hirdetés

10 érvünk van, hogy a következő kutyád egy havannai pincs legyen

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 23 - Képek: Getty Images Hungary

A bichon havanese egy igazán kompakt kutya: apró testében minden megvan, ami csodás négylábú társsá teszi.

hirdetés

A Kubában őshonos havannai pincs vagy bichon havanese szinte bárki számára ideális választás lehet. Társaságkedvelő, szeretetteljes, csoda szép, ráadásul lakásban és kertes házban egyaránt jól érzi magát. Ha azt fontolgatod, hogy egy ilyen fajtájú kedvenccel oszd meg az otthonod, az alábbiakban további érveket gyűjtöttünk össze a pró listára.

Bájos megjelenése mellett a havannai pincs természete is magával ragadó

1.) Kivételes az alkalmazkodóképessége

Bizonyos kutyafajták esetében mérvadó, hogy mekkora területen élhetnek, ahogyan az is, hogy mozgásigényük miatt mennyire sarkalatos kérdés a gazdi aktivitási szintje. A havannai pincsnek azonban nincsenek nagy elvárásai. Remekül alkalmazkodik bármilyen környezethez, mérsékelt mozgásigényének köszönhetően pedig akár idősek számára is ideális választás lehet. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a fajta esetében nem kell hangsúlyt fektetni a fizikális és mentális stimulációra. Ezek a havanese egészséges és boldog életéhez is nélkülözhetetlenek, de könnyebb feladatot jelentenek, mint más kutyáknál.

2.) Rendkívül szórakoztató

Tudtad, hogy a havannai pincs egykor a cirkuszok és vándorszínházak kedvelt fellépője volt? A fajta egyrészt intelligenciájának köszönhetően könnyen megtanítható izgalmas trükkökre, másrészt pedig természetéből fakadóan nagyon játékos, és bármikor kapható egy kis mókára. Egy havanese mellett garantált a jókedv.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

3.) Alig hullik a szőre

Sokak számára a legnagyobb visszatartó tényező abban, hogy házi kedvencük legyen, az állandó állatszőr. A havannai pincs esetében emiatt sem kell aggódni – legalábbis közel sem annyira, mint fajtársai, vagy akár egy macska esetében. A fajta ugyanis szinte egyáltalán nem vedlik, feltéve, hogy megkapja a szükséges szőrzetápolást. Ez ugyanis nála is a gazdi fontos feladata.

4.) Számos színben előfordul

A fajta jellemzői mellett a legtöbb leendő gazdi esztétikai szempontokat is figyelembe vesz, amikor kutyát választ. Míg egyes fajták standardjuk szerint korlátozott színben és mintázattal érhetők el, addig a havannai pincs változatos palettával rendelkezik. Az FCI standard így fogalmaz: Ritkán teljesen tiszta fehér. Elfogadott a fakószínek különböző árnyalataiban (enyhe fekete árnyalat engedélyezett), fekete, havanna barna, dohányszínű, vörösesbarna. Foltok az említett színekben engedélyezettek. Barna jelölések minden árnyalatban engedélyezettek.

Kutyás sportokban is remekül teljesít

5.) Nagyon okos

Vannak kutyafajták, akiket nem az eszükért szeretünk. A havannai pincs azonban nem tartozik közéjük. Ez a kiskutya kiemelkedő intelligenciával megáldott, amelynek köszönhetően viszonylag könnyen képezhető. Kezdő gazdik számára sem okoz komolyabb kihívást az elvárt viselkedések és fontos parancsszavak megtanítása, bár mint minden fajtánál, a havanese esetében is érdemes beiratkozni egy kutyaiskolába.

6.) Nagyszerű jelzőkutya

A kis termetű ebekkel szemben sokaknak vannak előítéleteik. Méretükből fakadóan a legtöbben azt gondolják, hogy semmilyen „rendes” munkára nem alkalmasak. Ez azonban óriási tévhit, amelyet a havannai pincs is bizonyít. Ez a kiskutya ugyanis remekül jelez. Nagyon éber, és bár testméretéből fakadóan a védelemre nem feltétlenül alkalmas, ugatásával jelzi, ha idegenek közelednek az otthonához, vagy ha szokatlan zajokat hall. (Itt ismét kiemelnénk a képzés fontosságát. Egy havanese-nek is meg kell tanulnia, mikor ugasson, és mikor ne. A megfelelő tréning hiányában ugyanis hajlamos lehet éjjel-nappal mindent megugatni.)

7.) Kiválóan teljesít terápiás kutyaként is

Noha a leendő gazdik többsége nem terápiás célra szánja kedvencét, jó tudni, hogy a havannai pincs olyan szelíd, kedves és megértő természettel rendelkezik, amely lehetővé teszi a lelki munkát. Empatikus és szeretetteljesen közeledik az emberek felé, szükség esetén pedig érzelmi támogatást nyújt. Egy szörnyű napot követően a havanese garantáltan ott lesz, hogy jobb kedvre derítsen.

Kedves és játékos, a havannai pincs garantáltan mosolyt csal az arcodra

8.) Szívós kis állat

Selymes szőrzete alatt egy erős és agilis test rejlik. Robusztus testfelépítése pedig lehetővé teszi számára, hogy játékos és aktív legyen, hogy lelkesen részt vegyen a különböző fizikai tevékenységekben. Ennek köszönhetően hiába kicsi, nagyon is erős.

9.) Hosszú ideig él

Megfelelő gondoskodás, kiegyensúlyozott táplálás és rendszeres állatorvosi ellenőrzések mellett egy havannai pincs akár 14-16 évet is élhet. Egy gazdi életében a legborzasztóbb esemény a kedvenc elvesztése; a fajta esetében ezzel hosszú évekig nem kell számolni.

10.) Hűsége páratlan

A havannai pincs mély kötődést alakít ki családjával, és egész életén át hűséges marad szeretett embereihez. Csodálatos társ, aki kívül-belül gyönyörű.

Ha elkötelezed magad egy havanese mellett, jó, ha tudod, hogy a fentiek mellett gazdiként van még néhány dolog, amire oda kell figyelned. Ide kattintva hasznos tippeket találsz a kis termetű kutyák nevelésével kapcsolatban.

bichon havanese fajta érdekességek havannai pincs

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink