hirdetés

A 6 leggyakoribb ok, amiért a kutyák vissza- vagy bekerülnek a menhelyre

Hangai Lilla

2023. december 15 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyát örökbefogadni fantasztikus élmény és rengeteg értékkel képes gazdagítani az életünket. Nem mindenki számára sikeres azonban az örökbefogadás, aminek számos oka lehet. Sok belőlük elkerülhető lenne önismerettel és kritikus gondolkodással.

hirdetés

Mai cikkünkben a leggyakoribb okokat ismerheted meg, és bízunk benne, hogy ha örökbefogadás előtt állsz, ez segítségedre lesz. Lássuk hát, miért kerül vissza a legtöbb kutya a menhelyre.

1. Időhiány

Sokakban él egy romantikus kép a kutyatartásról, ami magába foglalja a napsütésben való játékot a parkban, az összebújást a kanapén és az érzelmi támogatást a kis társ részéről. Arra azonban már nem mindenki gondol, hogy a szélben és mínuszokban is le kell vinni az ebet többször sétálni, hogy ahhoz, hogy társaságban és a tömegközlekedésen is számíthassunk rá, nevelni és tréningezni kell, de figyelmet igényel akkor is, amikor elfoglaltak vagyunk. Sőt, orvoshoz, kozmetikushoz és kutyasuliba is kell vele járni, és ha betegek vagyunk, akkor is el kell látni.

A kutyatartás időt, energiát és jelenlétet igényel. Egy másik élőlényért leszünk felelősek, és bizony az is sokszor elő fog fordulni, hogy változtatni kell miatta a terveinken, kompromisszumot kell kötnünk vagy áldozatokat kell hoznunk érte.

2. A tapasztalat hiánya

Komoly problémát szokott okozni a Four Paws nemzetközi állatjóléti szervezet szerint az is, amikor első kutyásként az örökbefogadás után rádöbben a gazdi, hogy fogalma sincs arról, hogy kell gondját viselnie egy kutyának. Sőt, sokak számára akkor érkezik meg a felismerés, hogy tulajdonképpen mekkora felelősséggel is jár a kutyatartás, amikor először elviszik az ebet az orvosi vizitre.

Kutyatartóként ismerned kell a kutyák igényeit általánosságban, ha fajtatiszta ebről van szó, a fajta igényeit, és a kedvenced egyéni igényeit is természetesen. Tudnod kell képezni, megfelelően gondozni, és a leggyakoribb betegségek tüneteivel is tisztában kell lenned. Bizony, kutyatartóként mondhatni egy teljesen új hivatást kell elsajátítanod.

A kutyatartás időt, energiát, jelenlétet és pénzt igényel.

3. Unalom

Talán a legszívszaggatóbb pont, amikor a gazda úgy érzi, ez csupán egy fellángolás volt, többé már nem érdekli a kutyatartás. Ez gyakran elő szokott fordulni abban az esetben, ha a család a gyereknek vesz kutyát, végül pedig senki nem ér rá és senkinek lesz lesz kedve az új jövevényről gondoskodni.

4. Megváltozott körülmények

Haláleset történik a családban, válás, munkahely elvesztése, költözés, baba érkezése, pénzügyi gondok: ezek mind ösztönözhetik arra a gazdát, hogy megszabaduljon a kutyától. Fontos, hogy amikor belevágunk a kutyatartásba és az örökbefogadásba, gondoljunk a jövőre is. Persze ez egy roppantul nehéz kérdés, de elengedhetetlen, hogy mérlegeljünk. Ám a teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ilyen esetben még mindig jobb visszavinni az ebet a menhelyre, mint egy elhagyatott területen kidobni az autóból.

5. Sokat ugat

2020-ban a Jófogás készített egy felmérést, amelyből kiderült, hogy itthon minden 3. kutyát azért visznek vissza a menhelyre, mert sokat ugat és nyüszít. Egy kutyáról van szó, ami a hangjával is kommunikál. Sok esetben akkor használja, ha stresszes, unatkozik, szorong vagy valami felkelti az érdeklődését. Tréningezéssel és odafigyeléssel ez a viselkedés kinevelhető a kutyából, de erre a gazdinak időt és energiát kell szánnia, és meg kell ismernie a saját kedvencét.

6. Már nem a régi

Szintén az előbb említett felmérésből derült ki, hogy hazánkban minden 5. kutya azét kerül vissza a menhelyre, mert az szomorkás és kedvetlen, nem olyan a viselkedése, amit a gazdi megálmodott magának. Nos, igen, ha a kutya többet van egyedül mint a gazdával, és unatkozik valamint szorong, nem elégítik ki az igényeit azon túl, hogy leviszik pisilni és enni-enni adnak neki, akkor a kutya valóban depresszióssá és letargikussá válik. Veszélyes dolog a tudatlanság.

Persze, hogy szomorú a kutya, ha a legalapvetőbb igényeit kielégítik, de egyébként teljesen magára hagyják.

Miért kerül vissza a legtöbb kutya a menhelyre: konklúzió

Egy kutya érző lény. Képes egy 2 éves gyermek szintjén gondolkodni és megéli a 6 alapérzelmet is. Őt is érintheti mentális kihívás, állapot és betegség is. A többezer éves együttélés hatására pedig nemcsak megtanultak velünk együtt élni, de mély ragaszkodás kialakítására is képesek. Azt talán kevesen tudják, hogy a kutyák igenis tudatában vannak, hogy mi történik velük akkor, amikor vissza- vagy bekerülnek a menhelyre. Depresszióssá és szorongóvá válhatnak, aminek következtében még nehezebb őket örökbeadni. Itthon egy eb 5 évet is eltölthet egy menhelyen, mielőtt családra találna.

Ha a legapróbb kétséged is van afelől, hogy ez menne-e neked, inkább mondj nemet! Járj el önkénteskedni, vagy vállald el, hogy vigyázol a barátok, családtagok kedvencére. Így láthatod, hogy készen állsz-e a saját kutyára, vagy hogy valaha készen fogsz-e rá állni. Nem kell birtokolni valamit ahhoz, hogy csodáljuk és szeressük. Köszönjük, ha felelősen cselekszel!

Itt pedig olvashatsz arról, hogy konkrétan milyen érzelmi hullámvasútra ültetjük fel azokat az ebeket, akiket visszaküldünk a menhelyre.

állatok örökbefogadása felelős kutyatartás kutya örökbefogadás kutya örökbefogadása kutyatartás örökbefogadás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink