hirdetés

Megdőlt a világ legidősebb kutyájának rekordja: a 30 éves Bobi a valaha dokumentált legkorosabb eb

László Enikő

2023. február 2 - Képek: YouTube

Bizonyára sokaknak cseng ismerősen Bluey neve, aki mindezidáig a legidősebb kutyának számított, aki valaha élt. Most azonban Bobi vette át a stafétát!

hirdetés

Bluey, az ausztrál pásztorkutya 1910-ben látta meg a napvilágot, és 1939-ben hunyt el, 29 évesen. Egészen idáig ő tartotta a világ legidősebb kutyájának rekordját. Bár több hasonló rekordról írtunk már korábban mi is, azok a jelenleg is élő ebekre vonatkoztak. De 1939 óta nem volt tudomásunk olyan ebről, aki idősebb lett volna 29 évnél, és azt hitelesen is képesek lettek volna igazolni. Így Bobi most mindenkit megfosztott címétől, és ő lett a világ valaha volt és most is élő legidősebb kutyája.

Még leírni is elképesztő, de Bobi 30 éves és 267 napos a cikk írásakor (2023.02.02). Egész életét a Costa családdal töltötte, egy portugál faluban, Conqueirosban. Bobi egy fajtatiszta alentejo masztiff, ami egy portugál juhászkutya-fajta. Ezek az ebek átlagosan 12-14 évig élnek, de Bobi ezt inkább megduplázta.

A portugál kutyus majdnem egy évszázados rekordot döntött meg. Bobi életkorát a portugál kormány által engedélyezett és az SNMV (Sindicato Nacional dos Médicos Veterinários; Állatorvosok Országos Szövetsége) által kezelt SIAC is ellenőrizte, így sikerült Guinness-rekordot felállítania.

Bobi története

Bobi története azonban nem indult egyszerűen. 3 testvérével és anyjukkal együtt talált rájuk a Costa család fészerükben. Leonel Costa, aki akkor 8 éves volt elmondta, hogy mivel apja vadász volt, sok kutyát tartottak, ezért nem volt lehetőségük még négy újszülöttről gondoskodni.

Sajnos abban az időben az idősebb emberek, akiknek nem lehetett több állatuk otthon, normálisnak tartották, hogy elássák a feleslegesnek bizonyuló kölyköket” – magyarázta Leonel.

A kölykök születése utáni napon Leonel szülei gyorsan elvitték őket, miközben anyjuk, Gira nem volt jelen. Azonban sietségükben nem vették észre, hogy maguk mögött hagytak egyet.

Leonel elmondta, hogy ő és bátyjai nagyon szomorúak voltak a következő napokban, azonban észrevették, hogy Gira továbbra is azt a melléképületet látogatta, ahol a kölykök születtek.

Furcsának találtuk a helyzetet, mert ha már nincsenek ott a kölykök, miért menne oda?!”

Úgy döntöttek, hogy követik Girát, és felfedezték Bobit. Szerencsére elkerülte testvérei sorsát, mivel jól elbújt. Leonel és testvérei úgy döntöttek, hogy titokban tartják Bobi létezését.

„Tudtuk, hogy amikor a kutya kinyitja a szemét, a szüleim már nem ássák el” – magyarázta Leonel. – „Köztudott volt, hogy ezt nem szabad megtenni.”

Általában egy-két hétbe telik, mire az újszülött kölyökkutyák először kinyitják a szemüket; ezt csak akkor tudják megtenni, ha a központi idegrendszerük kifejlődött, és a szemük teljesen kialakult.

Amikor Leonel szülei végül felfedezték Bobit, már késő volt – a fiatal kölyök már kinyitotta a szemét. Bobi már a család tagja volt, bár a szülők nagyon mérgesek voltak gyerekeikre. De Leonel szerint minden veszekedést és kiabálást megért Bobi.

Az alábbi angol nyelvű videóban megismerkedhetsz Bobival:

Hogyan élhet Bobi ilyen sokáig?

Leonel szerint elsősorban Bobit kell kérdezni erről. De úgy véli, a nyugodt és békés környezet jót tett a kutyának, hiszen távol van a város zajaitól. Elmondása szerint az eb sosem volt megkötve, még pórázon sem sétált. Mindig szabadon barangolt a ház körüli erdőben és legelőkön. Az idős négylábú szereti a társaságot, mindig is sok állat vette körbe. Most, hogy már meglehetősen korosodik, kevésbé kalandvágyó: nehezebb számára a járás, és ideje nagy részét már nem felfedezéssel, hanem négy macskabarátjával tölti a hátsó udvaron.

Mit eszik a világ legidősebb kutyája?

Gazdája szerint emberi ételeket, csupán fűszerek nélkül. Ugyanazt eszi, mint a család kétlábú tagjai. Szerinte ez lehet hosszú életének kulcsa. Ha konzervvel vagy száraz eledellel kínálják, akkor is a házi kosztot választja. Hogy az erős fűszerek eltűnjenek az ételről, Leonel minden étkezés előtt vízbe áztatja a falatokat. És Bobi a hidratálásra is odafigyel. Gazdája szerint napi egy liter vizet iszik meg, amitől igen sokszor hívja a természet.

Bobi egészséges!

Egészségügyi szempontból Bobi viszonylag problémamentes életet élt, bár 2018-ban nagyon megijesztette gazdáját, amikor kórházba került, miután légzési nehézségek miatt hirtelen összeesett. Szerencsére Bobinak sikerült felépülnie. Rendszeresen járnak állatorvoshoz, a vizsgálatok pedig mindig azt mutatják, hogy aggastyán korához képest igen jó formában van. Látása azonban jelentősen romlott, Leonel szerint egyre többször ütközik neki bizonyos tárgyaknak. Gyakran pihen, főleg étkezés után szokott ledőlni ágyába. Ha pedig hidegebb van, a tűz köré telepszik, hogy felmelegedjen.

A világ legidősebb kutyája

Leonel egészen a közelmúltig nem gondolta, hogy Bobi a világ legidősebb kutyája. Sőt, amikor elküldte Bobi kérelmét a legidősebb élő kutya címre, nem is sejtette, hogy ő lesz a valaha élt legidősebb kutya is.

Soha nem gondoltam arra, hogy regisztráljam Bobit, hogy megdöntse a rekordot, mert szerencsére a mi állataink mindig is nagyon sokáig éltek” – magyarázta.

Leonel elmondta, hogy Bobi anyja, Gira, 18 éves koráig élt, egy másik kutyájuk, Chicote pedig 22 éves koráig. Számára teljesen normális, ha egy eb több mint 15 évig él, de ő is sejtette, hogy Bobi egyedülálló.

Bobi a Costa család „hosszú állatnemzedékének utolsó tagja”. Ő is élő emlékeztető Leonel számára az elmúlt időkről és az évek során elveszített rokonairól.

Bobi különleges, mert ránézni olyan, mintha azokra az emberekre emlékeznénk, akik a családunk tagjai voltak, és sajnos már nincsenek itt, mint például az apám, a bátyám vagy a nagyszüleim, akik már elhagyták ezt a világot. Bobi ezeket a generációkat képviseli.”

Bobi májusban tölti a 31. születésnapját, további jó egészséget és boldogságot kívánunk neki!

Föld legidősebb kutyája Guinness-rekord híres kutya idős kutya öreg kutya rekord rekorder rekorder kutyák világ legöregebb kutyái

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!