hirdetés

Így nem lesz foltos a harsogóan zöld gyep a kutyapisitől: hogyan akadályozhatod meg a fű károsodását?

Szénási Szimonetta

2022. július 21 - Képek: Getty Images Hungary

Bosszantó, mikor a lelkiismeretesen gondozott pázsitot elcsúfítják a kutyapisitől keletkezett foltok. Szerencsére több módon is megvédhetjük kertünk szépségét.

hirdetés

Nem túl esztétikus látvány a kutyánk vizeletfoltjaitól tarkálló udvar, de tény, hogy kedvencünknek valahol el kell végeznie a dolgát. Az alábbi trükkökkel azonban megőrizhetjük kertünk ragyogó zöldjét.

Miért ég ki a fű a kutyapisitől?

Először nézzük, mi áll a jelenség hátterében! A kutyák vizelete természetes módon gazdag nitrogénben, ami nagy koncentrációban kiégeti a füvet. Ez okozza a sárga foltokat a pázsiton. Azonban gyakran tapasztalható az is, hogy a sárga folt körül egy sávban sötétebb lesz a fű. Ennek oka, hogy fokozatosan egyre kevesebb vizelet jutott az adott szakaszra, a nitrogén pedig kis mennyiségben táplálja a növényeket. Éppen ezért az is megesik, hogy a gyenge, rossz minőségű fű a kutyapisitől sokkal szebb, élénk zöld lesz.

1.) Öblítsük le a füvet!

Az egyik legegyszerűbb módja a foltok ellen való védekezésnek az, ha bő vízzel leöblítjük az adott területet. Ezzel megakadályozhatjuk a túl sok nitrogén koncentrált felszívódását. Ráadásul a hígított kutyapisivel a nitrogén fentebb említett kedvező hatását is érvényre juttathatjuk.

2.) Alakítsunk ki kutya wc-t!

Az is megoldás lehet, ha kedvencünket a kerten belül egy helyre szoktatjuk. Erre elkeríthetünk egy külön sarkot, vagy kihelyezhetünk egy alomdobozt, ahova kezdetben pórázon vezetve kísérjük ki az ebet, akit dolga végeztével pár finom falattal is megjutalmazhatunk.

3.) A gyakori ivás hígítja a vizeletet

Amellett, hogy a megfelelő hidratáltság az állat egészségének megőrzéséhez is elengedhetetlen, a fokozott vízfogyasztás hatására vizeletében hígulhat a nitrogénkoncentráció, így nem fog kiégni a kutyapisitől a fű.

4.) A diétás étrend is segíthet

A vizeletben levő nitrogén mennyisége függ a kutya fajtájától, méretétől és az étrendjétől is, így bizonyos esetekben indokolt lehet áttérni speciális étrendre. Nagyon fontos azonban, hogy feltétlenül beszéljünk állatorvossal, mielőtt bármilyen diétára fogjunk kedvencünket, mert a rosszul összeállított étrend súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet!

5.) Hagyjuk hosszabbra a füvet!

A magasabbra hagyott fű erősebb gyökérzetet növeszt, ezáltal ellenállóbb is. Emellett optikailag is javít a helyzeten, ugyanis a magasabb fűszálak fent összezárnak, elrejtve ezzel a foltokat.

6.) Erősítsük meg a gyepet!

Egyes műtrágyák segítenek kimosni a talajból a nitrogént és a különböző sókat, ugyanakkor serkentik a gyökérnövekedést. Arra figyeljünk, hogy némely vegyszer kutyánkra nézve veszélyes, például gyomorrontást okozhat, így a behatási időt követően mindig mossuk át alaposan tiszta vízzel az érintett területet.

7.) Válasszunk ellenálló fűfajtát!

Ha a fenti praktikák közül egyik sem vált be, vagy még füvesítés előtt állunk, mindenképp válasszunk ellenállóbb fűfajtát. Ebben a szakeladók tudnak a segítségünkre lenni.

gyakori ivás kert kutya a kertben kutya diétáztatása kutya ivás kutya kertben tartása kutyapisi

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!