hirdetés

Chaser, a világ legokosabb kutyája: megváltoztatta a kutyák intelligenciájáról kialakult képet

Hangai Lilla

2023. december 1 - Képek: Getty Images Hungary

Chaser, a világ legokosabb kutyája sajnos már nincs közöttünk, 2019-ben 15 éves korában a szeretteivel és a családjával körülvéve távozott az örök vadászmezőkre. Emlékét azonban őrizzük, mert valóban egy kivételes eb volt.

hirdetés

Ismerd meg a világ legokosabb kutyája, Chaser történetét és korszakalkotó hagyatékát!

Dr. Pilley és Chaser: 

A kutyák nem képesek megtanulni tulajdonneveket

Chaser, a border collie története jóval a születése előtt kezdődött. Dr. John Pilley szeretett kutyája, Yasha elvesztése után úgy döntött, soha többé nem lesz gazdi. A sorsnak azonban más tervei voltak a pszichológia professzorral, ugyanis miután nyugdíjba ment a Wofford College-ból, megszállottja lett a border collie versenyeknek. A Yasha-val való tapasztalatai alapján – aki egy border collie keverék volt – úgy gondolta, hogy a kutyák nem képesek megtanulni a szavak jelentését. A próbákon versenyző kutyák azonban úgy tűntek, hogy a problémamegoldó képességük igen erőteljes.

Dr. Pilley lánya, Pilley Bianchi szerint egyik este a tűz körül ült néhány gazdálkodóval, és ezt mondta nekik: „Tudtátok, hogy a tudomány állása szerint a kutyáitok valójában még a nevüket sem tudják? A kutyák nem képesek megtanulni a tulajdonneveket.” A gazdák így válaszoltak: „Ez az, amit a tudomány mutat? Akkor mondd el nekem, miért hívhatom ide Jeb kutyámat a négy kutyám közül, és kérhetem meg, hogy hozza el Millie-t és Tillie-t, két bárányt a százból, amit ő minden alkalommal teljesít is?”

Dr. Pilley ezen párbeszéd hatására rájött, hogy módszerei hibásak. Olyan szavakkal kell próbálkoznia, melyek értéket képviselnek a kutyák számára. Dr. Pilleyt a 76. születésnapja előtti karácsonyon a felesége egy kutyával lepte meg, hogy elkezdhessen dolgozni az új projektjén.

Így tanult szavakat a világ legokosabb kutyája

Chaser 2004-ben lépett be Dr. Pilley életébe. Sajnos, ahogy a világ legokosabb kutyája, úgy gazdája sincs már közöttünk. A professzor úr célja az volt, hogy megmutassa, a kutyák agya az emberi nyelvet is képes értelmezni. Dr. Pilley lánya elmondta, hogy az édesapja előtt ilyen szinten senki sem foglalkozott még a kutyákkal. Főemlősöket és vízi emlősöket már tanulmányoztak, de róluk nem mondható el, hogy olyan társas kapcsolatban élnének együtt az emberekkel, mint a kutyák.

Dr. Pilley ráadásul szentül hitte, hogy érdemesebb 1-1 állattal foglalkozni az állatcsoportok helyett, így ugyanis gyorsabban ki lehet erős köteléket alakítani. Hitt abban, hogy ez lesz a kulcs. Chaser 2 hónapos korában kezdett el tulajdonneveket tanulni, az első ilyen szó a kék labda volt.

A „hibamentes tanulás” nevű stratégiát használta a professzor úr a tréning során, ami egy olyan környezet kialakítását jelenti, amelyben a nem tudunk kudarcot vallani. Elnevezte a tárgyat, megmutatta a kutyának, kérte, hogy kapja el, majd odadobta neki. A harmadik napon Chaser már visszahozta a kék labdát egy másik helyiségből is. Ekkor áttértek egy következő tárgyra. Öt hónap elteltével 40 szót ismert, amiket meg is őrzött az emlékezetében.

Századunk legjelentősebb kutyája

Chaser több mint 1000 tulajdonnév azonosítását tanulta meg élete során. „A fogalmak tanítása lenyűgözőbb volt, mint 100 rutin jellegű feladat oktatása. Miután megtanult egy fogalmat, képes volt használni az agyát, és következtetések útján kezdett el tanulni, ami a gyerekek tanulási módszere is.

Mikor megtanult egy köznevet, megtanulta a kategóriacsoportokat is. 30 labdája volt; mindegyiket ismerte névről és tudta a kategóriáját is. Megkérhetted, hogy keressen meg egy labdát – olyan jelzőket tudott, mint a nagyobb, kisebb, gyorsabb és lassabb.” – magyarázta Dr. Pilley lánya.

A professzor úr és Chaser együtt megváltoztatták a kutyák intelligenciájáról kialakult képet a játék erejével és a pozitív megerősítéssel. Dr. Pilley hitt a pozitív megerősítésben, soha nem kényszerítette Chasert semmire. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ismerte azokat az alap parancsszavakat, melyek az ő biztonságát szolgálták. Arra azonban nagyon figyelt, hogy az ebnek legyen lehetősége kifejeznie magát.

Brian Hare, a The Genius of Dogs társszerzője egyszer ezt mondta róla: „Chaser tudományos szempontból a legjelentősebb kutya több mint egy évszázada. Lenyűgöző története elárulja, milyen kifinomult tud lenni egy kutya elméje.” Dr. Pilley és Chaser már nincsenek közöttünk, de a hagyatékuk örökké velünk marad!

Ha tetszett Chaser története, ajánljuk figyelmedbe Bunnyt is, aki egy különleges eszköz segítségével megtanult beszélni.

border collie intelligencia intelligens kutya kutya okos kutya szavak okos kutya szótanulás tanulás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink