hirdetés

Nápolyi masztiff fajtaleírás: a család hatalmas, végtelenül türelmes védelmezője

László Enikő

2022. november 14 - Képek: Getty Images Hungary

Míg egyesek szelíd óriásnak tartják, mások nem érzik helyénvalónak ezt a jelzőt erre a hatalmas és védelmező kutyára. Családjával szemben a nápolyi masztiff azonban valóban rendkívül türelmes és gyengéd, kemény múltja ellenére is.

hirdetés

A nápolyi masztiff egy óriási, Olaszországból származó munkakutya, ráncos bőrrel, rövid szőrrel és izmos testfelépítéssel. Bár mérete félelmetes lehet, a nápolyi masztiff egy rendkívül türelmes és gyengéd kutya, aki családokba is nagyszerűen beilleszkedik. Védelmezi szeretteit és nem igényel sok ápolást, leszámítva azt, hogy lakásod tisztasága érdekében gyakran kell törölgetni a nyálát.

Eredete

Masztiff típusú kutyák évezredek óta léteznek. Az első masztiffokat Tibetben fejlesztették ki, évezredekkel ezelőtt. A hatalmas kutyákat csatában használták és őrként szolgáltak, mindkét feladatra kiválóan alkalmasak voltak. A rómaiakról köztudott, hogy kifejezetten gyakran használtak molosszer típusú ebeket a harcmezőn és a vadászatokon egyaránt. A nápolyi masztiff közvetlen ősének a római molosszusokat tekintik. Az időszámításunk előtti negyedik században keresztezték Nagy Sándor híres óriás harci kutyáit más, rövid szőrű kutyákkal, hogy létrehozzanak egy molosszus néven ismert fajtát, amelyet csatákban használtak. Végül keresztezték ezeket az ebeket más nagytestű fajtákkal, hogy egy még nagyobb és félelmetesebb kutyát hozzanak létre.

A nápolyi masztiffot Dél-Olaszországban, Nápoly környékén alakították ki, innen kapta a nevét. A nápolyi tenyésztők egy hatalmas méretű, nehéz, laza bőrű kutyát hoztak létre, amely megvédi őket támadás esetén. De egyben olyan kutyát is szerettek volna, aki hűséges és szereti a családtagjait.

A nápolyi masztiff később nemzeti kincs lett Olaszországban, és állítólag hat közülük 1946-ban, az első nápolyi kutyakiállításon is bemutatkozott.

Piero Scanziani olasz festő ezt írta a fajtáról, amikor először találkozott vele:

Nyomban felismertem őt: Paolo Emilio, egy macedóniai hozta magával Rómába. A hatalmas epiruszi eb, a fia az asszír kutyának, unokája a tibetinek, egy igazi molosszus. Nyugodt, nem ellenséges, de nem is kedves szemekkel méricskélt engem. A tekintete nem kért, de nem is adott, csak bámészkodott. Bámulta a folyót, érezni lehetett a hatalmas erőt a póráz végén. Jobb, ha a figyelmeztetésére hátrálsz, mivel a molosszus nem ugat, csak harap.”

A művész nagy rajongója lett ennek a kutyának, és ő is készítette el az első fajtaszabványát 1948-ban, majd az Olasz Kennel Klub hivatalosan is elismerte a fajtát. A nápolyi masztiff sokáig megőrizte eredeti küllemét (habár eleinte jelentős diverzitást mutatott az egyedek külső megjelenése), azonban az utóbbi évtizedekben lomhább, ráncosabb és kevésbé agilis lett, mint korábban. A fajta az 1970-es években Európa-szerte elterjedt, és hamarosan Amerikába is eljutott.

Fajtastandard

A nápolyi masztiff egy nagytestű, erős testfelépítésű, méltóságteljes, bátor, molosszoid csoporthoz tartozó őrző-védő kutya. Bőre laza a test teljes felületén, kifejezetten a fejen és a nyakon, ahol lebernyeget alkot. Feje hatalmas, rövid és tömör. Orra nagy, tág orrnyílásokkal, orrháta egyenes vonalú. Ajkai vastagok és nehezek. Állcsontja erős, jól fejlett. Szemei távol ülnek egymástól, kissé kerekek, a szemhéj szélének színe fekete. Szemszíne sötétebb a szőrzetnél. Nyaka rövid, izmos, zömök, törzse hossza körülbelül 15%-kal nagyobb a marmagasságánál. Mellkasa széles, a hát felső vonala egyenes. Ágyéka enyhén ívelt. Farka a tövénél széles, vastag és erős, majd kissé elvékonyodik.

