hirdetés

Miért változik meg a kutyák szaga, amikor alszanak? Ez állhat a jelenség hátterében

László Enikő

2022. június 26 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb állat, különösen az emlősök, természetes és mesterséges szagokat bocsátanak ki, amelyek nem feltétlen mindig kellemesek. A kutya természetes szagát a fül, a talppárna, az orr és a fenék környékén található mirigyek termelik. A mesterséges szagokat betegségek vagy a környezetben lévő szennyeződések okozzák. Bár ébren is van illata az ebnek, alvás közben ez felerősödhet. Vajon mitől?

hirdetés

Minden kutyának van egyfajta illata, de alvás közben mintha ez felerősödne. Egyrészt azért érezhető jobban, mert sok kedvenc gazdájával alszik, így a közelség miatt jobban érezhető, másrészt pedig az egyéb szagok hiánya miatt. Napközben a kutyád fent van, és te is. Rohangál, mászkál, játszik, nincs konstans egy helyben. Így kevésbé érzed illatát. Emellett több olyan szag is van a házban, amelyek a nappali tevékenységek, például a főzés és a takarítás során keletkeznek. Ahogy a környezetedben az illatok keverednek, nehéz lesz megkülönböztetni egyetlen szagot is. Az éjszaka nyugalmával az egyéni illatok, például a kutyádból származók elkezdenek feltűnni. A szagok fel is erősödnek a forró napokon, így valószínűleg jobban észreveszed kedvenced illatát nyáron, mint télen.

Miért szaglik a kutya?

Ezzel együtt a kutyaszagok több testrészből származnak. Az egyik, amikor meleg van, a kutya verejtéket bocsát ki a mancsában lévő mirigyeken keresztül. A nedves mancsok tökéletes táptalajt biztosítanak a baktériumok és gombák számára, amelyek bűzt okoznak és növelik a fertőzés kockázatát. Másodszor, kedvenced szőrzete büdös is lehet. Ennek oka lehet a sok felgyülemlett szennyeződés, amely esetben már régóta esedékes a fürdőzés, vagy a kutya seborrheája, egy olyan bőrbetegség, amely korpásodást és olajosodást okoz a bőrön és a szőrzeten. A zsírosodás hajlamos a hasra, a fülekre, a könyökökre, a hónaljra és a bokára felhalmozódni, ami extrém bűzt okoz. A seborrhea bizonyos kutyafajtáknál öröklődik, de ahol ez nem így van, ott olyan tényezők okozzák, mint az allergia, a hiányos étrend, a paraziták, az autoimmun vagy az endokrin betegségek.

Seborrheás kutya.

Negyedszer, a fülből kiáramló szag a fülfertőzés jele lehet, amely a lelógó fülű kutyáknál gyakori állapot. De a puffadás is hozzájárulhat a rossz szagok kialakulásához, és többnyire rostos ételek fogyasztása, laktózintolerancia, túl sok zsír az étrendben vagy bizonyos gyógyszerek okozzák. A szellentés gyakrabban fordul elő alvás közben, mivel az izmok ilyenkor ellazulnak. Egyes természetes illatokat az emberi orr nehezen érzékel. Például, amikor kutyád lefekvés előtt a földhöz dörzsöli a mancsát, olyan hormont bocsát ki, amelyet nem érezhetsz, de más kutyák igen.

Egészségügyi probléma is okozhatja

A rossz szagokat ellenőrizni kell vagy meg kell szüntetni, mivel ezek a mikroorganizmusok jelenlétének tünetei, amelyek egészségügyi problémákat okozhatnak. Az, hogy hogyan szabályzod a kutya szagát, az okától és a szag eredetétől függ. A mesterséges szagok a jobb higiéniával kontrollálhatók. Például fürdetéssel vagy kellemes illatú száraz sampon használatával. Ha kutyád mancsa büdös, nem a tipikus popcorn illatú, tisztítsd meg esténként, miután az eb végzett minden szabadtéri tevékenységgel. Hacsak az állatorvos nem javasolja, ne használj olyan termékeket, amelyek az emberek gombás fertőzéseinek kezelésére szolgálnak, mivel nem lehetsz biztos a biztonságosságukban vagy hatékonyságukban.

Ha szag a fülből jön, az állatorvosnak rutinvizsgálatot kell végeznie a fertőzött fülek diagnosztizálására. Még akkor is, ha kutyád egészséges, bizonyos mennyiségű bakteriális aktivitás történik a fülében, amitől a fülzsír élesztőszagú lesz. Ha fertőzés van, a szag kifejezetten visszataszító lesz, és nem élesztős. A kutya bőrén és bundáján is orvosi vizsgálatot kell végezni, ha az pikkelyesnek és zsírosnak tűnik. Többek között a vérvizsgálat, a székletvizsgálat, a bőr- és szőrteszt segíthet az egészségügyi állapotok kizárásában, vagy annak megállapításában. A szellentéssel kapcsolatos szagok kezelhetők kutyád étrendjének módosításával. Bár gyógyszeres kezeléssel kezelhető az állapot, ez csak akkor javasolt, ha úgy tűnik, hogy az étrendi változtatások nem működnek, vagy ha a puffadás fokozott gyomorpanaszokat okoz.

A kutyák nem izzadnak éjszaka

Ha kedvenced bundája büdös, az nem az éjszakai izzadás miatt van. Az emberekkel ellentétben a kutyák nem tapasztalnak éjszakai izzadást. Valójában egyáltalán nem izzadnak a szőrük alatt, csak a mancsukon és az orrukon keresztül. Úgy gondolják, hogy a szőrük alatt elhelyezkedő verejtékmirigyek csak olyan feromonokat termelnek, amelyek szagát csak a kutyák képesek érzékelni, bár a feromonok rendeltetése nem tisztázott. Ha kedvenced nedvesen ébred fel, annak más okai is lehetnek, például az, hogy alvás közben bepisil, túl sokat nyalogatja magát, vagy nyáladzik. Ha ez egyre nagyobb aggodalomra ad okot, fordulj állatorvoshoz, hogy kezelést kaphasson vagy megfigyelés alá kerülhessen.

A kutyáknak néha rossz szaga van, és ezzel a ténnyel mindaddig meg kell küzdened, amíg szeretsz kutyát tartani. De míg a természetes szagokat nem tudod kordában tartani, a fent megosztott tippekkel a szerzett szagokat minden bizonnyal szabályozhatod.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

alvás ápolás büdös a kutya fülfertőzés fürdetés izzadás kutya alszik kutya alvás kutya szaga megváltozik kutyaszag

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink