hirdetés

Magyar vizsla fajtaleírás: hazánk legkiválóbb vadásza

László Enikő

2020. július 25

A magyar vizsla az egyik legnépszerűbb belföldi kutyafajta. Elegáns, atletikus alkata, fenséges megjelenése és kedvessége ugyanakkor elrabolja a külföldiek szívét is.

hirdetés

A magyarok legkiválóbb vadásza. Legyen az apró-, nagy-, vagy vízivad, a vizslának egyik sem akadály. Emellett nagyszerű társ, családi kutya, egy igazi energiabomba. Órákon át képes szaladni, ezután pedig imád gazdája ölébe feküdni egy kis simogatásért. Kiváló szimata sohasem csal.

Eredete

Történelme együtt íródott a magyarságéval. A honfoglalók kopószerű, sárga és barna színű, olykor foltos kutyákkal érkeztek a Kárpát-medencébe. Az 1100-as évekből származó képanyagokból kiderül, hogy kinézetük hasonlít a vizsláéra. Az első írásos emlékek a 14. századból származnak, a kódexekben ekkor említik először a vizsla szót. A török hódoltság idején ez az ős keveredett a törökök sárga vizsláival, így alakult ki mai színe. A 18. században a lőfegyverek elterjedésével a magyar vizsla is egyre népszerűbb lett. Kiválóan képes felkutatni a lőtt vadat, ezután pedig gazdája elé is viszi. Remek tulajdonságainak köszönhetően elindult szisztematikus tenyésztése, azaz a vadászatra alkalmas példányok vérvonalát vitték tovább.

Rövidszőrű magyar vizsla

1848 után csak az osztrák hatóságoktól lehetett kapni vadászati engedélyt, ezért a magyar vizsla tenyésztése is visszaszorult, a vadászattal egyetemben. 1920-ban azonban újra elkezdték felkutatni, törzskönyvezni és tenyészteni. 1935-ben az FCI (Fédération Cynologique Internationale, azaz az Ebtenyésztők Nemzetközi Egyesülete) is hivatalosan elismerte önálló fajtának. A hatvanas évektől újra népszerű kutya lett, az 1971-es Vadászati Világkiállítás pedig meghozta számára a hírnevet – rengetegen csodálták meg a magyarok büszke vadászát.
Fontos megemlíteni, hogy megkülönböztetjük egymástól a rövidszőrű magyar vizslát és drótszőrű magyar vizslát. Bár sok közös vonásuk van, hivatalosan két különböző fajtának kell tekinteni őket. A drótszőrű változat rövid múltra tekinthet vissza. Tenyésztése csupán az 1930-as években kezdődött el, az FCI pedig 1966-ban ismerte el. A vadászok olyan ebet szerettek volna, aki pont olyan, mint hű társuk, a rövidszőrű vizsla, ám jobban bírja a hideget és a téli időjárást. A drótszőr erre remek választás, érdekes, hogy ennek ellenére ez a változat mégis kevésbé terjedt el.

Drótszőrű magyar vizsla.

Fajtastandard

A rövidszőrű magyar vizsla kizárólag zsemleszínű lehet, bármilyen eltérés hibának számít. Bundája tapintása selymes. A drótszőrű változat színe is zsemle, bundája viszont durva, érdes és vízlepergető. A rövidszőrű vizsla marmagassága átlagosan 52-61 cm, testsúlya 19-24 kg. Nála valamivel zömökebb testalkatú a drótszőrű, aki 20-27 kg és 54-62 cm. A fejük szikár, koponyájuk kissé domború. Füleik nagyok, kerekített V alakban lefelé lógnak. Szemeik kölyökkorban lehetnek kékek, de később mindig bebarnulnak. A vizslák járása energikus, elegáns, könnyed. Farkuk hosszú. Várható élettartamuk a nagytestű kutyákhoz képest hosszú, 12-15 év.

Jelleme

A magyar vizsla mindkét változata kitűnő jellem. Kedves, jól szocializálható kutya. Szeret a gazdája közelében lenni, élvezni a simogatást, kényeztetést, ezután pedig jöhet a játék, amire mindig készen áll. Kifejezetten aktív, atletikus fajta, imád mozogni, labdázni, kergetőzni. Állóképessége, munkaszeretete sokakat lenyűgöz. Barátságos és hűséges társ. Vadászatban kötelességtudatos, okos és céltudatos.

Ideális környezet

A kertes ház ideális számukra. Mivel igen nagy a hely- és mozgásigényük, napi két órát érdemes mindkét fajtát fárasztani, nemcsak fizikálisan, de mentálisan is. Kifejezetten intelligens fajták, ennek ellenére idomításuk legyen következetes és határozott. Ha elnyered figyelmüket, sokáig képesek koncentrálni, ez kutyás sportokra is alkalmassá teszi őket. Aktív életet élő gazda mellé remek választás mindkét típus, nem szeretnek sokáig egy helyben ücsörögni. Nagyon alkalmazkodók, gyermekekkel is jól kijönnek.

Rövidszőrű magyar vizsla kölyök.

Ápolás

Egyik fajta bundája sem igényel különleges ápolást. A rövidszőrű magyar vizsla vedlik, ilyenkor érdemes egy szőrsimító kesztyűvel átfésülni. Füleit, szemeit rendszeresen tisztítsuk! Évi 3-4 fürdetés bőven elég számukra. A rövidszőrű magyar vizslának sokak szerint nincs jellegzetes kutyaszaga, kifejezetten tiszta fajta.

Gyakori egészségügyi problémák

A magyar vizsla egészséges fajtának számít. Az atletikus, nagytestű kutyákra jellemző csípőízületi diszplázia azonban kialakulhat náluk is. Előfordulhat még szívelégtelenség és allergia. Érdemes megfelelő tenyésztőtől vásárolni, hogy elkerüld a genetikai betegségeket.

(Képek: Getty Images Hungary)

fajtaleírás magyar kutyafajta magyar vizsla nagytestű kutya vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink