hirdetés

A 10 leghosszabb életű kutyafajta: őket sem kerülik el a betegségek

Szénási Szimonetta

2023. október 19 - Képek: Az Én Kutyám; Getty Images Hungary

Változó, melyik kutya milyen sokáig él. Az alábbi fajták átlagos élettartama a leghosszabb.

hirdetés

A gazdik egyik legnagyobb szívfájdalma, hogy nem tölthetik kedvencükkel az egész életüket. A kutyák sajnos sokkal rövidebb ideig élnek, mint mi, és még az egyes fajták között is markáns különbségek mutatkoznak az évek tekintetében. Soroljuk, melyik a tíz leghosszabb életű kutyafajta.

Az átlagéletkort tekintve a kistestű kutyák tovább élnek.

Meddig élnek általában a kutyák?

Általánosságban elmondható, hogy a kisebb méretű ebek tovább élnek. Ők gyakran elérik a késő tizenéves kort, de akár a kora huszonéveket is – nagyon szép kilátások! Ezzel szemben az igazán nagytestű fajták, mint a német dogok vagy az újfundlandik jellemzően 7-10 évet töltenek velünk. A berni pásztorkutyák pedig többnyire csak 6-8 évig boldogítják a gazdájukat.

A méret és az élettartam közti arányosságra nincs kielégítő magyarázat a tudomány részélről sem. Az egyik elmélet szerint azonban a kor előrehaladtával kialakuló gyakori egészségügyi problémák nehezebben kezelhetők a nagyobb jószágoknál.

Ugyanakkor érdekes módon a világ legidősebb kutyája egy közepes méretű portugál négylábú, nevezetesen Bobi, aki már 30 éves is elmúlt.

Most pedig nézzük a rangsort, melyik fajtánál mi a várható életkor!

1.) Csivava

A listavezetők egyértelműen a világ legkisebb kutyái, a csivavák, akik sorra döntik meg fajtársaik Guinness-rekordját élethossz tekintetében (leszámítva Bobit, aki jelenleg a  csúcstartó.). A csepp aggastyánok átlagosan 14-16 évig élnek. Bár szívósak és egészségesek, idővel a szívpanaszok és a kisebb kutyafajtákra jellemző patellaficam őket sem kerülik el.

2.) Shih tzu

A shih tzuk átlagosan 10-18 évig élnek, ám nyomott arcú kutya lévén egész életükben küzdhetnek ennek hátulütőivel, mint a nehezített légzés és a gyakori túlmelegedés.

3.) Yorkshire terrier

A yorkie-k igen egészséges kutyák, ennek köszönhetően akár 11-15 évig is élhetnek. Azonban tudnod kell, hogy a fajtára szintén jellemző a patellaficam, emellett a légcsőösszeomlás veszélye is fenyegeti őket, főleg, ha túlsúlyosak. Mivel terrierekként roppant kíváncsiak és igénylik a sok mozgást, ezzel elejét is veheted ennek a problémának.

4.) Bichon frisé

A bichonok szintén 14-15 éves kort is megélhetnek, ám gyakori náluk a cukorbetegség, a szürkehályog, valamint – mint minden kistestű kutya –, hajlamosabbak a fogkövesedésre. Aki ezzel a fehér szőrgombóccal osztja meg az életét, az nemcsak sokáig élvezheti egy kis pamacs társaságát, de egy igazán vidám, játékos, élénk és kíváncsi társra is lel a személyében. Trükköket is szívesen tanulnak, ahogy a kanapén való összebújásra is bármikor kaphatóak. „Hipoallergén” fajtának mondják, tehát az allergiában szenvedők többsége is probléma nélkül tarthatja őket.

5.) Shiba inu

Az éber, aktív és okos shiba inuk átlagosan 13-15 évig élnek jó egészségben, amit többnyire csak a fajtánál gyakori bőr-, valamint fülallergia, továbbá a már említett fogászati panaszok árnyékolnak be. A rókaképű kutyák egyik különlegessége a hangjuk: egy csak rájuk jellemző magas, sikoltásszerű jelzéssel kommunikálnak, ami leginkább a visítás és a nyüszítés között helyezkedik el.

6.) Ausztrál pásztorkutya

Az ausztrál pásztorkutyák átlagosnak számító 13-16 évükkel szintén az egyik leghosszabb életű kutyafajta. Intelligens és nagy energiájú kutyák, akik imádnak a szabadban lenni, és remek társak a különféle sportokban, például az agilityben. Bár szívós kutyák, koruk előrehaladtával progresszív retina-atrófia és csípőízületi diszplázia alakulhat ki náluk.

7.) Törpe pincser

Ezek a küllemükben apró dobbermanokra emlékeztető kutyák valójában a tacskók és az olasz agarak leszármazottai lehetnek. 13-16 évig is élnek, de sajnos több egészségügyi panasz is jellemző a fajtára, mint a patellaficam, a pajzsmirigy alulműködés, a progresszív retina atrófia és a szívproblémák.

8.) Tacskó

Szerencsére sokak kedvencei, a tacsik is jó sokáig, akár 12-16 évig élnek. Ám a gazdájuknak különösen oda kell figyelniük a testalkatukból adódó veszélyekre. A hosszú testhez társuló apró lábak miatti aránytalanság ugyanis hajlamosítja őket az ízületi gondokra, a patellaficamra, a porckorongproblémákra. Mindezek kockázatát növeli, ha az eb túlsúlyos!

9.) Málta selyemkutya

A bichon frisé-hez hasonlóan a máltaiak is hipoallergén kutyák, akik 12-15 éves élettartammal büszkélkedhetnek. Mivel egészséges fajta – idősebb korukban a májukkal, a szívükkel, valamint a térdízületükkel akadhatnak bajok –, így gazdájuknak valószínűleg több feladatuk lesz hosszú, selymes bundájuk ápolásával, mintsem az állatorvosi vizitekkel.

10.) Törpe schnauzer

Végül a tízes listát a törpe schnauzer zárja, aki középméretű és óriási fajtatársa mellett a legegészségesebb, és átlagosan 12-15 évig él. Hízásra hajlamosak, és a cukorbetegség is gyakori náluk, így gazdaként a súlyára nagyon ügyelned kell! Egyes bőrbetegségek is jellemzőek az esetükben, ahogy a hasnyálmirigy-gyulladásra is hajlamosak.

Mint láthatod, sok, egymástól sokban különböző fajta került fel erre a listára, akik átlagosan mind tíz év feletti élettartamot jegyeznek. Ám ahogy írtuk, őket sem kerülik el az egyes betegségek, főleg az idő előrehaladtával. Így ha a felsorolt kutyák valamelyikének boldog tulajdonosa vagy, akkor se feledkezz meg a soron következő állatorvosi vizsgálatról, és ugyanúgy légy résen, ha valami szokatlan tünetet tapasztalsz!

állatorvos ausztrál pásztorkutya bichon frisé csivava életkor elhízás Guinness-rekord idős kutya kutyák fogászati problémái málta selyemkutya patellaficam schnauzer shiba inu shih tzu tacskó törpe pincser túlsúly yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink