hirdetés

A szakértő szerint ez a legnagyobb hiba, amit az örökbefogadó gazdik elkövetnek új kutyáik kárára

Borodziej Nora

2023. április 1 - Képek: Getty Images Hungary

A frissen örökbefogadott kutyákkal kapcsolatban tipikusan két, jó szándékból elkövetett hibát szoktam tapasztalni: az első, hogy rögtön beiratkoznak vele egy kutyasuliba, hogy az alap „parancsokat” megtanulja. Még mindig sokan gondolják azt, hogy a jó kutya elsősorban egy engedelmes kutya, aki mindent első szóra megcsinál. Pedig ez nem mindig célravezető hozzáállás.

hirdetés

A másik hiba, amikor az új gazdik már az első naptól mindenhova viszik a kutyát. Általában azt szeretnék elérni ezzel, hogy kedvencük lássa, mennyire szép az élet és milyen barátságos mindenki. Sokszor ezekben a helyzetekben érik az első kudarcok a kutyákat, no meg a gazdákat is.

Egy frissen örökbefogadott kutyának elsősorban nyugalomra, kiszámíthatóságra van szüksége, nem pedig arra, hogy elárasszuk ingerekkel.

Hallottatok már a 3-3-3 szabályról?

Az első 3 nap alatt minden sok lesz a kutyának. Lehet, hogy ilyenkor nagyon nyugtalan vagy fordítva, csak alszik (menhelyi kutyák gyakran alváshiányosak). Előfordulhat, hogy nem akar inni vagy enni. Lehet, hogy bepisil vagy bekakil.

3 hét után elkezdi megtalálni a helyét ebben az új rendszerben. A napi rutinok lassan összeállnak (a kutyának és a gazdának is, ezeket közösen ki kell találni), a kutya elkezd jobban foglalkozni a környezettel, interakcióba lépni, játszani.

3 hónap után elkezdi tényleg biztonságban érezni magát az új helyen és lassan kialakul velünk a biztonságos kapcsolat és a kötődés. Jól érti a rutinokat és szabályokat, felszabadultan viselkedik.

Persze a 3 nap – 3 hét – 3 hónap csak egy becslés, minden kutya más és más tempóban fog haladni. De a lényeg az, hogy az első pár hét, hónap nagyon stresszes egy frissen örökbefogadott kutyának: tele van új ingerekkel, új szociális partnerekkel, új helyzetekkel.

Sokszor feltételezzük azt, hogy csak azért, mert kihoztunk egy kutyát a menhelyről, már rögtön jól is kell éreznie magát, hiszen most már van otthona és szeretjük őt. Még akkor is, ha nagyon stresszes volt a menhely, ott ismerősek voltak a rutinok, a kutyának nem kellett megküzdeni új helyzetekkel, elvárásokkal.

Biztonságban lenni és biztonságban érezni magadat két különböző dolog: az egyik objektíven mérhető, a másik egy szubjektív érzés.

Mire van szüksége egy frissen befogadott kutyának?

Egy biztonságos helyre, ami csak az övé, és ahol pihenhet, elbújhat – ez lehet egy fekhely, egy box vagy bármilyen hely, amit a kutya kiválasztott magának (ami nincs útban). A nyugodt pihenés és a minőségi alvás kulcsfontosságú a stressz feldolgozásához. Ha egy boxot használunk, azt nem kell – sőt, nem is ajánlott – bezárni. Fontos, hogy a kutya tudja kontrollálni, hogy meddig van ott. Néha nem bújnak el, hanem matricaként rátapadnak az új gazdára, mindenhova követik őt. Ez is egy normális reakció, viszont fontos figyelembe venni az, hogy a követés nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kutya simogatást szeretne.

Nyugodt mindennapokra: az örökbefogadás utáni hetek során érdemes lemondani a vendégfogadásról és egyéb programokról; persze fontos, hogy a saját jóllétünkre is ügyeljünk, de jobb minél több időt otthon tölteni akkor is, ha a kutyánk még nem kezdeményez interakciót velünk.

Megértésre, empátiára, türelemre: itt főleg arra gondolok, hogy csökkentsük a kutyával szemben támasztott elvárásainkat, ne próbáljunk tanítani neki mindenféle dolgokat, tiltani. Ettől még nem lesz „engedetlen”, nem fogja „átvenni az irányítást”.

Ha a kutya nem kezdeményez még interakciót velünk, jobb békén hagyni, és megvárni, hogy magától közelítsen hozzánk. Ezzel párhuzamosan megjutalmazhatunk minden apró kapcsolatfelvételt akár dicsérettel, akár jutalomfalattal, például amikor bejön a szobába megnézni, hogy mit csinálunk, vagy felnéz ránk, amikor elmegyünk mellette.

Kerüljük az ingerelárasztást: inkább rövid időre menjünk ki, olyan helyekre vigyük ki sétálni, ahol nincsenek sokan, kerüljük a forgalmas időszakokat az utcán. A mentett kutyák többsége vidéken élt, így egy rövid városi séta alatt nagyon sok új ingert kell feldolgozniuk.

Adjunk lehetőséget stresszlevezetésre: dekompressziós séták (egy olyan helyen, ahol nincsenek sokan és nem kell állandóan kontrollálni a kutyát, rászólni), minőségi alvás, rágcsák, finomságokkal töltött játékok, ez mind segít a kutyának megküzdeni a stresszel, és lehetőséget ad neki az alapszükségleteinek kielégítésére.

Tiltás helyett

Persze, van sok viselkedés, ami nekünk nagyon kellemetlen vagy veszélyes a kutya számára, de a tiltás helyett jobb ezeket megelőzni. (Így később a tréning is egyszerűbb lesz, hiszen a kutyának nincs lehetősége gyakorolni a nemkívánatos viselkedéseket, tehát azok nem rögzülnek.)

Mutatok pár ötletet:

Bent használhatunk gyerekrácsot arra, hogy a kutya ne menjen be bizonyos szobákba, vagy ne ugráljon ránk érkezéskor, vagy amikor ételt készítünk neki. Emellett bent is használhatunk egy rövid pórázt, például egy fekhelyen kiköthetjük a kutyát (optimális esetben egy rágcsával vagy jutalomfalattal töltött játékkal), amíg mi vacsorázunk.

Kint a hosszú póráz (legalább 5 méteres) a legjobb barátunk: úgysem biztonságos elengedni pórázról egy frissen befogadott kutyát, hiszen nem tudjuk, hogyan reagál bizonyos ingerekre, mit kergetne, mitől menekülne.

Proaktív megelőzés: ha azt szeretnénk, hogy a kutya ne lépjen ki az utcára, ahhoz elsősorban elég rövidre kell venni a pórázt. A kereszteződés előtt pedig már pár lépéssel korábban elkezdhetjük etetni, így amikor mi megállunk, ő is azt fogja tenni a finomság miatt. Utána megdicsérjük, és együtt indulunk az utca másik oldalára.

A bejárati ajtó előtt hagyhatunk egy zárt dobozt száraztáppal. Amikor hazaérkezünk, rögtön szórjunk ki belőle, így a kutya nem fog ránk ugrálni, és nyugodtan le tudunk vetkőzni.

Mikor mehetünk kutyasuliba?

Szpojler: nem kell feltétlenül kutyasuliba járnunk ahhoz, hogy „jó” kutyánk legyen. De ha szeretnénk, persze sokaknak segíthet egy csoportos tanfolyam.

Akkor érdemes elmenni, amikor:

  • a kutyánk már jól érzi magát bent, sokat pihen, szívesen lép velünk interakcióba
  • a sétánál nyugodtabb, elfogadja a jutalomfalatot, képes rövid időre ott is koncentrálni ránk
  • van hozzá kedvünk!

Persze, ha nagyon aggasztó számunkra a kutya viselkedése, érdemes kapcsolatba lépni egy szakemberrel. Ő segíthet nekünk megérteni a kutya viselkedését és megfelelően kezelni a helyzetet, hogy mi is jól és biztonságban érezzük magunkat vele.

A legjobb pedig, amit tehetünk az az, hogy vagy sokat olvasunk a témában, vagy még az örökbefogadás előtt konzultálunk egy szakemberrel. Így előre megtudhatjuk, hogy hogyan érdemes készülni a kutya érkezésére, és milyen viselkedésekre számítsunk kezdetben.

Tehát még egyszer: egy frissen örökbefogadott kutya, aki bepisil vagy nem reagál a behívásra, az nem engedetlen, nem makacs, nem domináns. Ő csak egy kutya, aki egy teljesen új életet kezdhet nekünk köszönhetően, és nagyon sokat kell még tanulnia. De szinte biztos, hogy nagyon sokat fog fejlődni mellettünk, ha mi is hajlandóak vagyunk vele együtt fejlődni.

Borodziej Nora kutyatréner és viselkedésterapeuta

Borodziej Nora kutyatréner és viselkedésterapeuta, a Kutyaegyetem/The Dog Nerd alapítója. Egy kutya és négy patkány gazdája. Állattréner képzést végzett Bécsben, a Tiere Als Therapie szervezetnél.
Nora főleg viselkedési problémákat mutató kutyákkal foglalkozik, ezen belül az agresszív viselkedésekre és a reaktivitás kezelésére specializálódott. Ezen túl kooperatív ápolást, állatorvosi tréninget és szimatmunkát tanít. Számára a kiképzés legfőbb célja, hogy a kutya magabiztosan kezelje a mindennapokban felmerülő helyzeteket, valamint hogy a családja is és ő is élvezze a közös életet. Certifikációi: Certified Dog Behavior Consultant; Certified Fear Free Trainer

kutya örökbefogadás kutya örökbefogadása mentett kutya mentett kutya nevelése nevelés örökbefogadott kutya örökbefogadott kutya kötődése örökbefogadott kutya nevelése szocializáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink