hirdetés

Miért ragaszkodnak túlzottan a kutyák a gazdájukhoz? Sok esetben betegségek és lelki problémák állhatnak a háttérben

Ferenczi Deborah

2023. február 25 - Képek: Getty Images Hungary

Amennyiben a te kutyusod is nagyon ragaszkodik hozzád, olyannyira, hogy sok esetben képtelen tőled elszakadni, esetleg szeparációs szorongásra utaló tünetek jelentkeznek nála, akkor bizony érdemes lehet utánajárni annak, hogy miért ragaszkodik hozzád ennyire. Alapvetően ennek számos oka lehet, akár szeparációs szorongás, akár félelem a külvilágtól és az ismeretlentől, de akár még arról is lehet szó, hogy az eb „tépőzár effektusban" szenved. Az alábbiakban utánajárunk annak, hogy milyen problémák állhatnak a túlzott ragaszkodás hátterében, és miként érdemes ezt a szorongást enyhíteni az ebekben.

hirdetés

Egy túlzottan ragaszkodó kutya idővel rengeteg kellemetlenséget tud okozni. Ez kiváltképpen igaz azokra az ebekre, akik képtelenek a gazdájuk nélkül bármit cselekedni és tépőzárként tapadnak hozzá. Valójában ez az esetek jelentős százalékban egyszerűen ösztönös viselkedés, melyet némi képzéssel ki lehet a kedvencekből nevelni. Fontos tudni, hogy ebben az esetben nemcsak az ebnek van szüksége változásra, hanem neked is másképpen kell viszonyulnod hozzá, ugyanis ennek a viselkedési problémának általában a gazdi az indikátora.

Mi áll a kutyák túlzottan ragaszkodó viselkedésének a hátterében?

A túlzott ragaszkodás problémájának gyökerét viszonylag sok minden okozhatja. Nagyon gyakori az, hogy az egyedülléttől való félelem az alapja, mely valós vagy valótlan traumára épül. Ezt tovább súlyosbíthatja az ismeretlen környezet. Továbbá okozhatja ezt a túlzott figyelem is, melyet általában a kutya a korai fejlődése során kapott meg. A probléma kizárólag akkor jelentkezik, ha ez a túlzott figyelem a továbbiakban is megmarad, és nem adnak a tulajdonosok elegendő szabadságot, illetve önálló teret a kutyusnak. Fontos, hogy legyen az állatnak önálló tere, ahova el tud vonulni. Továbbá sok esetben előfordul, hogy ez a fajta viselkedés általános szorongásos problémákból származik. Sőt, egészségügyi gondok is gyakran állnak a túlzott ragaszkodás hátterében. Olykor előfordul, hogy ha a kutya beteg lesz, elkezd nagyon kötődni a gazdájához. Például az idősebb korban látásvesztéssel küzdő ebek gyakran reagálnak így, de más betegségek is okozhatnak hasonló viselkedést.

Az unalom nagyon gyakori probléma

A ragaszkodó viselkedés gyakran pusztán unalomból fakadhat. Ebben az esetben érdemes lefoglalni valamilyen jellegű játékkal, feladattal. Amennyiben ez az alapprobléma, akkor annyi a megoldás, hogy legyen valami, amivel le tudja kötni a felesleges energiáit. Érdemes olyan játékokat találni, melyek nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is kifárasztják az állatot. Ilyenek lehetnek a különböző logikai játékok is, melyeket akár te magad is el tudsz készíteni kedvencednek vagy akár be is szerezheted őket.

Vannak időszakok, mikor jobban kötődik a kutya

Az általános problémákon túl előfordulhat olyan eset is, hogy a kutyusod bizonyos időközönként jobban ragaszkodik. Ilyen lehet például nőstény kutyáknál az, amikor nincsenek ivartalanítva, és a tüzelés során ragaszkodóbbá válhatnak. Továbbá az év bizonyos időszakaiban kutyád jobban kötődhet hozzád a környezetében lévő extra ingerek folytán. Ilyenek lehetnek a tűzijátékok, a hangos koncertek, esetleg mennydörgés vagy bármi szokatlan mind arra késztetheti, hogy ne tegyen nélküled egy lépést sem. Ilyen esetekben próbálj ismerős, nyugodt környezetet biztosítani kedvencednek, távol az ijesztő látványtól és a hangoktól. Érdemes lehet ilyenkor klasszikus zenét betenni, ugyanis ez valószínűsíthetően megnyugtatja. Illetve jó ötlet lehet odaadni neki valami olyan játékot, amihez ragaszkodik, ugyanis ez biztonságot jelent számára. Fontos tudni, hogy a kutyák sok esetben átveszik a gazdi hangulatát, és ennek okán válnak ők is stresszesé. Továbbá az is okozhatja a túlzott ragaszkodást, ha a házban új emberek vagy állatok tartózkodnak, és a kutyus még idegennek érzi ezt a közeget. Amennyiben ez a forrása a szorongásnak, akkor a jó hír az, hogy az idő csökkenti ezt a viselkedést.

Hogyan érd el, hogy ne ragaszkodjon ennyire?

A kutyájával való mindennapi kapcsolattartás meghatározza azt, hogy minként viszonyul hozzád kedvenced. Például, ha sokat simogatod és foglalkozol vele, akkor ezt el is fogja várni minden egyes nap, akkor is, ha nincsen rá éppen időd. Érdemes lehet tudatosan nem csak önmagadhoz kötnöd a kutyád szórakozását. Például vegyél neki olyan játékokat, amelyekkel szórakoztathatja magát, illetve ezentúl feltétlen ügyelj arra, hogy meglegyen a napi mozgástevékenysége is, hiszen ennek hiányában nem csoda, hogy ha nem tud megfelelően viselkedni. Érdemes lehet meggyőződni arról, hogy megfelelően táplálkozik-e, illetve arról is, hogy nem áll-e a szorongás mögött valamilyen jellegű egészségügyi ok. Az alváshiány is okozhat ilyen jellegű reakciót, ezért győződj meg arról, hogy megfelelő időt tölt alvással. Amennyiben pedig nem csökken a szorongás, akkor érdemes lehet szakemberhez fordulni.

Milyen mértékben normális a kutya kötődése?

A kutya természeténél fogva ragaszkodik az emberhez. Ennek az évezredekre visszanyúló kötelék az oka. Ez teljesen normális abban az esetben, ha egészséges keretek között van tartva. Azonban abban az esetben, ha szeparációs szorongás lép érvénybe, akkor az egyértelműen arra utaló jel lehet, hogy a kutya egészségtelenül kötődik és túlzottan ragaszkodik az emberhez. Ez pedig neki sem jó.

fél a kutya kutya ragaszkodása miért ragaszkodás ragaszkodik a kutya ragaszkodó kutya szeparációs szorongás szeparációs szorongás kutya szeret a kutya szorongás viselkedési probléma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!