hirdetés

Meglepetés a kutyádtól: ezért hoz neked különböző tárgyakat ajándékba

László Enikő

2021. július 17

Nyálas labda, büdös zokni és sáros cipő. Ami nekünk csak koszos, kissé gusztustalan hétköznapi tárgy, az kutyádnak igazi kincs, amit meg szeretne veled osztani. De miért?

hirdetés

A kutyák szeretnek minket megajándékozni, de szerencsére nem pont úgy, mint a macskák, akik hajlamosak egy-egy szerencsétlenül járt kismadarat helyezni a lábtörlőnkre. Az ebek inkább kedvenc tárgyaikat hordják elénk. A legkedvesebb játékaikat, cipőnket, nyálban tocsogó plüsseiket vagy egy fél pár zoknit. Mit akarnak ezzel jelezni?

Üdvözölni szeretne

Gyakori jelenet, hogy amikor hazaérsz vagy vendég érkezik hozzátok, kutyád megragadja kedvenc játékát, és farokcsóválva üdvözli a látogatót. Lisa Colon Tudor kutyakiképző szerint egyfajta gesztus is lehet a négylábútól, ha a vendéget egy játékkal a szájában üdvözli. Ezzel jelzi számára, hogy szívesen játszana vele, nincs ártó szándéka. Emellett az adott tárgy csökkenti izgalmát is, ami szorongásra hajlamos ebeknél rendkívül jó feszültségoldó módszer.

A kedvedben akar járni

A másik lehetséges ok a farkas ősökre vezethető vissza. A falka tagjai ugyanis büszkén viszik haza a zsákmányt és osztják meg a tagokkal. A családban a kutya téged tekint vezérnek, a te elismerésedet akarja kiváltani, a kedvedben szeretne járni. Ezért hozza eléd féltve őrzött, nagy becsben tartott kincseit vagy a papucsodat.

A vérében van az apportírozás

Egyes fajták (leginkább a vadászkutyák) vérében van az apportírozás, hiszen régen ezért lettek kitenyésztve. A vadász által lelőtt apróvadat kellett minél finomabb fogással, úgynevezett puha szájjal az ember elé vinni. Ilyen például a labrador retriever vagy a magyar vizsla. Ez a tulajdonságuk pedig még hobbi kutyaként sem kopott ki jellemükből, ezért szívesen hordoznak egy-két értékesnek vélt kincset.

Szeretete záloga

Ha kutyád egyik kedvenc játékát viszi neked ajándékba, azzal azt akarja kifejezni, hogy szeret téged, meg akarja veled osztani féltett kincsét. A tárgy bizonyára fontos számára és ezért viszi neked, remélve, hogy te is annyira értékesnek találod a fél pár zoknit, nyálas labdát, mint ő maga. Ezzel igyekszik kedvedben járni, kimutatni szeretetét.

Pozitív megerősítés

Ha láthatóan örülsz a kutyádtól kapott ajándékoknak, kedvenced annál inkább hajlamos lesz elárasztani kincseivel. Egyszerűen csak látja arcodon az örömöt, hallja boldogan (és a szokásosnál kissé magasabban) csengő hangodat, ami után általában dicséretet is kap. Ezáltal érzi, hogy valami jót tett, és érdemes a jövőben is efféleképpen cselekednie.

Játszani szeretne

Ha kedvenced felkínálja neked ütött-kopott rágókáját, nyálas labdáját, esetleg még feléd is gurítja, bökdös vele, biztosan játszani szeretne. Ilyenkor egyértelműen fel akarja hívni magára figyelmedet és próbál szórakozásra invitálni a legellenálhatatlanabb játékai felsorakoztatásával. Hát ki tudna neki nemet mondani?

Furcsa helyzetek

A kutyák ajándékozási szándéka néha vicces helyzeteket szül. Például, amikor a szennyesből kihalászott fehérneművel vonul kedvenced a vendégek elé. Vagy, amikor a nappali közepén egy hatalmas fűcsomóval a szájában bukkan fel. De arra is volt már példa, hogy egy Kolumbiában élő kóbor négylábú levelekkel „fizetett” az árusnak az ételért. Egy eb pedig azzal vált híressé az interneten, hogy a számára szimpatikus vendégeket megtiszteli azzal, hogy előáll kedvenc párnájával. De csak nézni szabad, megfogni nem!

Az ajándékozási vágy mindig valami pozitív dolgot jelent. Azt, hogy kutyád hálás, szeret téged és örömet szeretne okozni neked. Még ha érzelmei esetleg nem is ilyen összetettek, valami ilyesmi érzések kavaroghatnak benne, ezért cselekszik így. Hiszen mi másért osztaná meg valakivel kedvenc játékát?

(Képek: Getty Images Hungary)

játék hordozása kutya ajándékot hoz kutya kisokos kutya szeretet jele kutya üdvözlése kutya viselkedése kutyajáték szeretet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!