hirdetés

Ezért fontos tudnod, emberi években mennyi idős a kutyád: táblázatban mutatjuk

Szénási Szimonetta

2023. november 8 - Képek: AÉK; Getty Images Hungary

A legtöbben már tudják, hogy a 7-tel való szorzás nem működik, ha kutyájuk emberi években mért életkorát szeretnék kiszámítani. A valós eredmény segít abban, hogy kedvencednek minden életkorban biztosítani tudd a legjobb ellátást.

hirdetés

Hogy tisztában vagy azzal, emberi léptékkel mennyi idősnek számít kedvenced, az nem csak azért jó, mert lehet „apókának” vagy épp „érett hölgynek” becézni – életből vett példák –, hanem mert az idő előrehaladtával módosulnak az állat igényei is. Ez a folyamat természetesen számos külső-belső változással jár, ám könnyebb úgy megragadni, ha „átváltjuk” az életkorát. A végeredményt a testméret is befolyásolja, így erre is tekintettel kell lenni a kalkulációnál. Az alábbi táblázat ezt is figyelembe véve megmutatja, hány éves a kutya.

 

Ezen kívül vannak olyan markáns fizikai, valamint viselkedésbeli változások, amik figyelmeztetnek minket az idő múlására, és az állatorvosoknak is jó támpontul szolgálnak, ha életkort kell becsülniük valamilyen okból, például egy talált kutyánál. Ezek a jelek az alábbiak.

Az öregedés fizikai jelei

1.) A fogazat

Az ebek fogsora az egyik kiindulási pont, ha a korukat szeretnénk megtudni. A tejfogak cserélődésének üteme egyrészt remek irányadó, hány éves a kutya. Később már nincs ilyen könnyű dolgunk, de a fogak elszíneződése, a fogkövesedés és a fogíny állapota az idősebb jószágoknál is árulkodó.

A fogak sokat elárulnak a kutya életkoráról.

2.) Szőrzet

Ahogy az emberek, úgy a kutyák is megőszülnek idővel. A folyamat először a pofájukon, főleg a szemek és a száj körül, valamint a mancsaikon kezdődik, de testszerte megjelenhetnek szürke vagy fehér szőrszálak.

Fontos azonban tudni, hogy a sebhelyek és a műtéti hegek környékén is gyakorta jelennek meg ősz szálak, így ez félrevezető lehet.

Idővel a kutyák is megőszülnek.

3.) Szemek

Idősebb ebeknél gyakran jelentkeznek különféle szembetegségek, valamint gyakori náluk a szürkehályog is, ami tipikus, opálos-kékes elváltozással jár. Ezzel szemben a fiatalabb állatok szeme sokkal tisztább mind ránézésre, mind mikroszkopikus vizsgálattal.

Ennek kapcsán is meg kell jegyeznünk, hogy a szürkehályog lehet valamilyen trauma, gyulladás, illetve a cukorbetegség következménye, amikor értelemszerűen nem jó iránymutató az életkor meghatározásában.

4.) A mancsok állapota

Míg a kiskutyák talppárnái puhák és rugalmasak, a korosabb jószágok az életük során megtett sok-sok kilométertől vastagabb, kérgesebb mancsokon járnak. Akárcsak az embereknél; gondolj csak a pihe-puha babatalpakra.

5.) Az izomzat mennyisége

Míg egy fiatal jószág teste feszes és izmos, egy idősebb kutyánál már csökken az izmok mennyisége, valamint azok struktúrája is megváltozik. Ennek következtében az állat gyengébb, kevésbé mozgékony és törékenyebb lesz. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy az izomvesztés gyakran a kutya combján, illetve vállán mutatkozik meg, összefüggésben a térd, illetve a könyökízület gyulladásával. Az állapot miatt jelentkező fájdalom ugyanis kihat az eb mozgékonyságára, aminek csökkenése egyúttal izomvesztést is eredményez. Emellett idősebb kutyáknál megfigyelhető a kiálló gerincoszlop, mivel az annak mentén futó izmok mennyisége is kevesebb lesz idővel.

Egy korosodó eb már kevésbé mozgékony.

Viselkedésbeli változások

1.) Gyengülő érzékszervek

A hallás-, illetve látásromlás következtében a kutya bizonytalanabb lehet, romolhat a tájékozódási képessége, nekimehet a bútoroknak, valamint az emiatt kiismerhetetlenné vált világ őt magát is félénkebbé, visszahúzódóbbá, ijedősebbé teheti. Gyakori, hogy a koros kedvenc nem hallja közeledni a gazdáját, majd meglepődve felugrik, mikor az mellé érve hangosabban szól hozzá.

Balesetet is gyakrabban szenvedhet az érzékszervi hiányosságok miatt, így kiváltképp a magas helyeknél – például a lépcsőn –, forgalmas utak mentén a szokottnál is jobban kell vigyáznod idősödő társadra.

2.) Aluszékonyság

Az életritmust is befolyásolja, hány éves a kutya. Ahogy idősödik a test, egyre több pihenésre van szüksége. A kutyák esetében is jellemző, hogy az idő előrehaladtával egyre többet alszanak. Ugyanakkor az alvási ciklusuk is megváltozhat: míg napközben sokat pihennek, éjszaka lehetnek aktívabbak.

3.) Inkontinencia

Mind a vizelet-, mind a székletinkontinencia jellemző az idősebb kutyáknál.

4.) Szorongás

A felsorolt fizikai változások következtében gyakran jelentkezik szorongás is a koros kutyáknál.

Alkalmazkodni kell

Mindezek miatt egyértelmű, hogy ahogy idősödik kedvenced, úgy kell minél nagyobb figyelmet szentelned mind a fizikai állapotának karbantartására – ennek alapja a rendszeres állatorvosi kontroll, valamint a helyes, életkornak megfelelő táplálás –, és tekintettel kell lenned kutyád lelki világának átalakulására is.

állatorvos alvási szokások életkor hallás idős kutya inkontinencia látás öregedés szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink