hirdetés

Ezért járj évente szűrésre ebeddel: életet menthetnek a megelőzést segítő vizsgálatok

Ferenczi Deborah

2022. március 8 - Képek: Getty Images Hungary

Nem véletlen, hogy állatorvosok is azt javasolják, hogy minden kutya legalább évente egyszer akkor is essen át vizsgálatokon, ha egészségesnek tűnik. Szívférgességre, kullancsok által terjesztett betegségekre éppúgy szűrni kell, mint fogproblémákra.

hirdetés

Annak érdekében, hogy hosszú évekig élvezd kutyusod társaságát, elengedhetetlenül fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd az egészségét. Ehhez hozzátartoznak az oltások és a különböző vizsgálatok is.

Alapoltások

Az alapoltások feladata, hogy megakadályozzák a potenciálisan végzetes fertőzéseket, amelyek elsősorban a kölyökkutyákat érintik. Az anyaállatból származó antitestek megvédhetik őket egészen addig, amíg elég idősek nem lesznek az oltáshoz. Viszont amint elérték ezt a kort, szükséges a kötelező oltásokat beadni. A legtöbb kölyökkutya tartós immunitást fejleszt ki hatásukra, de előfordulhat, hogy nem reagálnak olyan erősen, vagy immunitásuk idővel gyengül, ami szükségessé teszi az emlékeztető oltásokat. Ha van lehetőséged rá, az ajánlott oltásokat is adasd be kedvencednek, erről ebben a cikkünkben találsz több információt. .

Rovarok által terjesztett betegségek

A szúnyogok és kullancsok által terjesztett betegségek komoly szövődményeket okozhatnak. A szívférgesség könnyen megelőzhető, ám kezeletlenül halálos kimenetelű lehet. A Lyme-kórt is kullancsok terjesztik, ez meddőséget és szisztémás immunbetegségeket okozhat, bár legalább antibiotikummal kezelhető. A babézia magas lázzal, sárgasággal, levertséggel jelentkezik, és szintén a kullancsoktól származik, ráadásul újra és újra megjelenhet. A legjobb megoldás az, hogy kedvencedet folyamatosan véded a szúnyogoktól, kullancsoktól tabletta, csepp vagy nyakörv segítségével.

Bélparaziták elleni harc

Fontos tudni, hogy amennyiben már egyszer volt a kutyának ilyen jellegű problémája, akkor örökre a testében hordozhatja a férgeket. Ha nem ivartalaníttattad kedvenced, a vemhesség alatt felszabaduló hormonok hatására a szukában a férgek visszaszaporodnak, sőt átterjednek a méhlepényen keresztül a kölykökre is. Ezenkívül léteznek olyan paraziták, amelyek hasmenést, levertséget és étvágytalanságot is okozhatnak a kutyákban, legrosszabb esetben pedig kiszáradáshoz és halálhoz vezethetnek. Ezek folyamatos ellenőrzése elengedhetetlen ahhoz, hogy a kutya maximálisan egészséges legyen.

Általános ellenőrzések

Az általános orvosi vizsgálatok legfontosabb eleme, hogy átfogó képet kapj a kutya egészségéről. Miután már kizárásra kerültek a fent említett leggyakoribb problémák, a vér- és vizeletvizsgálat további betegségeket zárhat ki. Emellett az is kiderülhet, milyen vitaminokban és ásványi anyagokban szenved hiányt az eb, és ehhez mérten meg lehet számára határozni a megfelelő kezelést is, amellyel újra megfelelően működik az immunrendszere.

állatorvos állatorvosi vizsgálatok egészséges kutya szűrővizsgálatok vizsgálatok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink