hirdetés

5 ok, amiért érdemes két kutyát tartanod: még a szeparációs szorongást is kiiktathatod vele

Hangai Lilla

2022. október 10 - Képek: Getty Images Hungary

Ha egyszerre két kutyával élünk egy háztartásban, az belegondolva sok munkának tűnhet, de van néhány nagyon nyomós okunk arra, hogy miért érdemes mégis bevállalni. A blökik nemcsak remek társaságot nyújtanak egymásnak, de tanulnak is a másiktól.

hirdetés

Ugyanakkor még az elején nagyon fontosnak tartjuk elmondani, hogy csupán az, hogy hirtelen kedvet kaptál egy másik kutyához, még nem jelenti azt, hogy mindenképpen meg is kell lépned az elhatározást. Ha kevés a hely, szűkösebbek az anyagi kereteid vagy a rendelkezésre álló időd, akkor mindenképpen jobban jársz, ha a már meglévő kedvencednek próbálod megteremteni az ideális körülményeket.

1. Szórakoztatják és tanítják egymást

A játékidő kulcsfontosságú minden kutya mentális és fizikális egészsége szempontjából. És bizony minden gazdi tudja, hogy nem kevés energiát és időt igényel az ebbel való játék, futás vagy apportírozás. Kedvenced életkorától, fajtájától és személyiségétől függően ez akár napi 2 órahossza is lehet.

Azonban ha van egy kis társa, akivel akkor is játszhat, birkózhat és futkoshat, ha te éppen nem vagy otthon, az hatalmas könnyebbség lehet. Így kisebb az esély arra, hogy unatkozni fog. És azt már valószínűleg mind tapasztalatból tudjuk, hogy az unatkozó kutya, huncut kutya.

2. A tréning is egyszerűbbé válik

Lehet, hogy bonyolultabb egy idősebb kutyát új trükkökre tanítani, de egy szenior eb nagyon sok mindent tud tanítani egy kölyöknek. A kutyák falkaállatok, és a rangidőstől várják az útmutatást. Ezt a szerepet az idősebb blöki valószínűleg nagyon szívesen magára is vállalja. Így sokkal könnyebben beilleszkedik majd az új jövevény, akinek a háztartás szabályait is egyszerűbb lesz így követni.

3. Segít megelőzni a szeparációs szorongás kialakulását

Meglepően sok kutya szenved szeparációs szorongástól. Az elfoglalt gazdik pedig hiába igyekeznek egyensúlyozni a munkahely és a magánélet között, néha a legjobb szándékuk ellenére is akad valaki, aki megsínyli a kialakult helyzetet. Sok esetben ez a kutya.

Bár egyes négylábúak egyszerűen kinőnek a szeparációs szorongásból, bizonyos esetek fokozott figyelmet igényelnek; például speciális képzést, terápiát vagy akár gyógyszeres kezelést is. Bizonyos kutyák értékelhetik az új kutyatársat, aki segít megőrizni nyugalmukat és eltereli a figyelmüket a gazdi hiányáról.

Azonban a szeparációs szorongás egy rendkívül összetett probléma, és egyes ebeknél egy ismeretlen kutya felbukkanása csak tovább rontja a helyzetet. Így, ha a szeparációs szorongást szeretnéd kezelni egy másik blökivel, előtte feltétlenül konzultálj az állatorvossal!

4. Életet menthetsz

Ha az anyagi lehetőségeid megengedik, az örökbefogadás szuper ötlet lehet. Így megmented egy másik blöki életét, és még egyét, aki a helyére bekerülhet a menhelyre. Becslések szerint évente 3,9 millió kutya kerül állatmenhelyre, és közülük 1,2 milliót elaltatnak. Minden apró segítség számít egy ilyen borzalmas helyzetben.

5. A szeretet megduplázható

Ha megkérdeznél most valakit, akinek két kutyája van, hogy miért döntött úgy, hogy egy blöki nem elég, valószínűleg azt a választ kapnád, hogy azért, mert annyi szeretetet és örömöt hozott a házukba az első, amiről álmodni sem mertek. És még többet akarnak! Nincs is jobb érzés, mint hazajönni valakihez, aki feltétel nélkül szeret, és egyetlen cél lebeg a lelki szemei előtt, hogy téged boldognak lásson.

Talán emberi gyarlóságnak tűnhet ez a fajta szeretethalmozás, de tapasztalatból mondjuk, hogy egy kisállat nyugtató közelsége és odaadása nemcsak jobb emberré tesz minket, de higgadtabbá is.

állatok örökbefogadása boldog gazdi boldog kutya felelős kutyatartás két kutya két kutya tartása kutya hatása a kutyára kutya hatása az egészségre kutya hatása az emberre kutya hatása rád kutya szeret kutya szeretet kutyatartás kutyatartás és munka kutyatartás költsége örökbefogadás örökbefogadott kutya szeparációs szorongás szeparációs szorongás legyőzése tréning unatkozó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink