hirdetés

Ilyen hosszú ideig tudják a kutyák visszatartani a szükségüket

Hangai Lilla

2024. június 1 - Képek: Getty Images Hungary

Életritmusunk egyre csak gyorsul, ami kedvenceinkre is hatással van. A legtöbb gazdi valószínűleg elgondolkodott már azon, hogy mennyi időre hagyhatja magára a kedvencét. Nem pusztán amiatt töprengünk ezen, mert tudjuk, hogy az ebek is elunhatják magukat és hiányozhat nekik a gazdi, hanem azért is, mert a természet őket is hívhatja.

hirdetés

Következő cikkünkből kiderül, mennyi ideig tudja visszatartani a szükségét egy átlagos kutya. Valamint arra is kitérünk, milyen egészségügyi következményei lehetnek annak, ha túl gyakran és túl hosszú ideig kényszerítjük bele őket ebbe a helyzetbe.

Balesetek mindenkivel előfordulhatnak, ezt nem szabad elfelejtenünk!

Meddig bírja egy kutya visszatartani?

A legtöbb egészséges, felnőtt kutya egy órával étkezés után könnyedén és szívesen végzi el a dolgát. Szükség esetén azonban sokkal tovább vissza tudják tartani az ürüléküket. Egy egészséges, felnőtt kutya akár 12 órán keresztül, számos esetben még annál is tovább képes az ingert elnyomni. A vizeletét egy felnőtt eb akár 7-8 órán keresztül is vissza tudja tartani. 7 éves kor felett és 6 hónapos kor alatt (ahány hónapos a kutya + 1 óra lesz az irányszám) a helyzet nagyon más is lehet. Előfordulhat, hogy óránként is le kell vinni ezeket a jószágokat. Az utóbbi esetben a visszatartó képesség teljes kialakulása lesz az indok. Az előbbi esetében pedig az inkontinencia, a kognitív diszfunkció vagy más fiziológiai változások állhatnak a háttérben.

Az azonban, hogy akár 12 vagy 7-8 órán át is tudnak magukon uralkodni, nem jelenti azt, hogy jól is esik nekik a szükségüket szorongatni. Gondolj csak bele, neked milyen kellemetlen érzés, amikor hasonló helyzettől szenvedsz! Sőt, te általában tudatában vagy annak, mikor lesz lehetőséged kimenni legközelebb, egy eb azonban nem feltétlenül tudja meghatározni, mikor érsz haza.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Tudjuk, hogy nem mindig egyszerű a kutyatartást az élet más területeivel összeegyeztetni. Ezért álljon itt az aranyszabály: egy egészséges, átlagos felnőtt kutyának 8 óránként alkalmat kell biztosítani arra, hogy elvégezhesse a dolgát. Ennek az elmulasztása nemcsak számodra lesz stresszes a takarítás miatt, de a kutya számára is igen kellemetlen. Kedvenced szeretne neked megfelelni, és nem bepisilni, ráadásul az inger keltette stressz is erősen munkál benne ilyenkor.

Ha tudod, hogy több mint 8 órán át leszel távol, mindenképpen érdemes keresni valakit, akiben megbízol, és megkérni arra, hogy vigye ki a kutyát

Van-e annak egészségügyi következménye, ha túl gyakran kényszerülnek arra a kutyák, hogy visszatartsák?

Ahogy arra már az előbb is utaltunk, a kialakult helyzet stresszessé teheti a kutyát. És persze az is, ha próbál megfelelni, de mégsem tudja visszatartani, így bekakil-bepisil. Te pedig emiatt csalódott leszel, rosszabb esetben kiabálsz vele, ne adja a jóisten, az orrát is belenyomod a baleset bizonyítékába. Emiatt arra kérünk, hogy soha, de soha ne büntesd a kutyád emiatt! Ha tudod, hogy te hibáztál, vagy önhibádon kívül kerültél olyan helyzetbe, hogy nem értél haza időben, akkor főként nem lehetsz kedvencedre mérges.

Ha azonban úgy érzed, hogy ennyi időt még ki kellett volna bírnia az állatnak, és többször is előfordult már, hogy bekakilt és/vagy becsurrantott, mindenképpen vidd el az állatorvoshoz! Ahogy írtuk is fentebb, a bepisilést okozhatja inkontinencia, a kognitív funkciók romlása vagy más fiziológiai változások. A bekakilás pedig eredhet allergiából, vírusos fertőzésből, parazitákból és hasnyálmirigy-gyulladásból is, csak hogy néhányat említsünk.

Ide kattintva arról írunk, hogy mit jelezhet még, ha az eb a házban kakil, ebben a cikkben pedig az időskori inkontinenciáról olvashatsz bővebben.

bekakál a kutya bepisil kutya bepisil szobatiszta kutya bepisil szobatisztaság

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!