hirdetés

Mit tegyél, ha megsérült kutyád füle? A fejrázás és a fül duzzanata egyértelmű jelek lehetnek

Ferenczi Deborah

2022. január 12 - Képek: Getty Images Hungary

Fülsérülések számos okból történhetnek. Jelen esetben a külső tényezők okozta sérülések okait vizsgáljuk, nem pedig a fertőzés miatt kialakult problémákat. Az alábbi irányelvek specifikusan olyan jellegű sérülésekre vonatkoznak, amelyeket a fülbe szorult tárgyak folytán keletkeztek, ugyanis ez viszonylag gyakori jelenség az ebek esetében.

hirdetés

A kutyák külsődleges fülsérülésének számos oka lehet, köztük akár harapás, esetleg valamilyen szúrás, ütés. Ám mégis a leggyakoribb problémát az olyan tárgyak okozzák, melyek valamilyen módon beleszorulnak a kutya fülébe. Ennek következményeként az eb heves fejrázásba kezd, mivel megpróbálja önerőből kimozdítani az idegen testet a füléből. Ilyenkor minden esetben kezelésbe kell venned a helyzetet és közbe kell lépned, hogy ne okozzon magának még komolyabb sérülést.

Miből jössz rá, hogy a kutya fülében idegen tárgy van?

Általában erre igen szembetűnő, mondhatni egyértelmű jelek utalnak. A sérülést szinte minden esetben szemmel látható duzzanat kíséri. Nagyon sok esetben ez fokozódik azzal, hogy vérezni kezd az állat füle, sőt gyakorta gennyezés is kíséri a jelenséget. Az állat viselkedése is megváltozik, erőteljesen rázza a fejét, sőt a mancsával is piszkálhatja annak érdekében, hogy elmozdítsa a beszorult tárgyat. Ez viszont nagyon veszélyes lehet, ugyanis akár szét is repedhet egy véredény, ez pedig a fülszárny duzzadását, fülgyulladást is okozhat.

Mit tegyél, ha a kutyád a fejét rázza?

Amennyiben erre a jelenségre leszel figyelmes, akkor szinte biztosra veheted, hogy valamilyen fülprobléma történt. Ebben az esetben ellenőrizd a talajhoz közelebb eső fület, ugyanis több, mint valószínű, hogy az lesz a sérült. Ha egy kis tárgy látható benne – például fűmag vagy kavics –, próbáld meg nagyon finoman az ujjaiddal vagy csipesszel eltávolítani, de vigyázz, mivel a kutya érzékeny lehet. Ha nem tudod kiszedni a tárgyat, kösd be a fülét szorosan a fejéhez, hogy elkerüld a további károsodást, és vidd kedvencedet azonnal állatorvoshoz.

Mit csinálj, ha vérzik a füle?

Komolyabb sérülések következtében előfordulhat, hogy a kutyának elkezd vérezni a füle. Ebben az esetben nedvszívó betéttel, például tiszta törülközővel vagy egészségügyi betéttel gyakorolj nyomást a vérző füllebeny mindkét oldalára néhány percig. Majd kösd be a füleket és rögzítsd a kutya fejéhez. Ezek után azonnal fordulj állatorvoshoz.

Persze az is előfordulhat, hogy sem a fülrázás, sem pedig a vérzés nem kíséri a sérülést, helyette remegés vagy komoly duzzanat jelentkezik. Sőt, dobhártyasérülés esetén akár még egyensúlyzavar jelei is mutatkozhatnak. Ebben az esetben is azonnal orvoshoz kell fordulni, ugyanis a sérülés komoly lehet.

Fontos óvintézkedések

Mindenképpen érdemes már megelőzésképpen gondoskodni az állat biztonságáról. Ügyelj arra, hogy semmi ne maradjon a földön vagy elérhető távolságban, ami bármilyen sérülést okozhat az állatnak. Amennyiben udvarral rendelkezel, azt is alakítsd a lehető leginkább kutyabarát módra: például a kis kavicsos részek veszélyesek lehetnek. Kellő elővigyázatosság mellett is előfordulhatnak balesetek, de jóval ritkábban.

betegség tünetei fáj a kutya füle kutya a fejét rázza kutya füle kutya fülgyulladás antibiotikum megsérült a kutya füle

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink