hirdetés

Idős kedvencednek nincs egy nyugodt perce sem? Lehet, hogy te rontottál el valamit

Szénási Szimonetta

2023. február 2 - Képek: Getty Images Hungary

Ahogy kedvenced idősödik, mind fizikailag, mind szokásai tekintetében sokat változik. Ám ha kora előrehaladtával egyre nyugtalanabb lesz, az problémát jelezhet, ami ellen tenni kell!

hirdetés

Ha az idős kutya folyton nyugtalan, ami miatt aludni sem bír, az nem írható a kora számlájára, sokkal inkább valamilyen mögöttes problémát sejtet. Meglehet, hogy gazdaként te csinálsz valamit, ami felzaklatja kedvencedet. Az alábbiakban körüljárjuk, mi állhat az állandó izgalom hátterében, és azok ellen mit tudsz tenni.

Zaklatott éjszakák

A felnőtt kutyák átlagosan napi 12 órát alszanak, ami idős korukra 14 órára növekszik. Napközben általában több rövid szundikálás a jellemző, éjszaka pedig körülbelül 8-9 óra egyhuzamban való alvás az egészséges. Ha valami oknál fogva az éjjeli hosszú alvás többször is megszakad, az egyrészt nem pihentető az állatnak, másrészt arra utal, hogy valami baja van, ami nem hagyja aludni.

1.) Fájdalom

Ha kedvenced fel-alá járkál éjszaka, esetleg nyüszög vagy sírdogál, akkor először valamilyen betegségre vagy fájdalomra érdemes gyanakodni. Az idősebb jószágok esetében tipikus, krónikus fájdalommal járó egészségügyi panasz az ízületi gyulladás. Emellett a daganatos elváltozásokkal járó fájdalomérzet is kínozhatja az állatot. Mivel ezeknek a betegségeknek gyakran nincs külső, szemmel látható jele, így a nyugtalanság is elegendő ok, hogy időpontot kérj az állatorvoshoz egy alapos kivizsgálásra. Koros ebeknél a kontrollokat is érdemes sűrűbben, legalább félévente megejteni, hogy még időben fény derüljön bármiféle problémára.

2.) Kényelmetlen fekhely

Az idősebb négylábúak a korukkal járó betegségek miatt is érzékenyebbek. Így könnyen lehet, hogy kényelmetlen fekhelye miatt kel fel többször éjszaka. Szerezz be számára egy vastagabb matracot vagy ágyat, amiben el tud lazulni.

3.) Látás- és hallásvesztés

Szintén a korral jár az érzékszervek állapotának romlása. Sok kutya küzd az időskori látás- és/vagy hallásvesztéssel, valamint életkoruk velejárói a különféle szembetegségek, mint a szürke hályog. A külvilág megváltozott észlelése pedig riasztó lehet az ebnek. Ha ilyen ok(ok)ból jelentkezik a nyugtalanság, akkor is ajánlott az orvossal egyeztetni.

Emellet az is nagy segítség a kutya számára, ha akadálymentessé teszed számára az otthonotokat, hogy könnyebben tudjon közlekedni. Egy új bútordarab vagy a lakás átrendezése is riasztóak és balesetveszélyesek lehetnek a számára, így minden változtatásnál mutasd meg a tárgyat kedvencednek, és igyekezz annak olyan helyet találni, ahol a legkevésbé zavarja négylábúdat.

4.) Neurológiai panaszok

Egyes neurológiai betegségek tünete is lehet az éjszakai nyugtalanság, valamint a megváltozott viselkedés. Ezen problémák közül több tipikusan idős korban jelentkezik, így érdemes ilyen irányú vizsgálatokat is végezni, ha egy idős kutya szokatlan tüneteket produkál, és a magatartása, illetve személyisége is más lett.

5.) Inkontinencia

Szintén az idős kor gyakori panasza az inkontinencia, azaz a vizelettartási zavar. Ez az igen kellemetlen jelenség éjjel is sok gondot okozhat a kutyának. Először is ki kell deríteni, mi okozza – ez lehet fertőzés, de neurológiai panasz, illetve húgykő is, hogy csak néhányat említsünk –, és ha lehet, akkor kezelni kell. Ezen felül a kutyapelenka, továbbá az ágyába terített nedvszívó betét is javíthatja az eb közérzetét.

A gyakori vizelési inger is megzavarhatja az éjszaka nyugalmát. Ebben az esetben is első lépés az orvos felkeresése, és szintén a kutyapelenka jelenthet megoldás: ha kedvenced ágyának közelébe helyezed, akkor gyorsan elintézheti a folyóügyeit, majd hamar visszafekhet pihenni.

6.) Megváltozott napi rutin

Mint sokszor írtunk már róla, a kutyák számára a napirend a nyugalom és az egészség záloga is. A fiatalabb jószágokat is megviseli, ha zavar áll be a jól megszokott rutinjukba, az idősebb kutyák pedig még náluk is rosszabbul reagálnak rá. Ha hirtelen változást vezetsz be kedvenced életébe, azzal megzavarhatod a nappalok és az éjszakák nyugalmát is.

Emiatt minden változtatáshoz és újdonsághoz fokozatosan szoktasd hozzá kutyádat, időt hagyva neki az alkalmazkodásra. Ez vonatkozik a más időpontban való etetésre, a sétálás idejének megváltoztatására, de arra is, ha valamiért többet kell távol lenned otthonról. A hirtelen váltás bizonytalanságot és félelmet szül az állatban, míg a lépésről lépésre történő átmenethez neki is van ideje hozzászokni.

Mire van szüksége idős kedvencednek az egészséghez?

Számos dolgot tehetsz, hogy szépkorú barátod hosszú, boldog, egészséges életet élhessen. Az egyik a már említett rendszeres állatorvosi kontrollok megejtése, amiknek köszönhetően időben diagnosztizálhatók a különféle betegségek. A korai kezelés jobb gyógyulási esélyeket is jelent.

A napirend betartása mellett a rendszeres, elegendő séta és a megfelelő táplálkozás is nagyon fontosak mind a fizikai, mind a lelki egészség megőrzéséhez. Mivel a kor előrehaladtával változhatnak kutyád igényei, főként a táplálkozás terén, így érdemes erre is kitérni az állatorvosi viziteken.

A sok közös program, a játék és a feladatozás az öregecske négylábúak számára ugyanolyan fontos, mint a fiatal jószágok esetében. Attól, hogy kutyusod öregszik, nem jelenti azt, hogy ne érezne kitörő örömet, ha meglátja a kezedben a kedvenc labdáját!

Természetesen a fizikai állapota meghatározza azt, hogy mennyi aktivitást bír, de ha az egészségi állapotához igazított programokat szervezel, azzal mindenképpen jót teszel neki. Ha régen együtt futottatok, azt felválthatja a kellemes tempójú kirándulás. Az imádott „focimeccseket” egy békésebb labdázás a kertben tökéletesen helyettesíti. A szellemi frissesség pedig nem függ össze a fizikai állapottal, így akár új trükköket is taníthatsz jó öreg pajtásodnak.

Egy szakember sokat segíthet

Ha mindezek ellenére kutyád továbbra is nyugtalan, és az alvással is gondok vannak, ajánlott felkeresni egy szakembert – kiképzőt, pszichológust, trénert –, aki segíthet megtalálni a megfelelő technikát az eb megnyugtatására. Néhány esetben gyógyszeres segítség is szóba jöhet, ám erről mindig az állatorvosnak kell döntenie, a szükséges vizsgálatok elvégzése után, mérlegelve az előnyöket és hátrányokat.

állatorvos alvás alvási szokások alvási zavar hallás idős idős kutya idős kutya hallása idős kutya inkontinencia idős kutya látása látás napi rutin napirend nyugtalan kutya öreg öregedés öregedés jelei világ legöregebb kutyái

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!