hirdetés

Vajon a keverék vagy a fajtatiszta kutyák egészségesebbek? Csupor Erik az állatorvost kérdezte

Csupor Erik, 2022. szeptember 9 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyatartók és rajongók között évtizedek óta vita dúl azzal kapcsolatban, hogy melyik egészségesebb, a keverék kutyák vagy a fajtatiszta ebek?

hirdetés

Ezzel a kérdéskörrel kapcsolatban szinte mindenkinek megvan a maga véleménye és a tapasztalata, és mindkét álláspontot képviselők részéről elhangzanak érvek. Mi, Balog Béla állatorvost, a Váci Kedvenc Állategészségügyi Központ vezetőjét kérdeztük az évtizedek alatt felgyűlt tapasztalatairól.

AÉK: Balog úr, mik az önök tapasztalatai: a keverék vagy a fajtatiszta kutyák egészségesebbek és hosszabb életűek? Van egyáltalán értelme feltenni ezt a kérdést, vagy minden kutyasors más és más?

BB: Ezt a kérdést nagyon sok gazdijelölt teszi fel nekem és kollégáimnak, mielőtt kutyavásárlásra adná a fejét. Mi azt látjuk, hogy nagyon sokak meggyőződése az, hogy a keverék kutyák egészségesebbek, amit sokan meg is indokolnak úgy, hogy mivel a fajtatiszta kutyákat általában egy cél érdekében nemesítenek, tenyésztenek, így az örökítő gének köre szűkül. Ráadásul létezik a túltenyésztettség fogalma is, így a génhibákra visszavezethető megbetegedések köre könnyen elterjedhet az adott fajtán belül. Ezért beszélhetünk bizonyos fajtajellegű betegségekről, amelyek sok egyedet érinthetnek az adott fajtán belül.

A keverék kutyák esetében, elméletileg, egy sokkal szélesebb genetikai állomány áll rendelkezésre, hiszen a különböző fajták genetikai állományának összességét keverten tartalmazzák. Így több esély lehet arra, hogy az egészséges gének elnyomják a betegségek megjelenését. Tehát, mondják ezen elmélet hívői, a keverék kutyák hordozhatják a betegségre hajlamosító géneket, de a keverékek mégis egészségesebbek. Ez az elmélet.

AÉK: És mi a gyakorlat?

BB: Az én tapasztalatom az, hogy ez az elmélet a gyakorlatban nem minden esetben állja meg a helyét. A keverék kutyáknál nyilván fajtabetegségekről nem beszélhetünk, hiszen a keverék kutyák jellemzője, hogy a legkülönbözőbb fajtákból tevődnek össze. Mind méret, mind szín szempontjából, mind pedig testalkat szempontjából. Tehát, típusos keverék betegségek természetesen nincsenek. Azonban az a tapasztalatunk, hogy sajnos ugyanúgy vannak beteges egyedek a keverék kutyák között is, mint a fajtatiszták esetében. Ugyanolyan arányban vannak szívbetegségekre, fogkövesedésre és májbántalmakra hajlamos ebek. A mi statisztikáink alapján nincs jelentős eltérés ezek számosságában és arányaiban.

AÉK: Mi következik mindebből?

BB: Összességében sajnos azt lehet mondani, hogy a genetikai betegségektől való mentességet legbiztosabban nem az jelenti, hogy valaki keverék, vagy fajtatiszta kutyát választ. Hanem az adott génre vonatkozó szűrővizsgálatokkal lehet legnagyobb bizonyossággal kizárni, vagy legalábbis kiszelektálni.

Önmagában sajnos nem jelent garanciát az, hogy megjelenésében két szülő egészséges, legyen szó keverékekről, vagy fajtatiszta kutyákról. A keverékség semmilyen garanciát nem jelent a genetikai alapú betegségektől való mentességre, például vakságra, különböző szembántalmakra, veseelégtelenségre,. Akármilyen furcsán hangzik, ezekre egy keverék kutyát is érdemes megszűretni a kiválasztás előtt. Saját és a munkatársaim tapasztalata egyértelműen az, hogy azon gazdik, akik megfelelően táplálják a kutyáikat és rendszeresen biztosítják kedvencük számára a megelőző kezeléseket, rendszeresen végzik a féregtelenítő kezeléseket, az időskorig maximum baleseti jellegű kezelésekkel kell számolniuk és ezekre számítaniuk. Azért, hogy egy kutya életminősége idős korig maximálisan biztosítva legyen, mi, a gazdák nagyon sokat tudunk tenni. Függetlenül attól, hogy keverék vagy fajtatiszta kutyát választunk.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon