hirdetés

Gyanús, ha a kutya sokat rázza a fejét és nyáladzik: belsőfül-fertőzés is állhat a háttérben

Buzgó Csilla

2021. október 31

Ha a kutyus egy ideje furcsán viselkedik, mancsával gyakran kapkod a feje felé, esetleg láthatóan fájdalmai vannak, lehet, hogy érdemes megnézetned a fülét.

hirdetés

Nem csak az embereknél, a kutyáknál is jelentkezhet a belsőfül megbetegedése, melyet semmiképp sem szabad elhanyagolni vagy házi gyógymódokkal gyógyítani.

Hogyan alakul ki a belsőfül-fertőzés?

Alapvetően egyes fajták hajlamosabbak erre a betegségre. A nagy, lelógó fülű kutyáknál gyakrabban alakul ki ez a probléma, mint rövidebb vagy felálló fülű társaiknál. A latinul otitis interna néven is ismert problémát bakteriális fertőzés okozza, kialakulását pedig elősegíthetik élősködő gombák, atkák, idegen testek, polipok, illetve dobhártya sérülése is.

Egy hallójáratot érintő fertőzés is könnyebben terjed tovább a belső fülre, ha a dobhártya meg van repedve, illetve a különböző tisztítófolyadékok túl mélyre hatolása is kialakíthatja a gyulladást. Ez pedig táptalajt képez a kórokozók számára.

A dobhártya hirtelen nyomásváltozás, fertőzés, beszorult idegen test, óvatlan tisztítás vagy hangos zajok hatására lyukadhat ki.

A belsőfül-fertőzés tünetei

A szimptómák a gyulladás intenzitásától függően jelentkezhetnek. Ilyenkor gyakorta a belső fület szegélyező idegek is károsodnak, ez pedig tovább súlyosbítja a már fennálló panaszokat. Ezek az alábbiak lehetnek:

  • a fertőzött fül kivörösödése, duzzanata, bűzös folyása, a nyirokcsomók megnagyobbodása
  • hányás, rosszullét, idegenkedés a testmozgástól
  • ideiglenes halláskárosodás
  • fejrázás, a fej állandó ingatása gyakran még nyugalmi állapotban is
  • az egyik oldalra való hempergőzés, a fej földhöz és manccsal történő dörzsölése, fájdalmas nyüszítés
  • egyensúly- és járászavarok, körbe-körbe járkálás
  • vonakodás a rágástól és a szájnyitástól, az étel gyakori kiejtése a szájból, a táplálkozással kapcsolatos nehézségek
  • nyáladzás csukott szájjal is
  • nehezített vagy teljesen akadályozott pislogás, emiatt a szem kiszáradása vagy váladékozása
  • petyhüdtté vált szemhéj, ajak és orr az érintett oldalon

Mi a teendő, ha felmerül a betegség gyanúja?

Természetesen minél hamarabb látogassátok meg az állatorvost! A belsőfül fertőzése megzavarhatja kutyád táplálék- és folyadékfelvételét, illetve ha huzamosabb ideig el van hanyagolva, akár az agyára is átterjedhet, vagy maradandó halláskárosodást, illetve egyensúlyzavart okozhat.

Készülj fel, hogy esetleg altatásra is szükség lehet a vizsgálathoz, illetve a mintavételhez vagy a röntgenfelvételhez. Első körben gyógyszeres fültisztítást végez az állatorvos, a kezelést pedig otthon, az általa felírt gyógyfolyadékokkal, kenőcsökkel kell kiegészítened. Súlyos esetekben szájon át adagolt antibiotikumra vagy gyulladáscsökkentőkre is szükség lehet.

A gyógyulási idő általában 1-2 hét, a komplikációkkal terhelt fertőzések megszüntetése azonban hónapokba is beletelhet.

Hogyan előzheted meg a fertőzést?

Fontos, hogy fürdetés vagy úszás után teljesen szárítsd meg a kutyád fülét, és alaposan, de kíméletesen töröld ki a hallójáratot is! A tisztítást csak erre a célra létrehozott, nem irritáló folyadékkal végezd, és speciális nedvszívó kendővel távolítsd el a fül belsejéből a felesleget!

(Képek: Getty Images Hungary)

belsőfül-fertőzés betegség tünetei fül fülbetegség kutya betegségei kutya fülbetegségek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink