hirdetés

Tényleg betegesen tudnak ragaszkodni a kutyák? Amikor már nem cukiság, hanem súlyos probléma a matricaeffektus

Ferenczi Deborah

2022. április 27 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyusok imádják a gazdijukat és természetesen nem örülnek annak, ha elmegy otthonról vagy ha nem velük foglalkozik. Ezt nyilvánvalóan ki is fejezik bizonyos keretek között. De mikor beszélhetünk társfüggőségről?

hirdetés

Gyakori kifejezés kutyásoknál a matricaeffektus, mely abban nyilvánul meg, hogy a kutya úgy tapad a gazdájára, akárcsak egy matrica, követi mindenhová. Előfordulhat, hogy nagyon aranyosnak találod azt, hogy a kutyusod követ az otthonodban, majd veled alszik, hozzád bújik, sőt még a mosdóba is elkísér. Gondolhatod, hogy ez annak a jele, hogy mennyire szeret téged. Ám ez a viselkedés nem helyénvaló, és bizony komoly függőséget, sőt pszichés problémákat jelezhet. Így amennyiben úgy érzed, hogy az ebed betegesen ragaszkodik hozzád, feltétlen fordulj szakemberhez.

 

 

Jelek, hogy a kutyád társfüggőségben szenved

Az első és legfontosabb jel, hogy kedvenced betegesen fél a távollétedben. Továbbá a szeparációs szorongás jeleit mutatja, melyek a következők:

  • a lakásba piszkít, pedig szobatiszta
  • ugat, nyüszít vagy vonyít
  • megrongálja a bútorokat, berendezést
  • folyamatosan menekülni próbál
  • fel-alá járkál

Ilyen esetekben rengeteg kárt képes okozni az állat, ugyanakkor feltűnő jel, hogy ha hazaérsz vagy éppen vele foglalkozol, hirtelen megszűnik a probléma. Ebben az esetben az állandó depresszió kizárható, és egyértelmű, hogy a valódi ok a te távolléteddel függ össze. Viszont a kérdés az, hogy ebben az esetben te hogyan reagálsz erre a viselkedésre. Ugyanis abban az esetben, ha ezt mind elnézed neki, mert aranyos és igazából csak szeretetből csinálta, majd odaengeded magad mellé, szinte megjutalmazod a rongáló viselkedésért. Ezzel tovább erősítheted függőségét.

Létrehoztuk a társfüggő kutyák nemzedékét?

A szakemberek úgy tartják, hogy az olyan kapcsolat, amelyben az egyik partner túlságosan függ a másiktól, nem egészséges és ez nincsen másképpen az ebek viszonylatában sem. A kutyáknak ugyanis ugyanúgy kellene boldogulniuk a gazdájuk távollétében, hiszen hiába éltek a természetben falkában, önállóan is életképesek. A szeparációs szorongás ráadásul sok esetben szinte kéz a kézben jár a szociális fóbiával, aminek következtében kedvenced más ebekkel sem tud szocializálódni. Arról nem is szólva, hogy ez a viselkedés számos olyan agresszív és meggondolatlan reakciónak adhat táptalajt, amit érdemesebb lenne elkerülni.

Hova tűnt a kutyák szabadságérzete?

Az évezredek során a kutyáknak számos természetes ösztönük elveszett, melyért nagy mértékben a háziasítás a felelős. Hiszen nem kell önállóan gondolkodniuk, mivel még a vadászatot is elvégzik helyettük. Ezzel önmagában nincsen probléma, de annyi bizonyos, hogy azt viszont nem szabad hagyni, hogy egy kutya teljesen önállótlanná váljon. Hiszen ez számára nem egészséges.

Képesek a kutyák függőséget érezni?

A tudomány hasonlóan vélekedik a kutyák függőségéről, miután pszichológusok tanulmányozták az ebeket és a farkasokat. Az eredmény szerint a farkasok kommunikatívak voltak egymással, falkában mozogtak, és egyenlően osztották meg az ételt egymás között. Ezzel szemben a kutyák esetében az összes ételt egyetlen domináns eb ette meg, aki nem volt hajlandó osztozni társaival. Ami még ennél is érdekesebb, hogy a farkasok udvariasnak és türelmesnek tűntek a falkával szemben, szinte egyenjogúság uralkodott, míg a kutyák szó szerint arra vártak, hogy parancsot adjanak számukra és irányítsák őket. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon ez egészséges-e, vagy óriásit hibázott az ember, amikor függővé tette magától az állatot?

Miért tud társfüggővé válni egy kutya?

Az ember évezredek óta arra neveli a kutyát, hogy együttműködjön vele és segítse a munkáját. Így létrejött egy kölcsönös bizalom és mondhatni egymás iránt érzett lojalitás. Azonban az egészséges egyensúlyt elengedhetetlen megtartani, egy kutya-ember kapcsolatban sem szabad hagyni azt, hogy az egyik fél függővé váljon a másiktól és ne tudjon a hiányában élni. De ennek sok esetben a gazdi is lehet egyfajta indikátora. Példának okáért abban az esetben, ha a nem megfelelő viselkedést még jutalmazza is. Amennyiben a kutyád ilyen problémával küzd inkább próbáld meg ebből kikezelni szakember segítségével.

Hogyan lehet kezelni a szeparációs szorongást?

Először is foglalkozzunk a szeparációs szorongással, amely egy olyan probléma, amely olyan kutyáknál jelentkezik, akiket erősen stresszel a gazdájuk hiánya. Ebben az esetben kénytelen leszel lépéseket tenni annak érdekében, hogy a kutya le tudja küzdeni a problémáját. Ennek leghatékonyabb módja az, ha felismered azokat a kiváltó tényezőket, amelyek ebbe az állapotba hozzák az állatot. Ebben az esetben például megoldás lehet, ha lassan, kis lépésekben szoktatod az egyedülléthez. Idővel egyre hosszabb időközökre menj el annak érdekében, hogy az eb megértse, hogy mindig visszatérsz.

Hogyan kezeld a függőséget?

A függőség kezelésének az egyik legjobb módja az, ha olyan elfoglaltságokat adsz a kutyusodnak, amiket élvezhet a hiányodban is. Továbbá elengedhetetlenül fontos, hogy ne foglalkozz vele folyamatosan, sőt néha hagyd figyelmen kívül, így érteni fogja, hogy egyedül is kell boldogulnia. Ezentúl elengedhetetlen, hogy legyen egy hely, ami számára privát szféra, és ahova el tud vonulni. Szintén érdemes megtanulni, hogy ha a kutya éjszaka fel akar kelteni, ne kezeld gyerekként, és ne ugorj azonnal minden nyüszítésére. Továbbá a legjobb megoldás, ha olyan kutyaiskolába vagy közösségbe viszed, ahol más ebekkel is tud szocializálódni, így szépen lassan megtanulja, hogy bármennyire is imádja a gazdáját, nélküle is kell néha boldogulnia.

kutya szeparációs szorongás ragaszkodó kutya szorongó kutya társfüggőség társfüggőség kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink