hirdetés

A kutyáknak is más a szaguk, ha betegek: innen tudhatod, hogy gond van

László Enikő

2021. szeptember 23

Ha kedvenced furcsa szagot áraszt magából, és nem azért, mert valami illetlen dologba hempergett, előfordulhat, hogy beteg. A szag jelezhet fogproblémát, bőrgyulladást vagy bűzmirigyproblémát is.

hirdetés

A kutyáknak kutyaszaguk van. Ha pedig vettek egy kellemes nyári fürdőt, esetleg eláztak sétálás közben, ázott kutyaszaguk van. Ez teljesen normális. Egy gondos gazdi azonban különbséget tud tenni, és hamar felismeri, hogy valami nincs rendjén. Ha kedvenced teljesen tiszta, nem hempergett meg semmiben, a furcsa szag valószínűleg betegségre utal. Amikor az emberek betegek lesznek, megváltozik a testszaguk. A kutyák pedig ezt azonnal érzékelik, hiszen akár a rákos megbetegedéseket is képesek kiszagolni. Ha nekik van valamilyen bajuk, az rajtuk is érződik.

„Tehénkakiba hemperegtem és nagyon büdös vagyok."

Keresd meg a szag forrását!

A kellemetlen bűz sokfelől jöhet, sok esetben pedig semmilyen külső nyom nem utal arra, hogy probléma lenne. A legkritikusabb pont az eb szája, füle, feneke, de akár egész bőrfelülete is lehet. Ez persze attól függ, milyen betegséggel álltok szemben.

Ha büdös a szája

A leggyakoribb kellemetlen szagforrás az eb szája. A gazda ilyenkor a legtöbb esetben fogproblémára gyanakszik. Ez is lehet a gond, de a lehelet még számos más betegségre is utalhat.

A fogproblémáknak sokszor látható jelei vannak. A vörös, duzzadt, akár vérző íny, lepedékes fogak általában fogínygyulladást jeleznek, de a fogköves fogsor önmagában is lehet a kellemetlen szag forrása. A problémát érdemes mihamarabb kezeltetni, ugyanis a fogkő veseproblémát és vérkeringési zavart is okozhat amellett, hogy rendkívül kellemetlen, olykor fájdalmas is az eb számára.

A fogkő közelről.

A furcsa lehelet azonban nem csak fogproblémát jelezhet. A szájból áradó acetonszag tipikus tünete a cukorbetegségnek. Veseelégtelenség során pedig az eb lehelete vizeletszagúvá válhat. Fontos, hogy figyelj az intő jelekre, és minél előbb fordulj kedvenceddel állatorvoshoz!

A fül is lehet a szag forrása

Különösen a lógó fülű, hosszú szőrű ebek fülei lehetnek problémásak. A hallószervből áradó furcsa, kellemetlen szagot okozhatja allergia, atka, a hallójáratban ragadt víz vagy toklász is. Ezek fülgyulladást okoznak, amint elszaporodnak a baktériumok, a kellemetlen szag pedig ezáltal alakul ki. A fent említett ebek hallószerve nehezebben szellőzik, ezért odafigyelést igényel. Ügyelj arra, hogy mindig tiszták legyenek és szárazak, a felesleges szőrszálakat pedig akár kozmetikus segítségével távolítsd el. Gyakran vizsgáld át őket, nehogy egy toklász rejtőzzön bennük, ami igen nagy fájdalmat okoz kedvencednek.

Allergia is okozhatja

A legtöbb fülfertőzés, bőrfertőzés allergia miatt alakul ki. Ha ezt nem ismerik fel időben és csak a tüneteket kezelik, a probléma nem oldódik meg. Ezért állatorvosodnak alaposan ki kell vizsgálnia kedvencedet ahhoz, hogy megfelelően tudja kezelni a problémát.

Bőrbetegségek

Bőrbetegség allergia nélkül is kialakulhat. Ezek többsége gyakran viszket is, a folyamatos vakarózással pedig hamar elfertőződik a terület, ami a kellemetlen szag forrásává válik. Gyakran váladékoznak, ami szintén okozhatja az eb büdösségét. Az élesztőgomba-fertőzés például tipikusan olyan betegség, ami kellemetlen, furcsa szaggal társul. Ha bőrproblémára gyanakodsz, keresd fel kutyáddal állatorvosod, aki pontosan beazonosítja, majd annak megfelelően kezeli is a betegséget.

Gombás bőrbetegség.

Húgyúti fertőzés

Ha kedvenced vizeletszagú, és nem csak véletlenül beleült más eb vizeletébe, valószínűleg húgyúti fertőzése van. Az erős, szúrós szagú pisi, gyakori ürítés és a sötét vizelet egyértelmű jelei annak, hogy valami gond van. Ha ezek állnak fenn, minél hamarabb fordulj kutyáddal állatorvoshoz!

Bűzmirigy probléma

A bűzmirigy problémájára utalhat a szánkázás, radírozás, azaz a fenék földön való húzása, de a kellemetlen szagok is. Normál esetben a bűzmirigy magától kiürül, amikor a kutya székel, de előfordul, hogy nem megy minden ilyen zökkenőmentesen. Ha ez az eset áll fenn, az eb nyalogatni kezdi fenekét, esetleg húzni kezdi a földön, mivel zavarja az állapot. A gyulladt mirigyből ilyenkor kellemetlen szagú váladék is távozik.

Ha kutyád bűzmirigye nem ürül magától, az állatorvos segítségére lehet szükség:

Gennyes méhgyulladás

Az ivaros szukáknál sajnos gyakran előforduló betegség a gennyes méhgyulladás. Az ivartalanítás ezért is nagyon fontos – ha csak nem tenyészkutyád van –, hiszen ezzel megelőzhető a probléma. A betegség során a tüzeléshez hasonló, de annál világosabb, szagos váladék távozik a szuka nemi szervéből és beszennyezi a környező területeket. Ez okozza az eb furcsa szagát.

(Képek: Getty Images Hungary)

allergia betegség bőrbetegség büdös a kutya bűzmirigy fogbetegségek fülbetegség kutya büdös bűzmirigy kutya büdös száj kutyaszag

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink