a kutya tőle. Hiányozni fog az örökös életöröme, amellyel mindig mindenkit felvidított maga körül.

– mondta elérzékenyülve egy interjúban a néhai professzor lánya, Deb Pilley Bianchi.

Ő és édesapja 2013-ban már megjelentettek egy könyvet Chaser: Unlocking the Genius of the Dog Who Knows a Thousand Words címmel, de Bianchi egy másikon is épp utolsó simításokat végez.

Ezt a művet még Johnnal együtt kezdték írni, de miután a pszichológus 2018-ban, Chaser pedig 2019-ben elhunyt, egyedül folytatta a munkát.

A könyvben minden olyan információt rendelkezésre bocsát majd, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a te kedvenced is hasonlóan gazdag szókincsre tegyen szert, mint a valaha élt legeszesebb border collie.

(Képek: Wikipedia – Chaser, Youtube)

border collie csodakutya érdekességek kutya szavak legokosabb kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink