hirdetés

A kutyák úgy babáznak, mint a gyerekek: a te kedvenced melyik játékához ragaszkodik különösen erősen?

Hangai Lilla

2022. augusztus 13 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák személyiségüknek és elképesztő mennyiségű lelkesedésüknek köszönhetően minden nap a legjobb napjukat élik meg. Ehhez elég vagy te, egy kis csemege, némi játék és még egy kis te. Aztán ott vannak azok a kutyák is, akik a játék tekintetében hangyányit válogatósabbak, mint az átlag. A te kutyádnak is van kedvenc játéka?

hirdetés

És ez a játék általában a legrongyosabb, legmegviseltebb és a legkevésbé tűnik különlegesnek? Vajon ennek mi lehet az oka?

Mitől alakul ki a kötődés?

Erika Loftin, a DoveLewis Sürgősségi Állatkórház állatorvosa elmesélte a Dodo-nak, hogy a kutyák különböző személyiségére való tekintettel valószínűleg minden ragaszkodás hátterében valamilyen más ok áll. Ám egyvalami úgy tűnik, mégiscsak közös. Az ebek különösen kedvelik azokat a játékokat, melyek kölyökkutyákra emlékeztetik őket. Ha jobban belegondolsz, a gyerekek is szeretnek babákkal játszani, gondozni, ápolni őket.

Egyes kutyák, különösen a nőstények, kötődhetnek valamihez, ami olyan, mint egy kiskutya helyettesítője. Anyáskodnak fölötte, hordozzák és ezáltal kialakul a kötődés. – magyarázza Dr. Loftin.

Mi van azokkal a kutyákkal, akik szeretik megtépázni kedvenc játékukat?

Biztosan te is megfigyelted már, hogy vannak olyan ebek is, akiknek a kedvenc játékát már csak a szentlélek tartja össze. Imádják rágcsálni, tépni, szaggatni őket, de arra azért ügyelnek, hogy sose menjenek el a végsőkig. Néhány fajta, melyekben a ragadozó ösztön erőteljesebb – ilyenek például a terrierek, kopók vagy a pásztorkutyák – különösen kötődhetnek olyan játékokhoz, amelyekbe belemélyeszthetik fogaikat és karmaikat. Sőt, ha ez a játék még esetleg sípol is, akkor az egyenesen a mennyországba repíti őket.

A labradorok és golden retrieverek híresen labda-megszállottak. Egyértelműen mentális támogatást kapnak ezektől a pattogó játékoktól. Gazdik még arról is sűrűn beszámolnak, hogy a kutyájuk szereti egyszerűen csak a szájában tartani a labdát. Csak tartani; nyugodtan, megfontoltan, gyengéden.

Mentálisan örökké kisgyermekek

Kedvenceink bár testileg felnőnek, lélekben örökké gyermekek maradnak, így a játékok mindig és minden korban fontosak lesznek számukra. Egyrészt ezért lehet különösen jó ötlet alkalmanként játékot ajándékozni kedvencednek. Liz Kover, a Miracle Mutts kutyatrénere és igazgatója elmondta, hogy a játékokhoz való ragaszkodás a kutyáknál hasonlóan működik az emberek és játékaik között kialakult kötődéshez. Valószínűleg négylábú barátod kedvenc játéka nemcsak azért kedvenc, mert sípol vagy izgalmas letépni a karjait, hanem azért is, mert tőled kapta.

Ezért ne is gondolkodj azon, hogy érdemes lenne már leselejtezni azt a kopott labdát vagy megrágott gumicsirkét! Kutyád ki fog tartani mellette a végsőkig, és ez így van rendjén.

Mi történik akkor, ha a kutyád illetlen tárgyakhoz ragaszkodik játék helyett?

Liz Kover elmesélte azt is, hogy néha előfordul, hogy a kutyák egy közönséges használati tárgyhoz kötnek pozitív emlékeket. Vagy egy hétköznapi, de kissé zavarba ejtő tárgyhoz, mint például egy vécékefe. Ezzel sincs feltétlenül gond, főleg, ha nem ártalmas dologról van szó, de ha nagyon zavar, leszoktathatód róla a kutyádat kondicionálással. A játékot ebben az esetben érdemes összekötni egy kellemetlen élménnyel, például hangos zajjal, majd a helyére bevezetni egy másik játékot, amit sok pozitív inger kísér, úgy, mint a simogatás vagy a jutalomfalatok.

A lényeg tulajdonképpen csak az, hogy bármely tárgy tökéletes játékká tud válni, amennyiben a gazdihoz és egy jó érzéshez kötődik. Így ha kutyusod nem rajong a játékokért, de veled imád eljárni futni, labdát dobálni vagy elrejtett jutalomfalatot felkutatni, akkor is minden a legnagyobb rendben van.

gazdi kihat a kutyára gazdi szereti a kutyát golden retriever ideális gazdi játék jutalomfalattal kutya játék labda kutya játék lakásban kutya játékai kutya viselkedés tanulmányozása kutya viselkedése labrador ragaszkodás ragaszkodó kutya tréning tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!