hirdetés

Nem várt „foltot” hagyott kedvenced? 5 tipp, hogyan tüntetheted el a kutyapisi szagát a bútorból

Szénási Szimonetta

2023. január 19 - Képek: Getty Images Hungary

Az alábbi praktikák segítenek, hogy nyom nélkül eltüntesd a kutyapisi szagát a bútorokból és egyéb textíliákból.

hirdetés

Ha kedvenced szeretett kanapédra vagy a szőnyeg közepére pisilt, a szövetbe ivódó vizelet bizony orrfacsaró lehet. Hogy ne kelljen lecserélned a bútordarabot, megosztunk veled néhány trükköt, amelyekkel eltüntetheted a kellemetlen szagokat.

Kölyköknél gyakori probléma

A kiskutyák szobatisztaságra nevelése során szinte elkerülhetetlen egy-két baleset. A pici ebek pedig sokszor valamelyik bútordarabra végzik el a dolgukat. Idősebb kutyáknál is előfordulhat, hogy a lakásba vizelnek, ez azonban valamilyen pszichés, egészségügyi vagy nevelési problémára vezethető vissza.

Először vegyük sorra, mit tehetsz, ha már ott éktelenkedik a sárga folt a kárpiton!

1.) Itasd fel a nagyját!

Első lépésként a lehető legtöbb vizeletet távolítsd el az adott bútorról! A legjobb, ha száraz papírtörlőt vagy erős nedvszívó textíliát használsz. Ha már csak a megszáradt foltot veszed észre, fontos, hogy azt ne kezdd száraz papírral vagy ronggyal dörzsölgetni, mert csak jobban beledolgozod a bútorba!

Ilyenkor az átöblítést kell többször ismételned, hogy valamennyi „molekulát” eltávolíts a szövetből. Legyél tényleg nagyon alapos, különben kutyád újra és újra visszatérhet a maga választotta wc-jéhez. (Ne feledd, az ő orra azt is érzi, amit a tied nem, emiatt egy csepp pisi is arra ösztönzi, hogy újra odapiszkítson!)

2.) Mit használhatsz?

Takarításnál a tisztítás és a szagsemlegesítés a két fő szempont, amikhez többféle dolgot használhatsz.

1. Hidrogén-peroxid

A hidrogén-peroxid nevével a fodrásznál is találkozhattál, hiszen ezt az erősen oxidáló vegyületet használják a haj szőkítéséhez is. Emellett számos tisztítószer, illetve kozmetikum összetevője. Nagyon fontos, hogy kesztyű nélkül tilos dolgozni vele, mert sérüléseket okozhat! Ugyanígy lényeges, hogy csak világos textíliákhoz használd, mert a sötét, illetve színes anyagnak kiszedheti a színét!

Ha kedvenced bűnjeleit szeretnéd eltüntetni, akkor azt kétféleképpen teheted meg. Az egyik, hogy egy rész hidrogén-peroxidot összekeversz egy rész sima csapvízzel. Ezt a keveréket szórófejes flakonba töltöd, majd ráspricceled foltra. Hagyd hatni 30 percet, majd tiszta vízzel öblítsd át. Ehhez a legjobb egy törölköző, amivel többször áttörlöd a nyomokat.

A másik lehetőség, hogy a hidrogén-peroxidot nátrium-hidrogén-karbonáttal, azaz mezei szódabikarbónával kevered. Ez a régi, már száraz foltoknál is jól működik. 2-2 evőkanál ezekből, valamint 1 evőkanál mosogatószer egyvelege remekül semlegesíti a szagokat, és szép tiszta lesz tőle a szövet. Vigyázz, mert az anyagok reakcióba léphetnek, így mélyebb edényben végezd a keverést, egészen addig, míg egynemű anyagot nem kapsz. A kapott „pasztát” kend a foltra, majd hagyd hatni egy órát. Ezt követően töröld át először száraz papírral, majd vizes ronggyal.

2. Szódabikarbóna

Az előbb említett szódabikarbóna önmagában is működik. Ennek a lúgos anyagnak ráadásul gombaölő hatása is van. Arra azonban ügyelj, hogy a szódabikarbóna mérgező lehet a kutyádra, így csak úgy használd, hogy négylábúd ne érintkezhessen vele!

Szintén kétféle módon alkalmazható: az egyik, ha szárazon a foltra szórod, majd hagyod hatni egy éjszakán át. Reggel pedig egyszerűen porszívózd át a felületet. A másik lehetőség, hogy ecettel kevered (150 ml ecethez adj 2 evőkanál szódabikarbónát). Az oldatot fél órán át kell a pisifolton hagyni, majd először száraz, aztán vizes ruhával felitatni.

Mivel elszíneződést okozhat a textíliákon és a fán is, így először érdemes kis, nem feltűnő helyen próbát végezni mindkét alkalmazási mód esetében!

3. Ecet

Az ecet közkedvelt természetes tisztítószer, mivel fertőtlenítő tulajdonsággal bír. Emellett erős szaga elveszi az ammónia illatát, ám elpárologva nem lesz tőle büdös a szövet! Friss és régebbi vizeletfoltoknál is használható, ám utóbbiakat így sem szabad dörzsölni, mert csak mélyebbre kerülnek az anyagban!

Szagsemlegesítőként nagyon egyszerű a használata: egy rész ecetet egy rész meleg vízzel kell összekeverni, majd ezt a felületre fújva 20 percig hatni hagyni. Ezt követően fel kell itatni, majd megszárítani a folt helyét.

Érdemes tudnod, hogy az ecet a „kutyaszagot” is megszünteti, emiatt gyakran az ebek fürdetőjéhez is adnak belőle. Ráadásul egyes tapasztalatok szerint a kullancsokat is távol tarja. Azonban nagyon vigyázz, hogy töményen semmi esetre se kerüljön az állat bőrére, szemébe vagy nyálkahártyájára! Mindig külön tálban add hozzá a samponhoz, ha szeretnéd kipróbálni ezt a módszert.

4. Citrom

A citrom amellett, hogy természetes, semmiféle rizikóval sem bír kedvencedre nézve, így bátran használhatod a közelében is! Azon túl, hogy semlegesíti a rossz szagokat, antibakteriális és gombaölő hatású is.

Mivel a citrusfélék szaga riasztó a legtöbb kutya számára, így emiatt is jó választás. 100 ml citromlevet keverj össze 50 ml vízzel, majd permetezd a foltra. Még hatékonyabb, ha 2 evőkanál szódabikarbónát is adsz hozzá, de ahogy fentebb írtuk, így már veszélyes lehet a kutyára nézve, így csak tőle távol használd! Bármelyik keveréket is választod, hagyd őket hatni fél órát, majd töröld át a helyét nedves ruhával. Ha szükséges, ismételd meg a folyamatot, míg teljesen szagtalanná válik a terület!

5. Enzimes tisztítószerek

A boltokban számos olyan környezetbarát tisztítószer kapható, amelyek a bennük található enzimeknek köszönhetően megszüntetik a rossz szagokat, emellett remekül tisztítanak is.

Amik jó riasztók

Ha sikerült eltüntetned a zavaró foltot, gondoskodj arról is, hogy kutyádnak ne legyen kedve többet odajárni. A már említett citrom és ecet mellett jó „riasztószer” a cayenne-bors, ami enyhén irritálja az ebet, ezzel tartva távol az adott helytől.

Az izopropil alkohol (vagy sebfertőtlenítő alkohol) és a víz egyvelege (1:2 arányban) szintén működhet, ám arra vigyázz, hogy növényekre ne kerüljön, mert mérgező! Mindig várd meg, míg elpárolog az adott felületről, nehogy kedvenced felnyalja (bár riasztó szaga miatt ez nem valószínű, mégis jobb elővigyázatosnak lenni!)

Amiket tilos használni!

Az ammónia, a klór vagy egyéb, fehérítőt tartalmazó termékek szaga vizelésre készteti a macskákat és a kutyákat, így ezeknek a szereknek a használata csak olaj a tűzre.

Mit tehetsz a kertben?

Térjünk ki arra is, mit tudsz tenni, ha a kertben vagy az udvaron csap meg a zavaró szag? Nem csak a saját jószágod lehet a probléma forrása, gyakran az arra kószáló ebek jelölik meg az ajtót vagy a kerítést, aminek erős szaga zavaró lehet.

A korábban bemutatott „mixek” kint is beválnak. Ezeken felül bevethetsz valamilyen bolti fehérítőt, amiknek erős szaga és általában fertőtlenítő hatása is van; arra figyelj, hogy a csomagoláson feltüntetett használati utasításnak megfelelően alkalmazd, hiszen ezek a szerek erősen mérgezőek és környezetszennyezőek lehetnek.

A pázsit rendben tartása alkalmas lehet a mész is, amely szintén fertőtlenít és szagtalanít. Szórd a meszet a kezelni kívánt területre, majd öntözd meg bőségesen, hogy a talaj fel tudja szívni. A kerti pázsit ápolásáról korábban írtunk hosszabban, az erről szóló cikkünket ITT olvashatod.

Fontos a nevelés!

Végül, de nem utolsó sorban ejtsünk pár szót a probléma gyökeréről, azaz a bepisilés kiváltó okáról. Mint kiemeltük, kölyökkutyáknál, a tanulási fázisban természetesek a balesetek, ám ennek idővel meg kell szűnnie! Ha nem sikerül leszoktatnod növendékedet arról, hogy a ház különböző pontjain végezze a dolgát, vagy már szobatiszta jószágod kezd el „jelölgetni”, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

Egy jó tréner hasznos és személyre szabott tanácsokat adhat, veled gondolkodva pedig megfejtheti, mi áll a jelenség hátterében. Lehet, hogy kutyád valamitől fél vagy szorong, azért vizel be. Ugyanakkor egészségügyi probléma is okozhatja a bajt, így érdemes az állatorvosotokkal is konzultálnod!

bepisil gyakori vizelés kan kutya jelölés ivartalanítás kölyök kölyökkutya kölyökkutya nevelése kutya jelölés leszoktatás kutya nevelése kutyabarát tisztítószer kutyabepisil szobatiszta kutya bepisil szobatisztaság szuka kutya jelölget terület megjelölése vizelet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink