hirdetés

5 jelzés, amivel négylábú társad fel akarja hívni magára a figyelmet: a te kutyádnak melyik a kedvenc módszere?

László Enikő

2022. augusztus 3 - Képek: Getty Images Hungary

Persze mindannyian nagyon szeretjük kutyáinkat, de olykor előfordul, hogy a mindennapok forgatagában kevesebb idő jut rájuk. Ők pedig nem restek ezt azonnal tudatni velünk.

hirdetés

Egyes kutyáknak több figyelemre van szükségük, mint másoknak. Vannak, akik jobban igénylik a törődést, mint mások, és igencsak a lelkükre veszik, ha gazdájuk nem figyel rájuk. Azonban a túlzott ragaszkodás olykor negatív hatással is lehet kedvenced mentális egészségére, hiszen az eb ilyenkor egyszerűen képtelen jól érezni magát nélküled, és szorong, ha nem vagy vele. De persze néha csak egyszerűen az is előfordulhat, hogy sok dolgod volt aznap, és kivételesen kevesebb idő jutott kedvencedre. Ő pedig az alábbi jelekkel fogja ezt készséggel a tudtodra adni.

Bökdös a mancsával vagy az orrával

Veled előfordult már, hogy olvastál, telefonoztál vagy laptopoztál, és kedvenced mancsával bökdösött vagy éppen az eszközt próbálta távol tartani tőled? Ez egyértelmű jele annak, hogy azt szeretné, hogy rá figyelj, és hagyd abba, amit csinálsz. De nemcsak mancsával jelezheti ezt, hanem orrával is bökdöshet. Fontos azonban kiemelni, hogy a túlzott bökdösés a szorongás vagy a félelem jele is lehet, és így próbál kedvenced tőled megnyugtatást kapni.

Ugatás, nyüszítés

A kutyák az ugatással és a nyüszítéssel egyértelműen fel akarják hívni valamire a figyelmet. Ha pedig kedvenced közvetlenül rád ugat, valószínűleg a figyelmedet szeretné. Lehet, hogy mutatni akar valamit, de az is előfordulhat, hogy csak azt szeretné, ha törődnél vele. Esetleg a vacsorádból szeretne pár falatot, vagy emlékeztetni akar, hogy elérkezett a séta ideje. Azonban fontos, hogy ha a túlzott ugatás zavaróvá válik, ne úgy akard elhallgattatni kedvencedet, hogy étellel vagy figyelemmel jutalmazod, hiszen így a nemkívánatos viselkedésre kondicionálod.

Játékos harapdálás, csipkedés

A harapás nagyon aggasztó viselkedés lehet. Az agresszív kutyák morognak, ugatnak vagy vicsorognak, valamint potenciálisan megmutatják a fogukat, és nagyon feszült a testtartásuk. A játékos harapás egészen más dolog, és lehet vicces és egyértelmű jele annak, hogy kutyád figyelemre vágyik – azonnal. Ha kedvenced finoman, játékosan harapdál, vagy magához húz, hogy felfigyelj rá, azt szeretetből teszi, és egyáltalán nem agresszióból. Még az is lehet, hogy ezután a hátára fekszik egy kis simogatás reményében.

A hátára fekszik

És, ha már itt tartunk, a háton fekvés is egy jele annak, hogy kedvenced figyelmet akar. Ha egy kutya a hátára fekszik, azzal könnyű hozzáférést biztosít hasához. Ez a behódolás jele is lehet. „A viselkedés okának meghatározásához a legjobb, ha megvizsgáljuk a kutya személyiségét és azt a helyzetet, amely miatt produkálja a viselkedést” – tanácsolja Dr. Katy Nelson állatorvos. Például előfordulhat, hogy játszik-birkózik egy másik kutyával, vagy el akarja kerülni a konfliktust, esetleg ez egy felhívás lehet arra, hogy egy kis figyelmet és hasvakarást szeretne gazdájától.

Rágás

A rágcsálás egy destruktív viselkedés, és egyértelműen nem ajánlott ezt megerősíteni kedvencedben. Ha még kölyök, akkor a rágás természetes jelenség, viszont akkor sem szabad hagyni, hogy a saját játékain kívül mást is megkóstoljon. A felnőtt ebek is rághatnak, de sokszor ezt a figyelemért teszik. Ha nem foglalkoznak velük, megpróbálják felhívni magukra a figyelmet, és egy szétrágott drága cipőre mindenki felfigyel. A viselkedés adódhat szorongásból, unalomból és túl sok le nem vezetett energiából is. Ez mindenképp egy olyan jel, amire több figyelmet kell fordítani.

figyelemhiányos kutya kötődés kutya nyüszít rágás ragaszkodás ragaszkodik a kutya ragaszkodó kutya szeretet ugatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!