hirdetés

A kutyák 12 vizelési pozíciója: vajon miért állnak két mellső lábukra?

László Enikő

2022. május 14 - Képek: Getty Images Hungary

Az interneten számos vicces kép és videó található olyan kutyákról, akik igen különös pozíciót vesznek fel vizeléskor. De miért van ez, és egyáltalán normális?

hirdetés

Elterjedt vélekedés, hogy amikor az ebek bepisilnek, a kanok felemelik a lábukat, a szukák pedig guggolnak. A valóságban azonban a kutyáknak ennél sokkal több lehetőségük van. Akár hiszed, akár nem, a tudósok számos tanulmányt végeztek arra vonatkozóan, hogy az ebek pontosan milyen testtartást vesznek fel pisilés közben. Nézzük meg a kutyák különféle vizelési pozícióit.

Egy régi, az 1970-es évekből származó tanulmány, amelyben 60 ivaros kan és 53 ivaros szuka felnőtt beagle pisilési pozícióit vizsgálták, 12 vizelési testtartást azonosított:

 • Állás: Normálisan állva mind a négy lábon.
 • Dőlés: A kutya teste előre dől, a hátsó lábak hátra nyúlnak. Ez a pozíció lehetővé teszi az eb számára, hogy a vizeletét közvetlenül a talajra helyezze.
 • Feszítés: A hátsó lábak részben meg vannak hajlítva, így a hátsó rész a talaj felé süllyed. A hátsó lábak általában a test alatt maradnak (nincs terpesz), és a nyak le van engedve.
 • Guggolás: A hát meredeken lejtős helyzetet vesz fel, az ebek a mellső lábukon állnak, míg hátsók szorosan a talaj felé hajlanak, terpeszben állnak.
 • Kézenállás: Mindkét hátsó láb fel van emelve a talajról. Lehetnek alátámasztatlanok, vagy függőleges felületre helyezhetők.
 • Ívelt: A hátsó lábak szét vannak terülve, és a test ívelt, hogy a hátsó rész közelebb kerüljön a talajhoz. Az is látható, hogy felemelik a farkukat.
 • Emelés: A kutya csak az egyik hátsó lábát emeli fel a földről, hogy vizeljen. A másik hátsó láb enyhén hajlított.
 • Emelkedés: Ez hasonló az emeléshez. Az egyik hátsó lábat felemeli a talajról, miközben a lábat szorosan egyenesen tartja, hogy egyensúlyba hozza a testsúlyát. Ez egy szélsőségesebb pozíció az emeléshez képest.
 • Dőlt emelés: A fekvőtámasz kutyaváltozata, egyik hátsó lábával a talaj fölé emelve.
 • Feszített emelés: Többnyire hajlított helyzetben, egyik hátsó lábával a talaj felett lavírozik.
 • Guggolva emelés: Guggolás, mindkét hátsó láb a talaj felett van.
 • Ívelt emelés: 90%-ban ívelt helyzetben van, de az egyik hátsó láb kissé elemelkedik a talajtól.

A kutatók azt találták, hogy a nőstények legtöbbször guggoltak, de a guggolva emelés is meglehetősen népszerű volt. A szukák a legtöbb egyéb pozíciót is igénybe vették, bár korlátozottan. A kan kutyák viszont szűkebb repertoárral rendelkeztek. Mindegyikük emelt testtartást mutatott, néhányan pedig emelkedett pozíciót használtak, de a guggolva emelkedés és a dőlt-emelés csak ritkán fordult elő, a többi pozíciót pedig egyáltalán nem alkalmazták. A kutatásban azonban minden eb egészséges volt, ivaros és felnőtt, így a kölyköknél, ivartalan vagy a beteg egyedeknél más vizelési pozíciók is előfordulhatnak.

Mit jelent a kutya pisilési pozíciója?

Most, hogy azonosították az összes olyan pozíciót, amelyet a kutya valószínűleg felvesz a vizeléskor, a „Miért?” kérdés felmerülhet sok gazdiban. Mit jelent, ha egy kutya egy bizonyos testtartást választ vizeléskor?

Az alábbi videóban különböző furcsa vizelési testtartásokat láthatsz:

Fontos megjegyezni, hogy a vizeletürítés két célt szolgál a kutyák számára: az ürítést és a jelölést. Utóbbi mindkét nemnél előfordul, de a kanoknál gyakrabban. Azok a kutyák, akik jelölnek, elsősorban függőleges felületekre vizelnek. Ha magasan ezen a felületen vizelnek, a vizelet lefelé áramolhat nagyobb területet lefedve, ami erősebb üzenetet hagy mindenki számára, aki később elhalad. Ha felpisil a magasba, a kutya még nagyobbnak is tűnhet, mint amilyen valójában. Valószínűleg ez az oka annak, hogy az emelkedett testtartás olyan népszerű a kanok körében.

Érdekes módon a lábemelés egy olyan viselkedés, amely csak a hím kutyáknál alakul ki. A beagle-ekkel kapcsolatos tanulmány szerzői megjegyzik, hogy a dőlt testtartást, amely közvetlenül a talajra vezeti a vizeletet, „tipikusan hím kölykök és fiatalok használják”.

De mi a helyzet a szukákkal?

Itt jön a képbe a kézenállás. Nincs jobb módja annak, hogy egy nőstény kutya legalább olyan magasra, de talán még magasabbra is vizeljen, mint egy hasonló méretű hím.

A kutatások alátámasztják ezt a hipotézist a szukáknál. Egy 2004-ben megjelent publikáció hat ivartalanított és hat ivaros nőstény jack russell terrier vizeletürítési viselkedését vizsgálta, miközben otthonuk környékén vagy távolabb sétáltak. A tudósok azt találták, hogy amikor távol tartózkodtak otthonuktól, ezek a kutyák nagyobb valószínűséggel vizeltek gyakran, és vizeletüket tárgyakra irányították, szemben azzal, amikor otthonuk közelében sétáltak. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy „a vizeletürítés a nőstény kutyákban nemcsak az ürítés miatt történik, hanem az illatjelölésben is jelentős szerepe van…”

Tehát, amikor a kutyák olyan pozíciót vesznek fel, amely azt eredményezi, hogy vizeletük a föld felszíne feletti tárgyhoz ér, nagy eséllyel azért teszik ezt, hogy maximalizálják az általuk hátrahagyott illat értékét.

Fontos tudni, hogy hány és melyik pisilési pozíció teljesen normális mind a hím, mind a nőstény kutyáknál. Az, hogy melyiket használják, számos tényezőtől függ, beleértve a kutya korát, nemét és esetleg szaporodási állapotát. Az egyetlen alkalom, amikor aggódni kell, amikor egy eb, aki általában az egyik pozícióban pisil, átvált a másikba. Ez fájdalom vagy más orvosi probléma jele lehet, amelyet kezelni kell.

kutya viselkedése kutyapisi pisilési pozíciók ürítés viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink