hirdetés

Miért jó, ha segítünk a kutyáknak elaludni?

Hrdina-Bárány Zsuzsi

2023. szeptember 10 - Képek: Getty Images Hungary

Még a haladó gazdiknak is nehézséget tudnak okozni a kutyák alvási szokásai, amelyet, ahogyan szülőként a gyerekeinknek, az ebeknél is ki tudunk alakítani. De mégis hogyan? Íme, néhány hasznos tanács!

hirdetés

Az alvás nemcsak az emberek, hanem a kutyák számára is rendkívül fontos. Megfelelő mennyiségű pihenés nélkül ugyanis nagy kihívást jelent a legjobb teljesítményt nyújtani bármiben is. A kölykök a nap minden másodpercében tanulnak és növekednek, az alvás pedig lehetővé teszi számukra azt, hogy újratöltsék az akkumulátoraikat. Noha azt már jól tudjuk, hogy a kutyáknak is lehetnek alvászavaraik, hasznos észben tartanunk azt is, hogy léteznek olyan trükkök is, amelyekkel segíthetünk kialakítani kölyökkorú kedvenceink helyes alvási szokásait. Mielőtt azonban mutatnánk néhány egyszerű praktikát, beszéljünk arról is, hogy kutyánk egészsége érdekében hogyan tudnánk a szunyókálásaiból kihozni a legtöbbet!

Először is: alvási tippek

  • Íratlan szabály, hogy amikor a kutya fáradt, akkor pihennie kell, így muszáj pihenni hagynunk. Eszünk ágában se legyen ébren tartani, amikor egyértelműen azt látjuk, hogy pihenésre kész.
  • A szunyókálás utáni idő remek alkalom arra, hogy gyakoroljuk azokat a dolgokat, amelyeket korábban a nap folyamán megtanítottunk neki – ilyenkor frissek és készen állnak a tanulásra.
  • Készítsünk kedvencünk számára egy kényelmes fekhelyet, és ösztönözzük is annak használatára. Ha a kutyus mégis máshol aludt el, ne ébresszük fel csak azért, hogy áttoloncoljuk a saját ágyába. Fogadjuk el, hogy a kölyköknek időbe telik, amíg megtanulják ezeket a dolgokat.
  • Beszéljük meg a család többi tagjával is, hogy alvás közben ne zavarják az ebet még akkor sem, ha nehéz ellenállni az érintésének. Mielőtt dögönyözni kezdenénk, gondoljunk arra, hogy a kölyökkutyaként kapott alvás támogatja őt abban, hogy boldog, egészséges felnőtt kutyává fejlődjön.
  • Sok szakember esküszik a rágójátékra, amely nemcsak azért hasznos, mert a rágása megnyugtatja és jóleső érzés számára – pláne, ha még fogzik is –, hanem azért is, mert segítheti az elalvásban.
  • Győződjünk meg róla, hogy a kutya napközben sokat mozog. Ez azért fontos, mert számára fizikai és mentális stimulációt is jelent, ráadásul e tevékenység után a kölyökkutya általában fél-két órát is alszik.
Akkor se ébresszük fel a kutyust, ha nem a fekhelyén aludt el!

Alvási ütemterv kialakítása

Az alvási ütemterv nemcsak a kisgyerekek, hanem a kölyökkutyák számára is nagyon fontos, hiszen csak így tudja megtalálni a megfelelő egyensúlyt az alvás és az ébrenlét között. Éppen ezért hasznos, ha mi magunk vagyunk ebben a segítségükre már az ebek egészen fiatal korától kezdve. Például így!

  1. Reggeli ébredéskor vigyük pisilni, majd etessük meg, aztán egy újabb pisiszünet után hagyjuk, hogy játsszon a következő néhány órában, mielőtt újra aludni hagynánk.
  2. A délutáni szieszta után gyakorlatilag alakítsuk úgy az ébrenlétet, ahogyan azt reggel tettük. Legyenek a nap ezen részében – vagyis egész délután – alternatív játékidőszakok, vagyis pisilés, aktív mozgás és játék, majd szunyókálás.
  3. Vacsora után tegyünk közösen egy rövid sétát, de jó szórakozás lehet egy jó nagy esti játék a családdal. Arra viszont figyeljünk, hogy lefekvés előtt néhány órával már ne etessük és itassuk. Mielőtt a kutyánk aludni tér éjszakára, előtte adjunk neki lehetőséget egy utolsó pisilésre.
A kölykök számára különösen fontos a megfelelő mennyiségű alvás

Ha úgy érezzük, túl sokat alszik

Kutyafajtától függően a kölyökkutya akár a nap 24 órájából 16-20 órát is aludhat. Ha ezt tapasztaljuk, ne gondoljunk rögtön a legrosszabbra, hiszen nagyon fiatal korban, ahogyan az újszülötteknél és a csecsemőknél is, ez természetes. Itt mindössze annyiról van szó, hogy az alvás tényleg elengedhetetlen ahhoz, hogy a kölyökkutya egészségesen növekedjen és fejlődjön. Ha azonban az eb napi 20 óránál többet alszik, valamint olyat is tapasztalunk, hogy az ébrenlétei alatt is nyűgös, letargikus, mindenképp érdemes állatorvoshoz fordulni.

 

alvás alvási szokások kutya alvás kutya alvási szokásai

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink