hirdetés

Miért szeretik a kutyák a sípoló játékokat? Az ősi ösztönök adják rá a magyarázatot

László Enikő

2021. szeptember 29

Minden kutyának megvan a kedvenc játéka, de legtöbbjük általában a sípoló hangot adó tárgyakért van oda. Vajon mi az oka ennek?

hirdetés

A legtöbb kutya imádja a sípolós játékokat, de az is előfordulhat, hogy egyesek félnek tőlük. Ha a te kedvenced az előbbi kategóriába sorolható, érdekes lehet számodra, hogy mi vonzza őt annyira ezekhez a játékszerekhez. A válasz az ősi ösztönökben is keresendő.

Fotó: Red Dingo

Miért vannak oda a sípolós játékokért?

A szakértők szerint a kutyák kétféleképpen játszanak. Egyrészt egymással, ami társas játéknak minősül, másrészt egyedül, egy tárggyal. Az utóbbi eset formájában és motivációjában hasonlít egy ragadozó-zsákmány felállásra. A gazdik olykor hajlamosak elfelejteni, hogy kedvencük egy ragadozó, akiben ott szunnyad az ősi ösztön. Különösen igaz ez például a terrierekre, akik többsége patkányokra vagy más rágcsálókra vadászott néhány évtizeddel ezelőtt. De a farkas ős miatt ez az ösztön a legtöbb kutyában ott szunnyad. Ezek az ebek szinte önkéntelenül egy izgő-mozgó, „cincogó”, sípoló valami után erednek, mert a furcsa hang egy sérült, ijedt potenciális zsákmányra emlékezteti őket. Ez pedig rögtön beindítja ősi vadászösztönüket. A szakértők úgy vélik, ezen kívül azonban más is állhat a háttérben.

Fotó: Red Dingo

Attól is függ, milyen fajta kutyád van

A fenti elméletet korábban tudósok is vizsgálták. A kutatáshoz három különböző munkakutya csoportot elemeztek. Retrievereket, akik a zsákmányt a gazdához juttatják, terelőkutyákat, illetve juhászkutyákat, akiknek feladata a nyáj őrzése, védelmezése. A társas játékban nem találtak kiugró eltéréseket a különböző típusok között. Azonban, amikor egy tárgyról volt szó, már annál inkább. A juhászkutyák ugyanis kevésbé voltak motiváltak ebben az esetben. Erre az lehet a magyarázat, hogy ők gyakran érintkeznek védtelen, vékony hangokat kiadó kölykökkel, akiket őrizniük kell. Így náluk jelentős hátrány lenne, ha akár csak játékosan is megtámadnák azokat.

Csak miattunk tennék?

Egy másik elmélet szerint az emberi pozitív megerősítés miatt kedvelik olyannyira a kutyák a sípoló játékokat. Ezekkel ugyanis könnyebben felhívják magukra a figyelmet, a gazdi pedig az esetek java részében bekapcsolódik a mókába. Így miért is választanának egy olyan tárgyat, amivel csendben elvonulhatnak észrevétlenül, amikor a sípoló hangra családjaik felfigyelnek, és játszani kezdenek velük?

Egyszerűen csak érdekesebbek

A harmadik teória szerint csupán az áll a háttérben, hogy sokkal élvezetesebb egy olyan játékkal játszani, amit ha megharapnak, érdekes hangot hallat. Ezért lehet az, hogy nem feltétlen kell az adott tárgynak sípolnia, mivel bármilyen furcsa zaj felkelti érdeklődésüket. Egyes tárgyak hangjai akár morgásra is emlékeztethetnek, de a sípolás, mivel magasabb frekvencián történik, valószínűleg izgalmasabb számukra.

Baj, ha a kutya nem szereti a sípolós játékokat?

A legtöbben annak az elméletnek a hívei, hogy az ebek azért szeretik a sípolós játékokat, mert ősi ösztönök vezérlik őket. Ha egy kutya nem kedveli az efféle tárgyakat, az azt jelenti, hogy kiveszett belőle az egykori farkas? Egyáltalán nem. Egy kutatás szerint az ebek azokat a játékokat kedvelik, amiket szétrághatnak, jó az ízük, illatuk, illetve sípoló hangot hallatnak. Így, ha kedvenced például a különböző rágókákat preferálja, az is utalhat az említett ösztönre.

Egyes kutyáknak nagyobb a vadászösztöne, mint másoknak. Ez adódhat az eb fajtájából, szocializációjából vagy egyszerűen személyiségéből. Néhányan egyáltalán nem szeretnek játszani, sokkal inkább oda vannak egy kis simogatásért vagy sétáért, és ezzel nincs is semmi probléma.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

(Képek: Red Dingo, Getty Images Hungary)

játék játék a kutyával kutya vadászösztön kutya viselkedése sípoló játék

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink