hirdetés

A 6 legegészségesebb kutyafajta: a havannai pincs nem igényel sok mozgást, mégis életerős, fitt eb

Hangai Lilla

2023. március 27 - Képek: Getty Images Hungary

A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk 6 olyan kutyafajtát, amelyek híresek arról, hogy jó egészségnek örvendenek és kevés a rájuk jellemző genetikai rendellenesség.

hirdetés

Ha fontos, hogy a lehető legkevesebbet kelljen költened állatorvosi kezelésekre, mindenképpen olvass tovább! Persze ez nem azt jelenti, hogy náluk ne merülhetne fel gond, vagy más fajták is a megfelelő életvitel mellett ne élhetnének betegségektől mentes életet; csupán egy kis segítségnyújtás ez, ha a fajtaválasztásnál ez is egy jelentős szempont.

1. Havannai pincs

Még annak a szívét is képes ez kiskutya elrabolni, aki nem rajong a kistestű ölebekért. Könnyen tanítható, ragaszkodó, gyerekekkel is jól kijön és imád játszani a gazdival, vagy egyszerűen csak megpihenni mellette egy fárasztó nap után a kanapén.

Kevés mozgás is elég neki, hogy egészséges maradjon, de a szőrének ápolására gondot kell fordítani. Az összes kistestű kutyára jellemző patellaficam és a progresszív retina atrófia nevű szembetegségen kívül nincs más tipikus egészségügyi problémája.

2. Border collie

Az egyik legintelligensebb fajta. Sok mozgásra és mentális stimulációra is szüksége van, hogy kiegyensúlyozott és boldog életet élhessen. Így csak olyan gazdiknak ajánljuk, akiknek van lehetőségük az átlagosnál jóval többet foglalkozni a kutyájukkal és gyakorlottabbak is. Lakásban tartása nem javallott!

A diszplázia elkerülése miatt 1 éves kor alatt megfontoltan kell mozgatni, és a szőre ápolására is oda kell figyelni. Szembetegségekre lehet még hajlamos, de ha erre odafigyel a gazdi, egy egészséges kutyust tudhat maga mellett hosszú éveken keresztül.

3. Ausztrál pásztorkutya

Ahogy a border collie, úgy az ausztrál pásztorkutya is egy rendkívül intelligens és nagy mozgásigényű kutya, így csak aktív életvitelt élő gazdiknak ajánlott. Akkor érzi a legjobban magát, ha kap valamilyen feladatot. Ezzel szemben azonban az időjárásálló bundája nagyon kevés odafigyelést igényel.

Előfordulhat nála könyök- és csípőízületi diszplázia, illetve progresszív retina atrófia.

4. Breton spániel

Remek családi kutya, nagyon jól kijön gyerekekkel és más háziállatokkal is. Könnyű képezni és nagyon játékos is. Neki is több mozgásra van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon fizikálisan és mentálisan is. Cserébe azonban egy nagyon életerős fajtával oszthatjuk meg az életünket körülbelül 12 évig.

A csípőízületi diszplázia, az epilpeszia és a pajzsmirigy-alulműködés tüneteire kell nála odafigyelni, ugyanis ezek lehetnek a jellemző betegségek.

5. Welsh corgi cardigan

Ideális családi kedvenc, pásztorkutya-örökségéhez híven nagyon hűséges és éber jelzőkutya. Gyerekekkel nagyon jól kijön, kiválóan képezhető magas intelligenciája miatt. Önálló döntések meghozatalára is képes, kiegyensúlyozott személyiség. Imádja a hossszú sétákat, de rövid lábai miatt a lépcsőzést kerülnie kell.

Mindössze a csípőízületi diszplázia, a progresszív retina atrófia és a degeneratív myelopathia lehet a jellemző betegsége.

6. Pomerániai törpespicc

Városi kutyaként is remekül érzi magát, de a gazdihoz nagyon ragaszkodik. Kistestű kutyaként nincs szüksége sok mozgásra és térre. Nagy előnye, hogy nem jellemző rá a szökési hajlam, hiszen mindig szeret a család mellett lenni. Szőre rendszeres ápolást igényel. Ahhoz, hogy jól érezze magát, napi fésülés is szükséges lehet, különösen ügyelve a kócolódásra hajlamos területekre.

Szívós, egészséges eb, a patellaficam a legjellemzőbb betegsége.

Neked mi a tapasztalatod az említett fajtákkal? Van-e olyan, amit nem említettünk, de szerinted kellett volna?

ausztrál pásztorkutya bichon havanese border collie breton spániel egészséges kutya genetikai betegség havannai pincs kutyafajta kutyafajta választása legegészségesebb fajták német spicc pomerániai törpespicc toplista welsh corgi cardigan

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!