hirdetés

Én is okos kutyát szeretnék! Nem minden eb született zseni, de gyakorlással fejlesztheted

László Enikő

2022. január 29 - Képek: Getty Images Hungary

Ahogy az embereknél, úgy a kutyáknál is egyénileg eltérő, ki milyen gyorsan tanul, és mennyire intelligens. Az ebeket sok mindenre meg lehet tanítani, de ez függ a fajtától, az egyéni képességtől, illetve attól is, a gazda mennyi energiát fektet kedvence nevelésébe.

hirdetés

Egyes kutyák kiváltképp tehetségesek, például a szavak jelentésének megértésében, bonyolult koreográfiák elsajátításában a dog dancingben vagy akár eltűnt személyek felkutatásában. Néhány fajta remekel az új dolgok tanulásában, hiszen tenyésztésük során elsődleges szempont volt az engedelmesség. De nem csak ezen múlik, hogy kutyád mennyire okos, hanem rajtad is, hogy hogyan tanítod. Jó példák erre ezek az ebek, akik ellentmondanak a ranglistáknak, melyek szerint ők nehezebben tanulnak.

Alapvető intelligencia

Minden kutya természeténél fogva rendelkezik egy alapvető intelligenciaszinttel. Arra lettek tenyésztve, hogy együttműködjenek az emberrel, így legtöbbjük eredendően hajlamos az engedelmességre, de ennek spektruma egyénenként változó, valamint a képzés milyensége is mérvadó. Viszonylag könnyű őket szobatisztaságra nevelni, mert számukra természetes, hogy nem piszkítanak közvetlen közelükbe, otthonukba. A legtöbb házi kedvenc nem harap, mert gazdájához szoros viszony fűzi és tiszteli azt. Sok kutya pedig szinte magától elsajátít néhány parancsot, mivel azok számukra természetes mozdulatokon alapszanak (például az ül vezényszó).

Kíváncsi vagy mennyire intelligens kedvenced? Ebben a cikkünkben tesztelheted!

Tippek intelligens kutya neveléséhez

A korai szocializáció

A kiskutyák a legtöbbet 16 hetes koruk előtt tanulnak. Ilyenkor nagyon fontos, hogy minél több inger érje őket már tenyésztőjüknél. Változatos szituációkat kell teremteni számukra, hogy a későbbiek során ne legyen furcsa nekik néhány élethelyzet. Emellett a környezetükben lévő tárgyak sokaságával, illetve emberek és más állatok közelségével is ismertesd meg őket. Egy fiatal eb gyorsan tanul, de még az idősebb kutyákat is szocializálni kell.

Minél előbb kezdd el tanítani

Amint hozzád kerül kedvenced, már kezdheted is képzését. Így hozzászokik a rendszeres agytornához, és a későbbiekben gyorsabban fogja elsajátítani az újdonságokat. Ha idősebb korában kerül hozzád kedvenced, akkor sem késő elkezdeni. A kutyák nem csak kölyökként képesek új dolgokat elsajátítani!

Rendszeresen állítsd kihívások elé

A kutyák számára már igen sokféle intelligenciajáték kapható (illetve te is készíthetsz ilyeneket), amik kellően motiválják néhány finom falat segítségével arra kedvencedet, hogy tornáztassa az agyát.

Emellett érdemes bevezetni néha új trükköket és egyéb parancsokat a képzés során. Mindig van mit tanulni, és a régi vezényszavakat is érdemes gyakorolni. Fontos, hogy többször, rövidebb időt töltsetek tréninggel, így az eb nem fog hamar ráunni. Emellett pedig, ha kedvenced alkalmas rá, kutyás sportokat is kipróbálhattok, amik fizikailag és mentálisan is hasznosak számára.

A fejlesztőjátékok gondolkodásra késztetik kutyádat.

Sose maradjon el a jutalom

Ügyelj arra, hogy sokat dicsérd kedvencedet, pozitív viselkedését pedig rendszeresen erősítsd meg, akár egy kis játékkal, akár finom falatokkal. Ez segít fenntartani a kívánt viselkedést.

Persze nem minden eb egy született zseni, de mindegyikőjük motiválható valamivel (csak meg kell találni mi az, például játék vagy finom falatok), ami már fél siker. Kedvenced engedelmessége, okossága pedig rajtad is áll. A géniusznak kikiáltott kutyák valóban különleges tehetséggel rendelkeznek. Sőt, egyes fajták gyorsabban tanulnak, hajlandóak az ember utasításait nagymértékben követni, míg másoknak sosem volt szüksége ezen tulajdonságokra, vagy sokkal inkább önállóságuk volt kívánatos. De persze nem szabad arról megfeledkezned, hogy a zseni ebek gazdái rengeteg időt foglalkoznak tanítással, tréningezéssel.

intelligencia intelligens kutya kiképzés kutya intelligencia nevelés okos kutya szocializáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!