hirdetés

Ez az 5 kutyafajta hajlamos a vesekőre: segítünk felismerni a betegség kezdeti jeleit

Hangai Lilla

2022. november 14 - Képek: Getty Images Hungary

A nephrolithiasis az orvosi kifejezés arra az állapotra, amikor a vesékben vagy a húgyutakban kristályok vagy kövek, úgynevezett nefrolitok képződnek. A vese több ezer nefronból áll, amelyek mindegyike vesetestecskéből, valamint elvezető- és gyűjtőcsatornából áll. A vesetestecskében képződik az elsődleges szűrlet, a csatornákban pedig vizeletté alakul. A vesekövek vagy vesekőtöredékek ezen a csőrendszeren keresztül a húgyvezetékbe is átjuthatnak, ezáltal súlyos szövődményeket okozva.

hirdetés

Mind a kutyák, mind a macskák különösen érzékenyek a vesekövekre. Egyes kutyafajták azonban érzékenyebbek, mint mások. A továbbiakban említést teszünk ezekről a fajtákról, a vesekő tüneteiről, a kezeléséről és természetesen a megelőzéséről is.

A vesekő tünetei és aktivitási állapota

Sajnos az a tény teszi legnehezebbé a vesekő kezelését, hogy rengeteg kutya betegségének nincsenek látható jelei. A probléma rendszerint akkor derül ki, ha esetleg valamilyen más betegségre gyanakodva vizsgálatokat végeznek el a blökin, vagy jobb esetben az éves rutinvizsgálat alkalmával. Ám ha szerencséd van felismerni és megfigyelni az alábbi tüneteket, mindenképpen irány az orvos:

Más tünetek is megjelenhetnek ezek mellett a kövek helyétől és típusától függően. Valamint azt is figyelembe kell venni, hogy a kövek inakítv állapotban is lehetnek. Ez azt jelenti, hogy nem okoznak gyulladást, nem növekednek, és nem okoznak elzáródást vagy klinikai tüneteket. Megeshet, hogy az inaktív nefrolitokat nem kell eltávolítani, de rendszeres időközönként ellenőrizni szükséges az esetleges elváltozásokat.

Ezek lehetnek a kiváltó okok és a hajlamos fajták

Számos oka és kockázati tényezője lehet a kialakulásuknak. Leggyakoribb fajtája a kálciumkő, amelynek az összetétele kálcium-oxalát. Ennek a kialakulásához általában a kőképző anyagok túltelítettsége vezet. További lehetséges okok közé tartozik a vizeletben és a vérben megnövekedett kalciumszint, a lúgos vizelet magas pH-értékét eredményező étrend, és a visszatérő húgyúti fertőzések is.

Sajnos a genetika is felelőssé tehető a kövek kialakulásában. A kálcium-oxalát kövek nagyobb valószínűséggel találhatók meg a lhasa apsóban, a yorkshire terrierben, a törpe uszkárban, a si- cuban, és a törpe schnauzerben. A húgysavat tartalmazó kövek pedig jellemzően a dalmatákat, a yorkshire terriereket és az angol bulldogokat érintik.

A vesekő kezelése és megelőzése

A legtöbb inaktív vesekővel diagnosztizált kutya otthon is kezelhető megfelelő gyógyszerekkel. Emellett a blöki étrendjét is módosítani kell annak alapján, hogy a vizsgálat mit állapított meg a kövek összetételét illetően. Súlyos esetekben a kövek azonnali eltávolítására és kórházi kezelésre lehet szüksége. Az állatorvos valószínűleg javaslatot fog tenni a műtétre, vagy a litotripsziára, a kőzúzó kezelésre, ha gyógyszerrel nem gyógyítható a kedvenced. A kőzúzó, vagyis az EWSL kezelés egy non-invazív eljárás, ami gyors és fájdalommentes. Az eljárás után a kövek a lökéshullámoknak köszönhetően darabokra hullanak, és természetes módon, a vizelettel távoznak.

A rossz hír, hogy a vesekövek hajlamosak kiújulni, így a rutinellenőrzéseknek hatalmas jelentősége van. A legtöbb állatorvos az első kezelés után három-hat havonta hasi röntgent és/vagy ultrahangvizsgálatot javasol. Emellett rendszeres vizeletvizsgálat is ajánlott.

A megelőzés szempontjából a legnagyobb különbséget az étrend jelenti. Mindenképpen konzultálj az állatorvossal, hogy ő mit ajánl. Ezen felül a folyadékbevitelt növelni is mindenképpen kifizetődő, ezáltal ugyanis a vizelet felhígul, ami kevesebb esélyt ad a kövek kialakulására.

állatorvos angol bulldog dalmata genetika hány a kutya húgykő húgykövesség húgyúti betegség húgyúti fertőzés kálcium-oxalát vesekő kutya műtét kutya nem pisil kutya vese kutya veseköves lhasa apso nem iszik a kutya non-invazív kezelés schnauzer shih tzu speciális étrend túl keveset iszik a kutya uszkár vér a vizeletben véres vizelet vesekő vesekő robbantás vesekövesség veseprobléma yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!