Végtagjai erősek, izmosak, mancsai gömbölyűek és terjedelmesek. Ujjai íveltek, jól egymáshoz tapadnak. Szőrzete dús, egyenletes hosszúságú, sima és rövid. Színe legtöbbször ólomszürke vagy fekete, olykor kisebb fehér foltokkal a mellkason és az ujjak hegyén. Emellett lehet még fakóvörös, mahagóni és szarvasvörös, valamint minden fajta szőr lehet csíkozott. Marmagassága nemtől függően 60-75 cm, testtömege 50-70 kg. Várható élettartama körülbelül 8 év.

Jelleme

Egyedülálló megjelenése mellett ez a fajta nagyszerű társ. A nápolyi masztiff feltétel nélkül szereti a családját, de idegenekkel szemben bizalmatlan, így nagyszerű őrkutya, aki megvédi otthonát a betolakodóktól. Félelmet nem ismerő és védelmező hozzáállása minden bizonnyal megijeszt minden nem kívánt látogatót. A nápolyi masztiff különösen ragaszkodó személyiséggel rendelkezik. Általában nem kifejezetten játékos fajta, de szívesen pihen gazdájával a kanapén, vagy tesz vele egy-két kiadós sétát.

Okos, nem agresszív természetű, kifejezetten türelmes kutya. Ha úgy érzi, gazdáját valamilyen veszély fenyegeti, azonnal cselekszik, és erre általában tanítani sem kell, mivel ösztönösen teszi. Masztiffként hajlamos olykor megmakapcsolni magát, de szereti, ha van feladata. A büntetés alapú képzésre egyáltalán nem reagál. Mivel idegenekkel szemben ösztönösen bizalmatlan, kölyökkorától kezdve érdemes társaságba vinni, hogy minél több dolgot megismerhessen és megszokhasson.

Ideális környezet

Mérete miatt nem tipikus lakáskutya, jobb számára az olyan otthon, ahol tágas tér áll rendelkezésére. Nem nagy mozgásigényű fajta, de természetesen számára is fontos a napi többszöri séta. Családi kutyának nagyszerű, de termete miatt könnyen fellökheti a gyerekeket, ezért érdemes szemmel tartani. Ennek ellenére végtelenül türelmes, nem agresszív, gyerekbarát kutya.

Bár felnőttként nem kifejezetten játékos vagy buzgolkodó kutya, kölyökkorában más a helyzet. A nápolyi masztiff kölykök általában energikusak és játékosak, de gazdáiknak határt kell szabniuk. Mivel csontjaik nagyok, az ízületek könnyen megsérülhetnek. Fontos, hogy korlátozzák kölyökkutyák futkározását és ugrándozását, miközben gondoskodnak arról is, hogy ne lépcsőzzenek túl gyakran. Így egészségesen fognak fejlődni a kicsik.

Ápolás

A nápolyi masztiff ápolása nem túl nehéz feladat. Bundáját érdemes hetente egyszer átkefélni, valamint, ha összekoszolná magát, megfürdetni. Ez azonban egy ekkora kutyánál valódi kihívás! Ügyelni kell a redők, ráncok tisztaságára, érdemes ezeket gyakran szárazra törölni, hogy elkerülhető legyen az emiatt kialakuló bőrbetegség. Mivel jelentős módon nyáladzik, jó, ha mindig kéznél van egy kendő, amivel le lehet törölni a nyálcsóvákat. Szemei és fülei tisztaságát gyakran kell ellenőrizni.

Gyakori egészségügyi problémák

Mivel igen nagy termetű kutya, a diszplázia és a gyomorcsavarodás fenyegetheti a fajta egyedeit. Ha fején lévő ráncok, redők nincsenek rendszeresen szárazra törölve, akkor bőrfertőzések alakulhatnak ki. A masztiff típusú kutyák egyik jellemző betegsége a cseresznyeszem, ami sokszor műtéti beavatkozást igényel. Ízületi gyulladás is kialakulhat a fajtánál, így érdemes nagyon kényelmes és puha fekhelyet vásárolni neki, ami jót tesz az ízületeinek.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: A világ kutyái II., Szinák János – Veress István: Kutyakalauz, David Alderton: Kutyák, Joan Palmer: Tanácsadó kézikönyv nagy testű kutya választásához, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, Dr. Király Klára: Versek, legendák és bölcsességek Kutyabarátoknak)

molosszer nagytestű kutya nápolyi masztiff őrző-védő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink