hirdetés

5 fejlesztő játék félénk és szorongó ebeknek: csodát tesznek az önbizalommal!

Buzgó Csilla

2021. szeptember 16

Főleg mentett kutyusokra jellemző az állandó, vagy bizonyos szituációkban fellépő szorongás, melyet szerencsére türelemmel, szeretettel és célirányos játékokkal idővel teljesen meg is szüntethetsz.

hirdetés

Az önbizalomfejlesztő játékok lényege, hogy a félénk kutya tisztában legyen azzal, hogy nem lesz negatív következménye semminek, amit tesz. Csak pozitív megerősítést és örömteli élményeket szerez általuk, így idővel kiegyensúlyozottabbá és magabiztosabbá válik.

Mutatunk néhány egyszerű, mégis nagyszerű játékot, melyeket akár otthon, a négy fal között is kipróbálhattok kedvenceddel. Előképzettség természetesen nem szükséges hozzájuk.

Szabad formálás

Ehhez szükséged lesz egy klikkerre, melynek működési elvére először is meg kell tanítanod a kutyust. Minden kattintás után adj neki egy jutalomfalatot, hogy tudja, a hang után mindig finomság következik. Ha ezt már tudja, eredményesen használható a klikker egy adott viselkedésmód dicsérete, megerősítése céljából.

A formálás alapelve az, hogy a kutya magától jöjjön rá arra, hogy mit szeretnél tőle, ehhez pedig az egyes helyes lépéseket a klikkerrel kell jelezned neki. Tegyük fel, szeretnéd, hogy átbújjon az asztal alatt. Amint a fejét aládugja, kattintasz, és egészen addig folytatod ezt, amíg az eb meg nem csinálja a teljes trükköt.

Nem egyszerű folyamat, de a kiképzők imádják, mert egyrészt kiváló mentális “lefárasztás” céljából, másrészt stabilabb a bevésődés. Harmadrészt, de nem utolsó sorban a kutya önbizalmát is növeli, hiszen ő maga jön rá a megoldásra külön utasítás nélkül.

Bójajáték

Kiváló azon ebek számára, akik ódzkodnak a szájkosár viselésétől. Egy bójára, vagy ahhoz hasonló, tölcsér alakú tárgyra lesz szükséged, melybe belefér a kutyus feje. Tégy a mélyére egy jutalomfalatot, majd bátorítsd arra, hogy megszerezze! Ez a gyakorlat az irányodba táplált bizalmat is növeli, illetve a kedvencednek is jó érzés lesz, hogy legyőzte önmagát, az esetleges idegenkedést a szűk tértől, és jutalmat kapott érte.

Dobozkastély

Ez egy nagyszerű keresőjáték, melyhez csak üres kartondobozokra és jutalomfalatokra lesz szükséged. A dobozokat természetesen igazítsd a kutyus méretéhez, a lényeg, hogy kényelmesen tudjon keresgélni közöttük. Építs a dobozokból erődöt, és rejts el benne jutalomfalatokat! Ereszd rá a kutyust, hadd vadásszon kedvére! Ugyan nem fogja azt érezni, hogy feladatot kapott, mégis nagyobb örömet szerez neki minden egyes falatka, csak mert ő volt az, aki megtalálta őket. Ez a játék főleg azon ebek számára előnyös, amelyek fajtájukból kifolyólag lételemnek érzik a keresést, kutatást.

Kötélhúzás

Sokan attól félnek, ha elharapódzik ez a játék, az agresszívvé teszi az ebet, pedig kiváló önbizalomnövelő, ha helyesen kivitelezik. Nem kíván sok helyet, mentálisan és fizikálisan is lefárasztja a kutyust, és ha hagyod nyerni, úgy érzi majd, hogy ő a legvagányabb, legerősebb kutya a környéken.

Ha azonban mégis úgy érzed, kedvenced túlságosan hevesen viszonyul a játékhoz, akár meg is érinti fogaival a kezedet, hagyd abba a kötélhúzást! Várj, amíg lenyugszik az eb, és csak utána kezdjetek bele megint! Így érteni fogja, hogy nem volt helyénvaló, ahogy viselkedett, hiszen a számára kellemes tevékenység abbamaradt.

Engedelmességi tréning

Kettőtök kommunikációjának minőségét nagy mértékben javítják az általános engedelmességi gyakorlatok. Egy kutya szinte mindig meg akar felelni szeretett gazdijának, és ha úgy érzi, ő elégedett vele, az akár a világot is jelentheti számára. Az alapvető gyakorlatok közé tartozik az ül, fekszik, marad, hozzám, helyedre, lábhoz parancsok elsajátítása. Ha ezek már jól mennek, próbáljátok meg őket nehezített terepen, például kint a szabadban. A sikeres teljesítéshez meg kell találnod kedvenced gyenge pontját, azaz azt, milyen dicséretért cserébe végzi szívesen a feladatokat. Idővel egyre nehezebb trükköket tanulhattok vagy belekóstolhattok az agilitybe is.

(Képek: Getty Images Hungary)

beltéri játék fejlesztőjáték félénk kutya játék klikker kötélhúzás kutya szorongás ellen unatkozó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink