hirdetés

6 kutyafajta, amely a leginkább megszenvedi, ha egyedül hagyják otthon

Hangai Lilla

2023. november 2 - Képek: Getty Images Hungary; AÉK

Bár minden kutya ragaszkodik a gazdájához és szereti azt, vannak olyan fajták, amelyek sokkal intenzívebben élik meg ezt a semmihez sem fogható kötődést.

hirdetés

Persze minden egyes kutya más és más, egy adott fajta képviselői között is vannak eltérések. A következőkről – a teljesség igénye nélkül – azonban elmondható, hogy általánoságban rosszabbul viselik az egyedüllétet, mint más fajták. Amikor kutyát választasz, ez lehet az egyik legfontosabb szempont, ugyanis ha sokat utazol, túlórázol, hosszú műszakokban dolgozol vagy aktív társasági életet élsz, nem valószínű, hogy ezekben a fajtákban találod meg az ideális társat. Íme 6 kutya, ami nem bírja az egyedüllétet.

Border terrier

1. Kis olasz agár

Az agarakról egészében véve elmondható, hogy szoronganak a hosszú egyedülléttől, a kis olasz agárra ez azonban különösen igaz lehet. Elbűvölő személyiség, egyszerűen lehetetlen nem szeretni. Családok számára is remek választás lehet, a gyerekekkel is nagyon könnyen megtalálja a hangot, ha azok finoman és tisztelettel bánnak vele.

Fontos, hogy már kölyökkorában minél több ingernek kitegyük, ebben az esetben nem lesz félős. Okos kutya, akinek nagy a mozgásigénye is, amit érdemes kiaknázni; kutyás sportokban, ügyességi játékokban remekelni fog. A közös tréning pedig csak tovább mélyíti kapcsolatát a gazdival. Érzékeny kutyus, akire oda kell figyelni mind fizikális, mind lelki szempontból.

A kis olasz agár érzékeny természetével is számolni kell.

2. Papillon

A csinos, kedves pofi a papillon esetében érző szívet és kimagasló intelligenciát takar. Különleges külseje és barátságos természete igazi embermágnes, amit nem is feltétlenül bán ez a társaságkedvelő eb. Kifinomult, törékeny megjelenése ellenére egy szívós, sportos kutya, akinek a lemozgatására kiemelt figyelmet kell fordítani. Az agilityt mintha csak neki találták volna ki, de trükköket is szívesen tanul.

Jelzőkutyának is tökéletes, kíváncsi és nyitott fajta, egy percre sem lehet mellette unatkozni. Kezdő kutyásoknak is megfelelő társ lehet, ugyanis könnyen tanítható és kezelhető. Arra azonban nagyon oda kell figyelni, hogy mindent, de tényleg mindent szeret a gazdival csinálni, ezért a magányt nagyon rosszul viseli. Ha sokat vagy távol otthonról vagy nem tudod megoldani, hogy magaddal vidd kedvencedet, inkább ne a papillont válaszd társadul.

A papillonnak nagy a mozgásigénye.

3. Border terrier

Ez a torzonborz, vakmerő kutyus hajdanán rókavadászatokon bizonyította rátermettségét, ma már azonban egyre elterjedtebb házi kedvencként is. Nem véletlenül! Mivel gyakran falkában végezte a rábízott feladatot, így nem jellemző rá a tipikus terrieres makacsság, és más kutyákkal is jól kijön. Családok számára is kitűnő választás lehet. Az ásásra való hajlama azonban még mindig megvan, de következetes neveléssel leszoktatható róla.

Aprócska termete ellenére a border terriernek sok mozgásra van szüksége, ami azonban egy ilyen szórakoztató és édes kutya mellett csupa élvezet lesz. A gazdival nagyon mély kapcsolat kialakítására képes, ugyanis benne van minden kalandban, imád megtapasztalni új élményeket. Rendkívül ragaszkodó kutya, akit megvisel, ha hosszú időre magára hagyják; ebben az esetben hajlamos lesz romboló viselkedést tanúsítani.

A borderek nem tipikus terrierek./Kép: Az Én Kutyám

4. Óangol juhászkutya

Az engedelmességi, agility-, és terelési versenyek sztárja ez a borzas mackó, aki majd kicsattan a szeretettől és a kedvességtől. Az impozáns bunda alatt egy izmos, feszes és erős test lapul. A medveszerű járás ne tévesszen meg, az óangol juhászkutya gyors, ügyes és játékos. A bobtailként is emlegetett fajta sok odafigyelést és foglalkozást igényel nagyobb mozgásigénye és intelligenciája miatt, de ezt kamatostól hálálja meg.

Mérete és mozgásigénye miatt kertes házban javasoljuk a tartását. A gyerekekért rajong, óvónéninek és óvóbácsinak is szokták hívni. A bundáját 2-3 naponta kefélni kell, de ezzel az élénk bohóccal még ez a kötelező elfoglaltság is igazi szórakoztató programmá válik. A magányt nagyon rosszul tolerálja, ha sokat van egyedül, destruktívvá válhat, vagy kialakulhat nála szeparációs szorongás.

A bobtail bundájára oda kell figyelni.

5. Német spicc

Ne tévesszen meg a német spicc bolyhos külseje és fitos kis orra! Ez a kistestű kutya szívós és intelligens, a legkevésbé sem igaz rá az unalmas, törékeny öleb leírás. A német spiccnek négy változata van, a farkasspicc, a nagyspicc, a középspicc, a kisspicc és a pomerániai, akik leginkább méretüket tekintve térnek el egymástól. Élénk, csintalan tekintetük és játékosságuk miatt azonnal szerelembe lehet velük esni; családi kutyának is remek választás lehet, akárcsak pároknak vagy egyedülállóknak.

Egy a tűzrőlpattant, karakán kis eb mindig mosolyog, gyorsan tanul és jelzőkutyaként is hibátlanul teljesít. Méretarányosan igényli a mozgást és a játékot, tehát lakásban és városi kutyaként is boldog lehet, ha odafigyelünk a séták rendszerességére. A gazdihoz mélyen kötődik, olyan, akár egy kis árnyék, így a német spicc is egy olyan eb, ami nem bírja a tartós egyedüllétet. Bár emiatt szerencsére a kis kutyákra jellemző szökdösés sem fenyeget az esetükben.

A német spicc nem egy szökős fajta.

6. Shar pei

A shar pei története 2000 évre tekint vissza, ami igen impozáns a kutyafajták között. Rendkívül sokoldalú eb, annak idején Kínában használták vadászként, őrző-védőként és pásztorként, valamint később sajnos harci kutyaként is. Ennek tükrében a jelleme is igen érdekes: méltóságteljes, független, intelligens, de rendkívül ragaszkodó.

A shar pei nem túl játékos, de ettől függetlenül gyerekekkel is jól kijön, ha azok kedvesen és tisztelettel bánnak vele. Tapasztalatlan gazdiknak nem ajánlott, ugyanis időnként makacs természetét finoman, ám következetesen kell korrigálni. Idegenekkel szemben távolságtartó, a gazdi azonban a mindene. Ettől függetlenül nem fog rajta csüngeni, értékeli az önállóságot is.

A shar pei nem kezdő gazdáknak való. /Kép: Az Én Kutyám

Összegzésképp elmondhatjuk, hogy ez a hat kutya valóban nem bírja az egyedüllétet. A te életstílusodba beilleszthető egy ilyen ragaszkodó eb?

border terrier kis olasz agár kutya egyedül van otthon német spicc óangol juhászkutya papillon ragaszkodás ragaszkodik a kutya ragaszkodó kutya shar pei

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink