hirdetés

Így kövesd a kölyök fejlődését: a mérlegtől a kutyanaplóig

Bodri Melissza

2021. július 30

Kölyökkutya érkezett az otthonodba, és szeretnéd nyomon követni a fejlődését? Ez nem csupán számodra, hanem az újdonsült kiskedvencnek is fontos lehet.

hirdetés

A kiskutya nagyon sok változáson megy keresztül növekedése során. Miután hozzád került, rengeteget fog nőni, egyre több mindent fog megtanulni és elsajátítani. Ennek a fejlődési szakasznak a figyelemmel kísérése különösen tanulságos lehet, és ezáltal akár a betegségek, rendellenességek is könnyedén kiszűrhetők.

Mire érdemes ügyelni?

Ha megérkezik az új jövevény, számtalan dologra kell gondot fordítani. Az egészségi állapot folyamatos ellenőrzésére és a tartási körülmények (megfelelő felszerelés, mozgástér) biztosítására. Emellett a helyes táplálásra, a nevelésre (például szobatisztaság), a kölyök szocializációjára.

Érdemes figyelemmel kísérni a kutya viselkedését, hogy a később kialakuló problémákat még időben tudd kezelni. Emellett ne felejts el ügyelni az általános higiéniára, a karom– és szőrápolásra, és arra, hogy ha elérkezik az ideje, a fogváltás is zökkenőmentesen történjen. Az állatorvosi vizitek alkalmával a kölyök megkapja a szükséges oltásokat, és ha szükséges, a szakember hasznos tanácsokkal lát el téged.

Miért jó, ha van egy mérleg?

Az az ideális, ha a cseperedő négylábú gyarapodása minden nap a születési súlya 10-15 százalékát éri el. Ha szeretnéd ezt figyelemmel kísérni, akkor nincs más dolgod, mint beszerezni egy mérleget. Lehet kapni kifejezetten ebek számára készített digitális mérlegeket, de ha van otthon egy sima, hagyományos darabod, akkor az is megfelelő.

Úgy tudod a legegyszerűbben megmérni a kicsi súlyát, ha először a saját tömeged méred meg, majd a kölyköt a kezedbe veszed, és megnézed, hogy úgy mennyit mutat az eszköz. A két eredmény közötti különbség mutatja, hogy a kicsinek mennyi a súlya. Egy mérleg akkor is praktikus, ha szeretnéd kimérni az állat napi ételadagját, erre egy konyhában használatos szerkezet is megfelelő.

A magasság mérése

Egy mérőszalag vagy egy mérőbot segítségével könnyedén ellenőrizheted a kölyök méreteit, ezáltal figyelemmel kísérheted növekedését, fejlődését. A marmagasság megállapításához illeszd az eszközt a hát legkiemelkedőbb részéhez, amely a felső nyakél végződésénél kezdődik, és mérd le. Az eb nagyságának megállapítása nem csupán egészségügyi szempontokból fontos, hiszen így egyszerűbben tudsz méretarányos felszerelést (például fekhelyet, szobakennelt) választani.

Mire jó a kutyanapló?

Legyen szó egy egyszerű, sima füzetről vagy egy kifejezetten erre a célra gyártott speciális naplóról, nem haszontalan, ha pár dolgot feljegyzel a kölyök fejlődésével kapcsolatban. Ez lehet a súlygyarapodás megfigyelése, az elfogyasztott táplálékmennyiség rögzítése, a beszerzendő holmiknak a felírása, a szobatisztaságra nevelés lépéseinek sikeressége.

A naplóba feltüntetheted azt is, hogy mit tanult meg kedvenced, vagy hogy mikor szükséges a következő vizit az állatorvoshoz. Ez nem csupán segít számon tartani a dolgokat, de kiválóan lehet követni a kölyök cseperedését, és kiszűrni az esetleges nevelési hibákat vagy egészségügyi rendellenességeket.

Napi menetrend összeállítása

Ha szükségesnek tartod, akkor napi menetrendet is létrehozhatsz a jószág számára. Ez különösen akkor lehet célszerű, ha következetes akarsz lenni, és egy rendszert szeretnél kialakítani a kutya mindennapjaiban, nevelésében. Írd le a napi vagy heti teendőket, hogy mit hány órakor szeretnél csinálni vagy mit kell elvégezni.

Például mikor kell megetetni, milyen sokat kell aznap foglalkoznod a neveléssel, szocializációval, és mennyi időt kell a játékra fordítani. A menetrendet úgy szükséges összeállítani, hogy kielégítse a kiskutya igényeit mind mentálisan, mind fizikálisan. Emellett azt is nyomon követheted, hogy elegendő időt tölt-e alvással és pihenéssel.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatorvos egészség felszerelés kölyökkutya kölyökkutya fejlődése kölyökkutya tanítása kutyanevelés kutyatartás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink