hirdetés

17 fajta, amelyiknek a legkevésbé van kutyaszaga: őket válaszd, ha az orrod is számít

Hangai Lilla

2023. február 22 - Képek: Getty Images Hungary

Valószínűleg mindenki számára ismeretes a kutyaszag. Néha olyan intenzív, hogy az ebnek vizesnek sem kell lennie. Bármennyire is szeretjük őket, sok leendő gazdit elrettenthet ez az intenzív buké, főleg akkor, ha a blökit lakásban szeretné tartani.

hirdetés

Ma arról lesz szó, hogy mitől erőteljesebb egyes négylábúak szaga, és hogy milyen fajták között érdemes válogatnod, ha a szag is egy jelentős szempont nálad.

Mitől szagosak a kutyák?

A legtöbb földi élőlény rendelkezik egy jellegzetes aromával, ami egyénenként szintén módosulhat keveset. Így tehát egyértelmű, hogy minden kutyának lesz szaga, aminek funkciója is van. Az intenzitásban lesz eltérés, amit az arra érzékenyek remekül fel is tudnak használni.

A kutyák szaga vonzza a fajtársakat és taszítja a ragadozókat. Segít nekik abban, hogy megmutathassák egyedi identitásukat, erősségeiket és bizonyos esetekben gyengeségeiket is. A kutyák sokkal nagyobb mértékben támaszkodnak az orrukra, mint mi, így szinte elképzelhetetlen számunkra, hogy milyen sok hasznos információt megszereznek a másik ebről csupán a szaga alapján.

A szag intenzitását befolyásolják többek között a faggyúmirigyek is. Számos olyan fajta létezik, amely bundájának időjárás- és vízállónak kell lennie, így a faggyúmirigyeiknek is több olajat kell termelniük. Ez az olaj fényt és selymességet kölcsönöz a bundának, ami így vízhatlanná válik és megvédi a bőrt. Számos bőrbetegség, például a seborrhea esetében is azért válik az állat különösen szagossá, mert a mirigyek több faggyút kezdenek el termelni.

Ezeket a fajtákat kerüld, ha számít a szag

Persze túlzás lenne azt állítani, hogy ezek a kutyák büdösek, hiszen tudjuk jól, hogy egy jólápolt, karbantartott eb sosem büdös. Kivéve, ha megázott.

Ha a lenti fajták közül szeretnél választani mégis, javasoljuk, hogy kérd ki egy kutyakozmetikus véleményét a megfelelő samponról. Érdemes időről időre ellátogatni egy profi szépítkezésre is még akkor is, ha rövid szőre van az ebnek. Az otthoni hatékony, ám kíméletes fürdetésről pedig itt olvashatsz bővebben. A fülekre és a bőrredőkre különös figyelmet kell fordítani, így ugyanis megakadályozhatók a különböző fertőzések.

Az érintett fajták a teljesség igénye nélkül a következők:

Ezek pedig a kevésbé szagos fajták

Alapvetően elmondható, hogy a rövidebb bundát viselő ebek kevesebb korpát és faggyút termelnek, így az illatuk sem lesz olyan erőteljes. Valamint a nem vedlő szőrzettel (ami úgy nő, mint a haj) rendelkező blökik is kevésbé illatoznak. Még annak ellenére is, hogy ezeknek a fajtáknak a szőre általában hosszabb. A teljesség igénye nélkül a következő ebek közül érdemes válogatnod:

ezért van a kutyának szaga faggyúmirigy kutya szaga kutyaszag kutyaszag ellen nem vedlő szőrzet szaglás szagos kutyafajták szagtalan kutyafajták szőrtüsző

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink