hirdetés

Milyen gyakran kell tisztítani a kutya fülét? Állatorvos tisztázza a kérdést

Kövess Péter

2024. június 30 - Képek: Getty Images Hungary

A young papillon dog is standing on a green lawn in a park. Outdoor photo

Sok gazdi fejében fordul meg a kérdés, hogy vajon a kutya füle tisztításra szorul-e. Szakember segítségével jártunk utána a válasznak.

hirdetés

Az ember azt gondolná, hogy a kutya füle könnyen szennyeződhet, ezért rendszeres tisztításra szorul. Az állatorvos azonban azt mondja, erre a hétköznapokban semmi szükség nincs, így ezt csak orvosilag indokolt esetben kell megtenni.

Hiába tűnik piszkosnak a kutya füle, nem kell rendszeresen tisztítani

Ezért nem igényel gyakori tisztítást a kutya füle

Dr. Bodó Andrea állatorvos kérdésünkre elmondta, normál esetben a kutya hallójárataiban egy kevés, sárgás, zsíros tartalom van, ami fontos szerepet lát el. „Védi a hallójárat bőrét a kiszáradástól, véd a fertőzésektől, a szennyeződések bejutásától, és víztaszító hatása is van” – magyarázta a szakember.

Tehát, ha nincs panasz, rendszeres (és felesleges) eltávolításával okozzuk a gondot majd.

Az állatorvos megjegyezte, hogy a fülbetegségekre leginkább a hosszabb, lógó fülű fülű, illetve dús fülszőrzetű fajták hajlamosak, mert ezeknek az állatoknak nem szellőzik jól a hallójáratuk, és emiatt könnyebben elszaporodhatnak a fülben a kórokozók.

A kutya fülében lévő sárgas tartalom fontos szereppel bír, ezért nem szabad eltávolítani

Innen tudhatod, ha gond van

Probléma esetén dr. Bodó Andrea szerint a normál váladék mennyisége megnő, és a minősége is változik, általában sötétebb és bűzösebb lesz. Ennek másik szemmel látható jele, hogy a hallójárat bőre a gyulladástól kipirul, megvastagszik. A hallójárat ekkor még inkább beszűkül, ami tovább ront a helyzeten, mivel az kevésbé tud szellőzni.

A jelentősebb gyulladás már fájdalommal is járhat az állat számára. Ilyenkor valóban szükség lehet a fültisztításra, hogy eltávolítsuk a kóros váladékot.

Fülcseppet igényelhet a kezelés

Az állapot függvényében fülcsepp is adható (fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, antibiotikus, antimikotikus hatóanyaggal). Ezek használatáról, gyakoriságárról és időtartalmáról minden esetben az állatorvos dönt.

A kezelésnek szigorú szabályai vannak

Összességében elmondható, hogy enyhébb esetben elegendő lehet egy fültisztítás, hogy megoldódjon a probléma, súlyosabb esetben viszont szükség lehet fülcsepp használatára is. „Első alkalommal lehet széles spektrumú antibiotikum-tartalom, tapasztalat alapján választani, de visszatérő fülgyulladásnál mindenképp fülváladék tenyésztését követően a rezisztenciavizsgálat eredményének megfelelően kell a csepp hatóanyagát kiválasztani” – folytatta dr. Bodó Andrea.

Ez az eset, amikor rendszeres fültisztításra van szükség, hogy a nagy mennyiségben termelődő váladékot eltávolítsuk, és így lehetővé tegyük, hogy a fülcsepp a hallójárat bőréhez férjen, és ki tudja fejteni a hatását.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Betegség esetén szakszerű tisztítást igényel a kutya füle

A fültisztításhoz a rendelőben fültisztító oldatot használnak, amely feloldja a fülzsírt, és a fej rázásának hatására el is távolítja azt. A kutya méretétől függően 1-5 ml oldatot juttatnak a hallójáratba, miközben a kutya fejét enyhén lefelé hajtják, illetve a fülkagylót finoman felfelé húzzák, hogy a hallójárat kiegyenesedjen, és az oldalt könnyebben mélyebbre jusson.

Ezt követően a fültőnél óvatosan elmasszírozzuk, hogy ezzel is segítsük a fülmosó mélyebbre jutását, majd hagyjuk, hogy a kutya megrázza magát, majd az ujjhegyünkön lévő vattával, ameddig léerünk, kitöröljük.

Mélyebbre azonban nem nyúlnak, a rázással úgyis feljut a váladék, amit könnyen el tudnak távolítani. Az állatorvos kiemelte, a fülbe pálcikával benyúlni tilos. Ez ugyanis veszélyes: közben megsérülhet a hallójárat vagy a dobhártya. Emellett összetömörítheti a hallójárat alján a váladékot, ami így nehezebben ürül. A fülpálcák ezért csak a külső hallójárat tisztítására használhatók.

A kutya fülbetegségeiről ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

állatorvos egészség fül fülbetegségek fültisztítás higiénia kórokozók kutya tanácsok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!