hirdetés

Miért nyammog a kutya a játékán, a takarón vagy a karodon? Az aranyos viselkedésnek szívmelengető oka is van!

László Enikő

2022. szeptember 1 - Képek: Getty Images Hungary

A te kutyád is szokott valamit (a játékát, a kedvenc takaróját vagy éppen a kezedet) finoman a szájába venni, és metszőfogaival megrágcsálni, nyammogni rajta? Az angolul nibble-nek nevezett szokás a labradorokra különösen jellemző, de más ebek is gyakran csinálják. Vajon miért?

hirdetés

A kutyák meglepően sok okból rágcsálják a takarót, kedvenc játékukat vagy éppen gazdájuk kezét. Némi harapás az unalomból fakad, míg a viselkedés oka lehet a szeparációs szorongás, de az is, ha kedvenced szeretné, hogy megnyugtasd, figyelj rá, esetleg játssz vele. A legtöbb kutya azért rágcsál, mert jó érzés, hiszen például a takaró csócsálása olyan, mint a rágógumi! Szóval mi is az a nibbling, vagyis rágcsálás? Nos, röviden, csak egy a sok mód közül, ahogyan a kutyák kapcsolatba lépnek az emberekkel, más kutyákkal vagy bármivel, ami körülveszi őket. Természetesen nagyon aranyos szokás, de a kutyák hihetetlenül intelligens lények, így nem csak azért csinálják, hogy cukinak tűnjenek!

Hogy miről is van szó, azt az alábbi videóban láthatod:

Szeretet kifejezése

A fő ok, amiért a kutyusod rágcsál, egyszerűen azért van, hogy kifejezze szeretetét az adott dolog felé. Ha téged is gyakran majszolgat, akkor azzal próbálja megmutatni, hogy bízik benned. Igen, ha kedvenced gyengéden rágcsál téged vagy ruháidat a metszőfogaival, mintha csak egy kukoricacsutkát enne, akkor valójában ápol, tisztogat téged, gondoskodik rólad. Az ápolás gyakori viselkedés a kutyáknál, és ezt azért teszik, hogy kifejezzék a szeretetet. Nemcsak mi, emberek lehetünk ennek a kedves viselkedésnek a címzettjei, hanem más kutyák is. Ha a kutyusodnak van néhány szőrös barátja, akkor láthattad őket, amint egy másik kutya nyakát vagy fülét rágcsálják. Kedvenced lényegében így mondja: „Szeretlek!” barátainak. De az anyakutyák is gyakran finoman rágcsálják kölykeiket.

Érdekesség, hogy ezt a viselkedést a farkasok is tanúsítják, nemcsak a kutyák:

Így nyugtatják meg önmagukat

A szorongó, félős ebeknél megfigyelhető, hogy ezt a viselkedést önmaguk megnyugtatására gyakorolják. A rágás, majszolás, esetleg takarók, ruhák szopkodása (mintha még kölyök lenne) segít a feszültség oldásában.

Fogzás

A kölyökkutyák legtöbbször rágással vagy rágcsálással igyekeznek csillapítani fogaik növekedésének fájdalmait, így jobb, ha előre felkészülsz, és kellő mennyiségű, izgalmas játékkal halmozod el kedvencedet, vagy a bútoraid, ruháid bánják!

Irány játszani!

A rágcsálás egy módja is lehet annak, hogy kutyád közölje veled, hogy játszani szeretne. Ha ebből az okból történik, az eb láthatóan izgatottabb, csóválja a farkát, és kezedet vagy kedvenc játékát rágcsálja.

A rágás, a harapás és a rágcsálás különbözik

Bár a magyar nyelv nem annyira különíti el a rágást és a rágcsálást, azért érezhető a különbség. A rágáskor az erőkifejtés sokkal nagyobb, a cselekedet az egész szájjal, fogsorral történik, míg a rágcsálás, amiről ezen cikk is szól, a metszőfogakkal való finom, ártalmatlan cselekvést jelöli. A harapás pedig teljesen más, hiszen a legtöbb esetben nem ártalmatlan, sokszor félelemből, önvédelemből fakadó viselkedés, minek célja, hogy elriassza, hátrálásra késztesse a másik felet.

furcsa viselkedés kutya rágcsál kutya viselkedése miért nibble rágás viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!