hirdetés

A keverék kutya egészségesebb, mint a fajtatiszta? Ezek a fajták ellentmondanak a szabálynak

László Enikő

2021. október 14

Habár természetesen minden kutyának lehetnek betegségei, bizonyos típusú vagy fajtájú ebek kifejezetten egészségesnek mondhatók.

hirdetés

Ha erről a témáról van szó, gyakran hallani, hogy a keverékek bizonyulnak a legegészségesebb kutyáknak. Ennek egyik oka, hogy igen változatos, mindig frissülő génállománnyal rendelkeznek, nem korlátozódnak be annyira, mint a fajtatiszta ebek. Ezért is olyan sikeresek az embertől csak részben függő, gazdátlan pária kutyák. És ezért is néznek ki szinte ugyanúgy a különböző egyedek. Az embereknek azonban sokféle kutyára volt szüksége a történelem során, a számos munkakör pedig eltérő temperamentumot és külső megjelenést kívánt. Patkányvadászatra kis test, őrzésre pedig jóval nagyobb termet szükségeltetett. A terelő kutyáknak energikusnak, gyorsnak kell lenniük, a túl nagy termet csak hátráltatná őket. A társasági ebeket az arisztokrata hölgyek ölükben kívánták tartani, ezért a kisebb egyedeket részesítették előnyben.

A kutyák igen sokfélék lehetnek.

A különböző fajtaklubok, tenyésztőszervezetek néha átestek a ló túloldalára, és olyan standardokat fogadtak el, ami az állatok egészségére nézve károsak voltak. Ezért lett például veszélyesen rövid a mopsz és a francia bulldog orra, túl hosszú a tacskó teste, illetve túl kicsi vagy túl nagy egy-egy eb termete. A helyzet szerencsére javult az utóbbi időben, de jó pár fajta küzd még mindig efféle problémával.

Milyen kutya lesz egészséges?

Sajnos általános szabály, hogy minél népszerűbb egy fajta, annál több egészségügyi problémája lesz. Sokuk túltenyésztés áldozatává válik, a nagy kereslet pedig a szaporítókat ösztönzi. Ezek az emberek nem végeznek el különböző szűrővizsgálatokat, amik az ebek egészségét szolgálnák. Így az örökletes betegségek generációról generációra szállnak, ami nem feltétlen mutatkozik meg náluk azonnal. Míg másoknál igen: többek között vízfejűség, végtag- és idegrendszeri problémák formájában. Emellett a beltenyészet is rendkívül súlyos probléma a szaporított állatok esetében.

A francia bulldogot sajnos gyakran szaporítják, ezért sok, valamilyen egészségügyi problémával küzdő egyed van.

A megfelelő tenyésztő kiválasztása mellett érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy mindenféle extremitástól mentes fajtát válassz. Tehát ne túl aprót, de ne is hatalmasat, hiszen mindkettő számos egészségügyi problémával jár. Ne feledd, a pária kutyák hogyan néznek ki: közepes termetűek, felálló fülűek és hosszúkás orrúak. Ezen tulajdonságaiknak köszönhetik, hogy őket tekintjük a legsikeresebb ebeknek. A hosszú, lelógó fül fülproblémákat eredményezhet, mivel nehezen szellőzik. A ráncokban könnyen megül a nyál, a szennyeződés, ami által a bőr irritálttá, érzékennyé válik. A rövid orr légzési nehézségeket okoz. A széles koponyájú kölyköket pedig nem tudja az anyjuk természetes módon világra hozni.

Jack russell terrier

A szakértők szerint az egyik legegészségesebb kutyafajta a jack russell terrier. Génállománya ugyanis hasonlóságokat mutat a keverékekével. Tenyésztése során nagy figyelmet fordítottak arra a fajta kedvelői, hogy elkerüljék a beltenyészetet. Megfelelő gondozás mellett akár több mint 15 évig is élhet.

Fotó: Jacks & Bears

Ausztrál pásztorkutya

Az ausztrál pásztorkutya született munkakutya. Ennek köszönhető az is, hogy nem vált kiugróan népszerűvé világszerte, ugyanis nem illeszthető be akármilyen életritmusba. A fajta rendkívül energikus, kitartó és nem mellesleg egészséges. Nem véletlenül volt a világ legidősebb ebe is egy 30 éves korában elpusztult ausztrál pásztorkutya.

Basenji

A basenji egy ősi kutyafajta, akinek genomjainak vizsgálatával igyekeznek a kutatók fényt deríteni a kutyák evolúciójára. Az ősi típusú kutyák nagy része egészséges fajtának mondható, így nem véletlen, hogy a basenji is helyet kapott a listán. Megfelelő gondozás mellett akár 16 évig is él.

Összességében elmondható, hogy általában az energikusabb, olykor egyes vonásaikban a pária kutyákhoz hasonlító fajták számítanak kifejezetten egészségesnek. Emellett az ősi típusú ebek is gyakran jó egészségnek örvendenek életük során. Egészséges fajtaként szokás említeni még az amerikai staffordshire terriert, a fáraókutyát, az uszkárokat, az ausztrál juhászkutyát és a sarkvidéki fajtákat is.

Fontos, hogy ha kutyát választasz, csak felelős tenyészetből vásárolj, ahol gondot fordítanak az egészségügyi problémák kiszűrésére. Azonban olyan fajta nem létezik, akinél soha semmilyen betegség ne fordulna elő!

(Képek: Getty Images Hungary, Jacks & Bears)

ausztrál pásztorkutya basenji jack russell terrier keverék kutya kutya betegségei legegészségesebb fajták

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!