hirdetés

Segítség, még mindig bepisil a kutyám! Ezért lehet sikertelen a szobatisztaságra nevelés

Buzgó Csilla

2021. április 24

Számos oka lehet annak, hogy kutyusod képtelen kivárni a séták időpontját, és a drága szőnyeg vagy bútor esik áldozatául.

hirdetés

A kutyák, főleg a kölykök szobatisztaságra nevelése bizony nem egyszerű feladat, s dacára minden erőfeszítésnek gyakran történnek balesetek. A kutyus egészsége és nem utolsó sorban saját dolgod megkönnyítése érdekében felnőtt állat esetében érdemes orvoshoz fordulni. A gyakori bepisilés akár egészségügyi problémát is jelezhet. Addig is, míg a probléma gyökerét megtalálod, álljon itt néhány tipp a hatékony takarítást illetően! Ugyanis a kutyák sokszor a szokásos tisztítószerek, illetve saját hagyatékuk szagát úgy veszik, mintha az illemhelyet jelölted volna ki nekik a lakásban.

Szerezz be UV-zseblámpát!

Ránézésre sajnos nem mindig tudod megállapítani, hová pisilhetett a kutyád. A folt napközben felszáradhatott, esetleg olyan pici cseppek távoztak kedvencedből, amelyek szinte azonnal elpárologtak, viszont szagot hagytak maguk után.

A kellemetlen aromát te nem feltétlenül érzed, a kutya viszont bátorításnak veszi egy következő ürítés alkalmával, így bezárul az ördögi kör – még több pisi, végtelen takarítás.

Ezt elkerülendő, szerezz be egy UV-zseblámpát, melynek fénye alatt fehéren “világít” a vizeletfolt még akkor is, ha felszáradt. Így könnyűszerrel célba veheted a bűzforrásokat.

Használj megfelelő tisztítószert!

Ahány ház, annyi szokás: sokan óva intenek az erőteljes szagú kemikáliáktól, mivel állítólag azok csak még inkább odavonzzák a kutyákat a folthoz. Mások az ecetre és a hidrogén-peroxidra esküsznek, mondván, ezek elég erősek a szagtalanításhoz és a fertőtlenítéshez.

Természetesen mindig figyelembe kell venni az adott felület színtartósságát és érzékenységét, először egy kis rejtett ponton próbáld ki az adott tisztítószert!

Széles körben elterjedt termékek az enzimalapú folteltávolítók, melyek kíméletesen,  mégis hatékonyan bánnak el nem csak a vizelet-, hanem a hányás- és az ürülékfoltokkal is.

Amennyiben otthon is fellelhető anyagokkal kísérleteznél, ezt a két receptet próbáld ki!

Mosogatószeres tisztítókeverék

Önts össze 1 teáskanálnyi folyékony mosogatógélt és egy nagy pohár vizet! A keverékkel áztasd el a foltot, majd itasd fel a felesleget, szükség esetén porszívózd ki, amennyiben erre a készüléked alkalmas! Ismételd meg a folyamatot addig, amíg elégedett nem leszel az eredménnyel!

Ecetes-szódabikarbónás-peroxidos mix

Egy résznyi ecetet keverj össze egy résznyi vízzel, majd öntsd a foltra, hagyd hatni néhány percig, utána szivaccsal vagy kefével dörzsöld át a szennyeződést! Szórd be vékony rétegben szódabikarbónával, ezt követően fél csésze hidrogén-peroxidba keverj egy teáskanál folyékony mosogatószert, ezt pedig öntsd a szódabikarbónára! Dörzsöld át a felületet, majd itasd fel annyira a nedvességet, amennyire csak tudod!

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya bepisil kutyapisi kutyapisi szag kutyapisi szőnyeg otthon szobatiszta kutya bepisil szobatisztaság takarítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink