hirdetés

Miért őrülnek meg lefekvés előtt a kutyák? Oka van a felpörgésnek

Szénási Szimonetta

2023. június 4 - Képek: Getty Images Hungary

A te kutyád is hajlamos lefekvés előtt felpörögni, fel-alá vagy éppen körbe-körbe rohangálva a lakásban vagy az udvaron? Oka van az időzítésnek, és néha a kutya érdekében jobb kideríteni, mi az!

hirdetés

Az angol „zoomies” szónak nincs igazán magyar megfelelője, ám a jelenség minden gazdinak ismerős: azt nevezik így, amikor az eb eszelős módon futkos fel-alá, megállíthatatlanul. Megnyugtatunk: ilyenkor nem őrül meg a kutya, csak valamire reagál! Egyes jószágok kifejezetten az este, lefekvés előtt pörögnek be – épp, amikor eljött az ideje az elcsendesedésnek. Vegyük sorra, mi állhat a háttérben!

Ezért őrül meg néha a kutya

Bár van, amikor a fékevesztett rohangálás roppant vicces és aranyos, de az esti rendbontás bizony zavaró lehet, főleg, ha fogalmad sincs, mitől pörgött fel kedvenced. A lefekvés előtti „zoomiesnak” több oka lehet, amik orvosolhatók. Így nyugalomban hangolódhattok rá az alvásra.

1.) Szétveti az energia

Ha egy kutya nincs lemozgatva napközben, akkor a benne felgyülemlő energia egyszer csak robbanásszerűen tör utat magának. Ilyenkor van az, hogy az eb elkezdi róni a köröket, vagy úgy nyargalászik a lakásban, mint egy eszelős. Ha úgy sejted, ez lehet a probléma forrása, akkor iktass be egy plusz sétát, és próbálj aktívabb játékokat kitalálni kedvenceddel. Ha sikerül teljesen elfárasztanod, akkor ő is a fekhelye felé veszi majd az irányt este.

2.) Túl fáradt

Az előző pontnak az ellenkezője is lehet a kiváltó ok, tehát amikor túl van fárasztva az eb. Meglepő módon ennek is indokolatlannak tűnő felpörgés lehet a vége (gyakorló anyukaként jegyzem meg, hogy pont így működnek a kisgyerekek is.) Amennyiben nagyon aktív páros vagytok, akkor érdemes elgondolkodnod, nem terheled-e túl kedvencedet. Neki is nagy szüksége van a pihenésre a fizikai és mentális egészsége szempontjából egyaránt.

3.) Nem tud megnyugodni

A kutyák egy-egy izgalmas program után nem mindig képesek maguktól megnyugodni. Az önszabályozást is meg kell tanítani nekik, ami a te feladatod. Simogatással és kedves, nyugodt szavakkal csendesítsd el az ebet, majd dicsérd és jutalmazd meg, amikor elpihent.

Az alábbi videón élesben láthatod, mit takar a „zoomies” kifejezés:

4.) Szeparációs szorongás

Az egyik leggyakoribb mentális probléma, a szeparációs szorongás is kiválthat féktelen viselkedést. A probléma oka, hogy a kutya túlreagálja a gazda távollétét, amelynek idején rombolásba kezd, bepiszkít vagy épp teljesen felpörgeti magát (ugyanis a szorongás a felszabaduló kortizol hormon miatt szintén energiatolulást eredményez.). Mindenképp foglalkozni kell vele, hiszen a szeparációs szorongás sem az állatnak, sem a környezetének nem kívánatos állapot. EBBEN a cikkben részletesen írunk a lehetséges megoldásokról, ha pedig egyik sem vezet eredményre, akkor ajánlott felkeresni egy kiképzőt vagy viselkedés specialistát.

5.) Hiányzik a napi rutin

A stabil napirend biztonságot ad a kutyának. Általa kiszámíthatóvá, egyúttal megnyugtatóvá válnak a mindennapok. Ha hiányzik ez a stabilitás, attól könnyen kibillenhetnek az állatok.

Ezen a felvételen pedig egy szolidabb lefekvés előtti mocorgást prezentál egy másik tacsi:

6.) „Dolga” van

Egyes kutyákat egyszerűen a testi szükségleteik zavarnak: pisilniük kell, vagy a nagydolgukat elvégezni. Ám az is lehet, hogy éhes vagy szomjas. Figyelj a szükségleteire, hátha ilyen egyszerű a megoldás!

Mit tehetsz a „zoomies” ellen?

Ha sorra vetted a fent tárgyaltakat, és ráismertél, nálatok mi okozhatja a túlpörgést, akkor elsősorban azon érdemes változtatnod. Emellett az alábbiak is segíthetnek:

  • A szobakennel egy biztonságos zugként segíthet kutyádnak abban, hogy megnyugodjon. Kezdetben idegenkedhet tőle, ám fokozatos hozzászoktatással a legtöbb jószág hamar megszokja, majd megszereti a privát szobáját. ITT adunk néhány tippet, miként tudod bevezetni a használatát.
  • Mint említettük, néha csak a szükségletei zavarják pajtásodat. Lefekvés előtt vidd ki még egy gyors „wc-zésre”. Ha pedig az éhség vagy a szomjúság mardossa, akkor a vacsoraidőn érdemes változtatnod. Ám fontos, hogy lefekvés előtt egy órával már ne egyen vagy igyon, nehogy az emésztés miatt ne tudjon pihentetően aludni.
  • A fölösleges energiák levezetésére jó ötlet lehet valamilyen rágható játék is. A rágcsálásnak és a nyalogatásnak egy további előnye, hogy közben a kutya agya szerotonint termel. Ez a hormon segít a jó közérzet és a relaxált állapot elérésében.
  • A felpörgésre adott reakciód is befolyásoló tényező. Ha ilyenkor extra figyelmet szentelsz neki, akkor kedvenced hamar megtanulja, hogy ezzel a módszerrel kisajátíthat magának. Ne kezd el simogatni és ne beszélj hozzá hosszan, helyette inkább feküdj el nyugodtan, és biztasd arra, hogy csatlakozzon hozzád.

Ha agresszióba csap át

Előfordul, hogy a felpörgés agresszivitásba megy át. Az eddig leírtak ebben az esetben is segíthetnek, ám ilyenkor ajánlott beszélni az állatorvossal vagy egy trénerrel is, akik szakszerű tanácsokat adnak a probléma mértékétől függően.

aktív kutya alvás alvási szokások etetés hiperaktív kutya kutya alvási szokásai kutyasétáltatás miért napi rutin napirend nyugodt kutya séta szeparációs szorongás szorongás zoomies

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!